Skocz do zawartości

Windows Problem. Pliki Ntfs

janou

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 36
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Możesz pokazać zrzut z terminala?

[EDIT]

I jeszcze (też jako root)

updatedb
locate fdisk

[root@Janou Janou]# fdisk -I

bash: fdisk: command not found

edited:

/sbin/cfdisk

/sbin/fdisk

/sbin/sfdisk

/usr/share/doc/util-linux-ng-2.13.1/README.cfdisk

/usr/share/doc/util-linux-ng-2.13.1/README.fdisk

/usr/share/doc/util-linux-ng-2.13.1/sfdisk.examples

/usr/share/man/man8/cfdisk.8.gz

/usr/share/man/man8/fdisk.8.gz

/usr/share/man/man8/sfdisk.8.gz

/usr/share/sysreport/sysreport-fdisk

"fdisk -l". To jest mała litera L a nie duże "i".

Poza tym masz coś pochrzanione w systemie, bo root pownien mieć /sbin na ścieżce. Chyba, że nie przeczytałeś http://wiki.fedora.pl/wiki/Konto_root albo zapomniałeś o "-". Ten myślnik to nie jest błąd w druku ;)

borzole nie kopiuj z błędami ;)

"fdisk -l". To jest mała litera L a nie duże "i".

Poza tym masz coś pochrzanione w systemie, bo root pownien mieć /sbin na ścieżce. Chyba, że nie przeczytałeś http://wiki.fedora.pl/wiki/Konto_root albo zapomniałeś o "-". Ten myślnik to nie jest błąd w druku ;)

borzole nie kopiuj z błędami ;)

okey, maly myslnik, a tyle daje..^.^ teraz poszlo:

Disk /dev/sda: 500.1 GB, 500107862016 bytes

255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders

Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Disk identifier: 0x8ae18ae1

Device Boot Start End Blocks Id System

/dev/sda1 * 1 3187 25599546 7 HPFS/NTFS

/dev/sda2 3188 60800 462776422+ f W95 Ext'd (LBA)

/dev/sda5 3188 7011 30716248+ 7 HPFS/NTFS

/dev/sda6 7012 13385 51199123+ 7 HPFS/NTFS

/dev/sda7 13386 19759 51199123+ 7 HPFS/NTFS

/dev/sda8 32508 45255 102398278+ 7 HPFS/NTFS

/dev/sda9 47806 60800 104382306 7 HPFS/NTFS

/dev/sda10 19760 19784 200781 83 Linux

/dev/sda11 19785 32507 102197466 8e Linux LVM

Partition table entries are not in disk order

Disk /dev/dm-0: 102.5 GB, 102508789760 bytes

255 heads, 63 sectors/track, 12462 cylinders

Disk identifier: 0x00000000

Disk /dev/dm-0 doesn't contain a valid partition table

Disk /dev/dm-1: 2080 MB, 2080374784 bytes

255 heads, 63 sectors/track, 252 cylinders

Disk identifier: 0x30307800

Disk /dev/dm-1 doesn't contain a valid partition table

okey, maly myslnik, a tyle daje..^.^ teraz poszlo:

Czasami się zastanawiam czy ludzie nie potrafią czytać, nie potrafią przekopiować tekstu ze strony, czy po prostu są głupi...

No może i to może kogoś teraz obrazić, ale powiedzmy szczerze:

janou napisał wcześniej:

Sorki podstawy znam, glupi nie jestem. Nadal nie dziala
Widać tych podstaw nie zna, skoro nie umie wykonać prostego polecenia. Na dodatek ma podane na tacy co i jak zrobić, ale i tak robi po swojemu i żali się.

Czasami się zastanawiam, po kiego grzyba (miało być ch**, ale się może powstrzymam...) to wiki zrobiliśmy, skoro nikt z niego nie korzysta prawie (z tych co powinni), a korzystają Ci zaawansowani, który 99% rzeczy które są na wiki wiedzą...

Wg mnie jest ładnie :)

To teraz zrób tak jak napisane → http://wiki.fedora.pl/wiki/GRUB

Czytaj dokładnie i wykonuj dokładnie to co napisane.

Daj znać jeśli czegoś nie rozumiesz albo nie wychodzi, ale najlepiej jakbyś dokumentował to zrzutami ekranu (ew.fotkami np. z komórki wrzuconymi na imageshack.us).

Czasami się zastanawiam czy ludzie nie potrafią czytać, nie potrafią przekopiować tekstu ze strony, czy po prostu są głupi...

No może i to może kogoś teraz obrazić, ale powiedzmy szczerze:

janou napisał wcześniej: Widać tych podstaw nie zna, skoro nie umie wykonać prostego polecenia. Na dodatek ma podane na tacy co i jak zrobić, ale i tak robi po swojemu i żali się.

Czasami się zastanawiam, po kiego grzyba (miało być ch**, ale się może powstrzymam...) to wiki zrobiliśmy, skoro nikt z niego nie korzysta prawie (z tych co powinni), a korzystają Ci zaawansowani, który 99% rzeczy które są na wiki wiedzą...

Obrazaj se mnie, obrazaj, ale widze ze nie rozumiesz. Grub mi dziala, mam problemy z ladowaniem winow. pisze tutaj bo musze wszystko robic z (_linuxa_ → Linuksa) ORT, skoro nikt nie umie mi pomoc to co, pozostaje stara tradycja- reinstall?? myslalem ze dla kogos kto chce zrobic to inaczej reinstall nie bedzie potrzebny. Nie umiem sobie poradzic a tacy jak ty uwazaja mnie za idiote

Obrazaj se mnie, obrazaj, ale widze ze nie rozumiesz. Grub mi dziala, mam problemy z ladowaniem winow. pisze tutaj bo musze wszystko robic z (_linuxa_ → Linuksa) ORT, skoro nikt nie umie mi pomoc to co, pozostaje stara tradycja- reinstall?? myslalem ze dla kogos kto chce zrobic to inaczej reinstall nie bedzie potrzebny. Nie umiem sobie poradzic a tacy jak ty uwazaja mnie za idiote

pisze ostatni raz. Tutaj na forum jest ruch w porownaniu na Windowsowych wiec zasiegalem tutaj pomocy. Po tym jak namieszalem w programie booting.exe i skasowalem z listy systemy windowsy przestaly dzialac. Grub sie uruchamia, jest wszystko cacy, ale gdy wybieram jakiegokolwiek windowsa to sie zwiesza, tak jakby windowsow nie bylo na dysku.. nie wiem czemu.. myslalem sobie moze zeby spod (_linuxa_ → Linuksa) ORT uruchomic jeszcze raz ten program i dodac do listy systemy, ale nie wiem czy to mozliwe. Bo innej opcji nie widze.. chyba ze reinstall

Panowie. Więcej luzu przed długim weekendem. Bez wojen i kopania się po kostkach :)

Z drugiej strony to janou ja zrozumiałem, że u Ciebie GRUB nie działa a tymczasem

Grub mi dziala, mam problemy z ladowaniem winow.

Zastanawiam się czy nie potrafisz opisać swoich problemów czy po prostu dla zabawy marnujesz nasz czas? (standardowo to się nazywa "troll" - mam nadzieję, że tak nie jest?)

Jeśli Twoim celem jest uzyskanie pomocy a nie robienie sobie tzw. jaj, to spróbuj konkretnie i na spokojnie opisać na czym polega problem, bo na razie to mamy totalny chaos.

Panowie. Więcej luzu przed długim weekendem. Bez wojen i kopania się po kostkach :)

Z drugiej strony to janou ja zrozumiałem, że u Ciebie GRUB nie działa a tymczasem

Zastanawiam się czy nie potrafisz opisać swoich problemów czy po prostu dla zabawy marnujesz nasz czas? (standardowo to się nazywa "troll" - mam nadzieję, że tak nie jest?)

Jeśli Twoim celem jest uzyskanie pomocy a nie robienie sobie tzw. jaj, to spróbuj konkretnie i na spokojnie opisać na czym polega problem, bo na razie to mamy totalny chaos.

o masakra;/ nie wiem moze to przez nawal nauki chodze taki zakrecony i pisze chaotycznie. Do tego dziewczyna ma egzaminy i potrzebuje windowsa, przez co napiera na mnie zebym to naprawil. Chodzi o to ze wczoraj tak namieszalem w komputerze ze komputer nie czytal mi zadnego systemu. po ponownm zainstalowaniu (_linuxa_ → Linuksa) ORT, program GRUb normalnie mi sie wlczyl. mam w nim wpisane systemy ktore maja sie uruchamiac (tzn, linux, windows xp i windows 7). I tu pojawia sie problem. Przy wyborze systemu z rodziny windowsowych ladowanie zwiesza mi sie.. przez to ze w tym programie booting.exe namieszalem. Nie chce robic reinstala, wiec majac dostep do (_linuxa_ → Linuksa) ORT chce naprawic swoje wpadki, ale jak??

WTF? Poległem. Nie wiem co się aktualnie w windach dzieje. Windows 7 RC1 zainstalowałem sobie pod VirtualBox i wyłącznie do zabawy :)

Czekaj na mądrzejszych, bo ja wymiękłem.

a wlasnie, czyli jednak to trudny i nietypowy problem:P no nic jak do jutra nikt nie bedzie umial mi pomoc, zostanie mi reinstal. Ale dziex za pomoc, duzo sie dowiedzialem, i ta wiedza mi sie na pewno przyda;) bb

a wlasnie, czyli jednak to trudny i nietypowy problem:P
Każdy temat z gatunku "Windows" jest mocno nietypowy na forum linuksowym. Parafrazując: jak widzę "exe" odbezpieczam rewolwer.

Ale jak już wiele razy się okazało użytkownicy linuksa (w szczególności Fedory, a jeszcze dokładniej naszego forum :rolleyes: ) potrafią rozsądnie doradzić również w sprawach Windows B)

* Wydaje mi się że Win 7 próbujesz uruchomić ze złej partycji. sda2 to partycja rozszerzona, czyli powinieneś uruchamiać z sda5

w win7 zmień (hd0,1) na (hd0,4)

* Z tego co piszesz w przypadku XP problemem nie jest GRUB tylko brak bootloadera XP. Wypisywane są kolejne komendy GRUB i ostatnia chainloader +1 próbuje uruchomić następnego boootloadera a tam czarna otchłań.

* Scenariusz : załaduj CD z XP/7 i przywróć co trzeba + napraw jeśli trzeba GRUB