hello_world Napisano Czerwiec 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2009 Tylko jak zainstalować stery Nvidii :wacko: Polecenie " yum install kmod-nvidia" nie działaa :lammer: Wiem tylko tyle ze, moderator fedora.pl Adrian Malina napisał "Dość ryzykownym posunięciem jest domyślne użycie sterownika novueau dla kart graficznych firmy NVidia. Miejmy nadzieję, iż ten nowoczesny sterownik obsługujący RandR 1.2 oraz ModeSettings jest już wystarczająco stabilny" Mozę on coś wiecej bedzie wiedział Dzisiejszy wpis na fedora.pl. Ale jak to ma się do paczek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Czerwiec 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2009 No to ja jestem dumnym posiadaczem 16MB Fedory 11, zacząłem 20 min temu. Z tego co się orientuję to podobno w czwartek mamy jakieś święto, przynajmniej będę miał co do roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2009 Kurczę, ja sobie zrobiłem preupgrade jakieś 3 dni temu i teraz mam wszystkie pakiety w wersji i586 tak ma być?Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Czerwiec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 (_ściągnołem_ → ściągnąłem) ORT F11-Live-KDE i niestety bug anacondy dalej występuje, przynajmniej przy usunięciu partycji i tworzeniu ich od nowa, Fedorę trzeba instalować na ext4, do gruba Windows trzeba było dodać ręcznie. Szybkość działania livecd najgorsza ze wszystkich dotychczasowych (nawet livecd zawierające Kde 4.0 było dużo szybsze). Po instalacji wszystko działa bardzo fajnie, ale jak ktoś ma przyzwoite łącze to DVD jest chyba lepszym rozwiązaniem (np. ze wzglęgu na instalację na ext3). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Czerwiec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 Ja osobiście zaciągnąłem póki co tylko wersję Live na testy, głównie z powodu pamiętnego momentu kiedy to rzuciłem się na Fedorkę 9 i przez miesiąc nie miałem paczek do nVidii...czytałem na poczcie wspomniany cytat: Dość ryzykownym posunięciem jest domyślne użycie sterownika novueau dla kart graficznych firmy NVidia. Miejmy nadzieję, iż ten nowoczesny sterownik obsługujący RandR 1.2 oraz ModeSettings jest już wystarczająco stabilny Tak więc sprawdzę z poziomu live jak to się będzie miało do mojej karty, jak wszystko będzie działać to spróbuję albo zrobić update poprzez DVD (jak go zaciągnę) albo przeniesie się dane na drugą partycję i jedziem od zera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Czerwiec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 Czyżby posiadanie karty intela w F11 było przewagą? Chude dni minęły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menth0l Napisano Czerwiec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 Tylko jak zainstalować stery Nvidii :wacko: Polecenie " yum install kmod-nvidia" nie działaa :lammer: A masz zainstalowane repo rpmfusion? Co do zgłaszania uszkodzonych dysków to palimpsest twierdzi, że mój dysk pracuje w temperaturze ~350 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Czerwiec 10, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 Tak Repo "rpmfuzion" dodałem; stery Nvidii zainstalowane , efekty pulpitu włączone . tylko program ZYNADDSUBFX działać nie chce ; darek@fedora ~]$ zynaddsubfx lash_open_socket: could not connect to host 'localhost', service '14541' lash_comm_connect_to_server: could not create server connection jackd 0.116.1 Copyright 2001-2005 Paul Davis and others. jackd comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY This is free software, and you are welcome to redistribute it under certain conditions; see the file COPYING for details JACK compiled with System V SHM support. loading driver .. creating alsa driver ... hw:0|hw:0|1024|2|48000|0|0|nomon|swmeter|-|32bit control device hw:0 configuring for 48000Hz, period = 1024 frames (21.3 ms), buffer = 2 periods ALSA: final selected sample format for capture: 32bit integer little-endian ALSA: use 2 periods for capture ALSA: final selected sample format for playback: 32bit integer little-endian ALSA: use 2 periods for playback lash_open_socket: could not connect to host 'localhost', service '14541' lash_comm_connect_to_server: could not create server connection Connected to JACK server with client name 'LASH_Server' ALSA lib seq_hw.c:457:(snd_seq_hw_open) open /dev/snd/seq failed: No such file or directory alsa_mgr_init_alsa: error opening alsa sequencer, aborting: No such file or directory loader_run: server closed socket; exiting lash_open_socket: could not connect to host 'localhost', service '14541' lash_comm_connect_to_server: could not create server connection lash_open_socket: could not connect to host 'localhost', service '14541' lash_comm_connect_to_server: could not create server connection lash_open_socket: could not connect to host 'localhost', service '14541' lash_comm_connect_to_server: could not create server connection lash_open_socket: could not connect to host 'localhost', service '14541' lash_comm_connect_to_server: could not create server connection lash_init: could not connect to server 'localhost' - disabling LASH ZynAddSubFX - Copyright (c) 2002-2005 Nasca Octavian Paul Compiled: Feb 25 2009 14:32:16 This program is free software (GNU GPL v.2) and it comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY. Try 'zynaddsubfx --help' for command-line options. Sound Buffer Size = 256 samples Internal latency = 5.8 ms ADsynth Oscil.Size = 512 samples ERROR: Cannot make a jack client (possible reasons: JACK server is not running or jackd is launched by root and zynaddsubfx by another user.). [darek@fedora ~]$ A miało być lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menth0l Napisano Czerwiec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 possible reasons: JACK server is not running or jackd is launched by root and zynaddsubfx by another user Na pewno żadna z tych możliwości nie zachodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Czerwiec 10, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 Niee żaden inny użytkownik ani proces nie korzysta z tego JACK-a a potrzebny mi jest ten JACK tylko do uruchpmienia programu ZYNADDSUBFX I taka dygresja ; na ubuntu nie ma żadnych problemów z uruchomieniem zynaddsubfx A na Fedorze lub mandrivie jest cały czas źle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 Z JACKa może korzystać nawet milion programów. Właśnie o to w nim chodzi - o profesjonalne miksowanie dźwięku z poszczególnych portów aplikacji do innych. Raczej upewnij się, że JACK jest WŁĄCZONY (ON) na tym samym userze co ZYnAddSubFX. No i JACK oczywisćie jako pierwszy ma byc uruchomiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 Czyżby posiadanie karty intela w F11 było przewagą? Chude dni minęły Co? Compiz niby działa, trochę zmula, ale można używać jak ktoś lubi. W przypadku gier już nie jest tak fajnie, u mnie w tuxracerze na standardowych ustawieniach jest 6-7 fps, to zdecydowanie za mało. Tak wygląda ta przewaga nad nvidią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Czerwiec 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 To powiedzcie mi ludzie jak to jest że na takim uruchomionym "live" ubuntu program o który cały czas sie upominam czyli zynaddsubfx uruchamia sie z marszu bez zadnych komplikacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Czerwiec 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2009 Potwierdzam obecność paczek kmod-nvidia w repozytorium RPM-Fusion czas więc rozpocząć przygotowania do aktualizacji w jakiejkolwiek by formie nie była, ciekawe bowiem za czasów wydania Fedorki 9 trzeba było z miesiąc chyba czekać na paczki =/ no ale najważniejsze, że już są i OpenArena nawet na Live działa jak należy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Czerwiec 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2009 tylko program ZYNADDSUBFX działać nie chceU mnie działa po wpisaniu: su -c "modprobe snd-seq-oss" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi