janou Napisano Czerwiec 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 * Wydaje mi się że Win 7 próbujesz uruchomić ze złej partycji. sda2 to partycja rozszerzona, czyli powinieneś uruchamiać z sda5 w win7 zmień (hd0,1) na (hd0,4) * Z tego co piszesz w przypadku XP problemem nie jest GRUB tylko brak bootloadera XP. Wypisywane są kolejne komendy GRUB i ostatnia chainloader +1 próbuje uruchomić następnego boootloadera a tam czarna otchłań. * Scenariusz : załaduj CD z XP/7 i przywróć co trzeba + napraw jeśli trzeba GRUB teraz to juz (_wogole_ → w ogóle) ORT koniec:PP nie wiem co jest, to jest juz spoza tego forum, bo plyta windowsa mi nie chodzi;pp (_wogole_ → w ogóle) ORT wszystkie plyty bootowane, bez instalacji wczesniejszej mi nie chodza:P nie wiem czemu;pp zadne linuxy live cd, albo mam fajna plytke, hirens boot;p nic mi nei chodzi:p takze zadnego wina nie zainstaluje;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 Każdy temat z gatunku "Windows" jest mocno nietypowy na forum linuksowym. Parafrazując: jak widzę "exe" odbezpieczam rewolwer. @WalDo: morsik@phoenix:~ > find /usr -name \*.exe /usr/lib/tomboy/Tomboy.exe /usr/lib/gtk-sharp-2.0/gconfsharp-schemagen.exe /usr/lib/mono/mono-addins/mautil.exe /usr/lib/mono/gac/mono-service/2.0.0.0__0738eb9f132ed756/mono-service.exe /usr/lib/mono/2.0/gacutil.exe /usr/lib/f-spot/f-spot.exe .NET (czy tam Mono) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 spróbuj zanim załaduje się GRUB wcisnąc F8 - może uda ci się otworzyć menu botowania BIOSu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janou Napisano Czerwiec 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 spróbuj zanim załaduje się GRUB wcisnąc F8 - może uda ci się otworzyć menu botowania BIOSu bios mi chodzi. Nawet probowalem wlaczyc tylko bootowanie z plyty, ale nic nie dalo. W windowsach zacina sie przy sprawdzaniu konfiguracji sprzetu, na poczatku po wyborze dowolnego klawisza do rozruchu plyty. Przy live cd i hirens boot nie moze utworzyc sobie wymaganej pamieci czy cos takiego. Dla mnie to bzdura bo komp nowy. mam 4gb ram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 Dla mnie to bzdura bo komp nowy. mam 4gb ram. wiesz co, chrzań to. Zainstaluj XP na VirtualBox pod fedorą (patrz poradnik na wiki). Dodaj zainstaluj "Guest Additions" i udostępnij jakiś folder (met. z virtualbox, albo po prostu samba). Tyle, nigdy więcej zabawy z windows w GRUB. Ja tak mam i jak coś chce to odpalam VB. Mam drugiego Windowsa XP na drugim dysku (tak na wszelki wszelki wszelki wypadek) i tam wchodzę tylko aktualizować dziada. ...no chyba że chcesz sobie na nim pograć, to męcz się dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 @WalDo: .NET (czy tam Mono) A o tym nie pomyślałem. Tym bardziej, że u mnie z *.exe są tylko [root@F10 ~]# find /usr -name \*.exe /usr/lib64/python2.5/distutils/command/wininst-7.1.exe /usr/lib64/python2.5/distutils/command/wininst-6.exe więc nigdy się na to nie natknąłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janou Napisano Czerwiec 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 Dobra temat zamkniety:) cos namieszalem w bootowaniu windowsa 7, i on mi wszystko zepsul;p zainstalowalem viste i od razu xp mi powstal:) GRUB mi padl ale to dzieki linkom ktore daliscie pozniej go sobie zrobie:)) ach te windowsy. Wole unixy, ale szczerze poiedziawszy dopiero zaczynam stawiac male kroczki, a od winda dlugo jeszcze sie nie odzwycaje.. temat mozna zamknac:) dziex all Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi