f10_adi Napisano Czerwiec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2009 Witam wszystkich i proszę o wsparcie w sprawie vmware server 2.0 (64bit) i fedora 10 x86_64. Sytuacja przedstawia się następująco: 1) Zainstalowana fedora 10 wraz ze wszystkimi poprawkami 2) SELinux - wyłączone 3) Zainstalowane: kernel-devel, kernel-devel-'uname-r' (2.6.27.24-170.2.68.fc10.x86_64), xinetd, gcc, gcc-c++, prel-devel, perl-ExtUtils-Embed 4) Zainstalowany i skonfigurowany "VMware Server 2 for Linux Operating Systems 64-bit version. RPM image" (próbowałem także z "The core application needed to run VMware Server 2, 64-bit version. Tar image") Proces instalacji vmware serwera przebiega bez żadnych problemów, wszystko działa stabilnie. Jednak kiedy uruchomimy "system-config-services", dwa z czterech serwisów, a mianowicie vmware-autostart i vmware-mgmt oznaczone są wykrzyknikiem oraz widnieje przy nich komentarz: "This service is dead" Powoduje to, iż przy każdym restarcie komputera vmware serwer nie uruchamia się automatycznie. Przy próbie ręcznego uruchomienia serwisów dostaję komunikat: VMware Server is installed, but it has not been (correctly) configured for the running kernel. To (re-) configure it, invoke the following command: /usr/bin/vmware-config.pl Po wykonaniu polecenia /usr/bin/vmware-config.pl vmware serwer daje się bez problemu uruchomić... do kolejnego restartu wszystko działa poprawnie. usr/bin/vmware-config.pl Making sure services for VMware Server are stopped. Stopping VMware autostart virtual machines: Virtual machines [FAILED] Stopping VMware management services: VMware Virtual Infrastructure Web Access VMware Server Host Agent [FAILED] Stopping VMware services: VMware Authentication Daemon [ OK ] VM communication interface socket family: [ OK ] Virtual machine communication interface [ OK ] Virtual machine monitor [ OK ] Bridged networking on /dev/vmnet0 [ OK ] Host network detection [ OK ] DHCP server on /dev/vmnet1 [ OK ] Host-only networking on /dev/vmnet1 [ OK ] DHCP server on /dev/vmnet8 [ OK ] NAT service on /dev/vmnet8 [ OK ] Host-only networking on /dev/vmnet8 [ OK ] Virtual ethernet [ OK ] You must read and accept the End User License Agreement to continue. Press enter to display it. NOTICE: BY DOWNLOADING AND INSTALLING, COPYING OR OTHERWISE USING THE ... ... Do you accept? (yes/no) yes Thank you. None of the pre-built vmmon modules for VMware Server is suitable for your running kernel. Do you want this program to try to build the vmmon module for your system (you need to have a C compiler installed on your system)? [yes] Using compiler "/usr/bin/gcc". Use environment variable CC to override. What is the location of the directory of C header files that match your running kernel? [/lib/modules/2.6.27.24-170.2.68.fc10.x86_64/build/include] Extracting the sources of the vmmon module. Building the vmmon module. Using 2.6.x kernel build system. make: Entering directory `/tmp/vmware-config0/vmmon-only' make -C /lib/modules/2.6.27.24-170.2.68.fc10.x86_64/build/include/.. SUBDIRS=$PWD SRCROOT=$PWD/. modules make[1]: Entering directory `/usr/src/kernels/2.6.27.24-170.2.68.fc10.x86_64' CC [M] /tmp/vmware-config0/vmmon-only/linux/driver.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmmon-only/linux/driverLog.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmmon-only/linux/hostif.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmmon-only/common/comport.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmmon-only/common/cpuid.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmmon-only/common/hashFunc.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmmon-only/common/memtrack.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmmon-only/common/phystrack.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmmon-only/common/task.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmmon-only/common/vmx86.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmmon-only/vmcore/moduleloop.o LD [M] /tmp/vmware-config0/vmmon-only/vmmon.o Building modules, stage 2. MODPOST 1 modules CC /tmp/vmware-config0/vmmon-only/vmmon.mod.o LD [M] /tmp/vmware-config0/vmmon-only/vmmon.ko make[1]: Leaving directory `/usr/src/kernels/2.6.27.24-170.2.68.fc10.x86_64' cp -f vmmon.ko ./../vmmon.o make: Leaving directory `/tmp/vmware-config0/vmmon-only' The vmmon module loads perfectly into the running kernel. None of the pre-built vmci modules for VMware Server is suitable for your running kernel. Do you want this program to try to build the vmci module for your system (you need to have a C compiler installed on your system)? [yes] Extracting the sources of the vmci module. Building the vmci module. Using 2.6.x kernel build system. make: Entering directory `/tmp/vmware-config0/vmci-only' make -C /lib/modules/2.6.27.24-170.2.68.fc10.x86_64/build/include/.. SUBDIRS=$PWD SRCROOT=$PWD/. modules make[1]: Entering directory `/usr/src/kernels/2.6.27.24-170.2.68.fc10.x86_64' CC [M] /tmp/vmware-config0/vmci-only/linux/driver.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmci-only/linux/driverLog.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmci-only/linux/vmciKernelIf.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmci-only/common/vmciContext.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmci-only/common/vmciDatagram.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmci-only/common/vmciDriver.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmci-only/common/vmciDs.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmci-only/common/vmciEvent.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmci-only/common/vmciGroup.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmci-only/common/vmciHashtable.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmci-only/common/vmciProcess.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmci-only/common/vmciQueuePair.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmci-only/common/vmciResource.o LD [M] /tmp/vmware-config0/vmci-only/vmci.o Building modules, stage 2. MODPOST 1 modules CC /tmp/vmware-config0/vmci-only/vmci.mod.o LD [M] /tmp/vmware-config0/vmci-only/vmci.ko make[1]: Leaving directory `/usr/src/kernels/2.6.27.24-170.2.68.fc10.x86_64' cp -f vmci.ko ./../vmci.o make: Leaving directory `/tmp/vmware-config0/vmci-only' The vmci module loads perfectly into the running kernel. None of the pre-built vsock modules for VMware Server is suitable for your running kernel. Do you want this program to try to build the vsock module for your system (you need to have a C compiler installed on your system)? [yes] Extracting the sources of the vsock module. Building the vsock module. Using 2.6.x kernel build system. make: Entering directory `/tmp/vmware-config0/vsock-only' make -C /lib/modules/2.6.27.24-170.2.68.fc10.x86_64/build/include/.. SUBDIRS=$PWD SRCROOT=$PWD/. modules make[1]: Entering directory `/usr/src/kernels/2.6.27.24-170.2.68.fc10.x86_64' CC [M] /tmp/vmware-config0/vsock-only/linux/af_vsock.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vsock-only/linux/driverLog.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vsock-only/linux/util.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vsock-only/linux/vsockAddr.o LD [M] /tmp/vmware-config0/vsock-only/vsock.o Building modules, stage 2. MODPOST 1 modules WARNING: "VMCIDatagram_CreateHnd" [/tmp/vmware-config0/vsock-only/vsock.ko] undefined! WARNING: "VMCIDatagram_DestroyHnd" [/tmp/vmware-config0/vsock-only/vsock.ko] undefined! WARNING: "VMCI_GetContextID" [/tmp/vmware-config0/vsock-only/vsock.ko] undefined! WARNING: "VMCIDatagram_Send" [/tmp/vmware-config0/vsock-only/vsock.ko] undefined! CC /tmp/vmware-config0/vsock-only/vsock.mod.o LD [M] /tmp/vmware-config0/vsock-only/vsock.ko make[1]: Leaving directory `/usr/src/kernels/2.6.27.24-170.2.68.fc10.x86_64' cp -f vsock.ko ./../vsock.o make: Leaving directory `/tmp/vmware-config0/vsock-only' The vsock module loads perfectly into the running kernel. This program previously created the file /dev/vmnet0, and was about to remove it. Somebody else apparently did it already. This program previously created the file /dev/vmnet1, and was about to remove it. Somebody else apparently did it already. This program previously created the file /dev/vmnet8, and was about to remove it. Somebody else apparently did it already. You have already setup networking. Would you like to skip networking setup and keep your old settings as they are? (yes/no) [yes] None of the pre-built vmnet modules for VMware Server is suitable for your running kernel. Do you want this program to try to build the vmnet module for your system (you need to have a C compiler installed on your system)? [yes] Extracting the sources of the vmnet module. Building the vmnet module. Using 2.6.x kernel build system. make: Entering directory `/tmp/vmware-config0/vmnet-only' make -C /lib/modules/2.6.27.24-170.2.68.fc10.x86_64/build/include/.. SUBDIRS=$PWD SRCROOT=$PWD/. modules make[1]: Entering directory `/usr/src/kernels/2.6.27.24-170.2.68.fc10.x86_64' CC [M] /tmp/vmware-config0/vmnet-only/driver.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmnet-only/hub.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmnet-only/userif.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmnet-only/netif.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmnet-only/bridge.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmnet-only/filter.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmnet-only/procfs.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmnet-only/smac_compat.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmnet-only/smac.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmnet-only/vnetEvent.o CC [M] /tmp/vmware-config0/vmnet-only/vnetUserListener.o LD [M] /tmp/vmware-config0/vmnet-only/vmnet.o Building modules, stage 2. MODPOST 1 modules CC /tmp/vmware-config0/vmnet-only/vmnet.mod.o LD [M] /tmp/vmware-config0/vmnet-only/vmnet.ko make[1]: Leaving directory `/usr/src/kernels/2.6.27.24-170.2.68.fc10.x86_64' cp -f vmnet.ko ./../vmnet.o make: Leaving directory `/tmp/vmware-config0/vmnet-only' The vmnet module loads perfectly into the running kernel. Please specify a port for remote connections to use [902] Using Existing SSL Certificate. You have a pre-existing config.xml. The new version will be created as /etc/vmware/hostd/NEW_config.xml. Please check the new file for any new values that you may need to migrate to your current config.xml. Do you want to use the current proxy port values? [yes] The current administrative user for VMware Server is 'root'. Would you like to specify a different administrator? [no] Using root as the VMware Server administrator. You have a pre-existing authorization.xml. The new version will be created as /etc/vmware/hostd/NEW_authorization.xml. Please check the new file for any new values that you may need to migrate to your current authorization.xml. You have a pre-existing vmInventory.xml. The new version will be created as /etc/vmware/hostd/NEW_vmInventory.xml. Please check the new file for any new values that you may need to migrate to your current vmInventory.xml. You have a pre-existing clients.xml. The new version will be created as /usr/lib/vmware/hostd/docroot/client/NEW_clients.xml. Please check the new file for any new values that you may need to migrate to your current clients.xml. This program previously created the file /usr/lib/vmware/webAccess/tomcat/apache-tomcat-6.0.16/work, and was about to remove it. Somebody else apparently did it already. In which directory do you want to keep your virtual machine files? [/VM_machines] You have a pre-existing datastores.xml. The new version will be created as /etc/vmware/hostd/NEW_datastores.xml. Please check the new file for any new values that you may need to migrate to your current datastores.xml. Do you want to enter a serial number now? (yes/no/help) [no] Starting VMware services: Virtual machine monitor [ OK ] Virtual machine communication interface [ OK ] VM communication interface socket family: [ OK ] Virtual ethernet [ OK ] Bridged networking on /dev/vmnet0 [ OK ] Host-only networking on /dev/vmnet1 (background) [ OK ] DHCP server on /dev/vmnet1 [ OK ] Host-only networking on /dev/vmnet8 (background) [ OK ] DHCP server on /dev/vmnet8 [ OK ] NAT service on /dev/vmnet8 [ OK ] VMware Server Authentication Daemon (background) [ OK ] Shared Memory Available [ OK ] Starting VMware management services: VMware Server Host Agent (background) [ OK ] VMware Virtual Infrastructure Web Access Starting VMware autostart virtual machines: Virtual machines [ OK ] The configuration of VMware Server 2.0.1 build-156745 for Linux for this running kernel completed successfully. Jeśli znacie rozwiązanie tego problemu proszę napiszcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Czerwiec 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2009 Spodziewam się że pewnie nie odpuścisz i będziesz ciągnąć tą farsę dalej, ale nawet Ja, osobnik, który mógłby mieć nawet koszulkę z napisem VMware, mówię dziś : daruj sobie. Jest VirtualBox, z którym nie ma takich problemów a image można konwertować z VMware, jak dla mnie działa szybciej (mniej odczuwalne operacje dyskowe kiedy się pracuje na hoście i wirtualnej maszynie jednocześnie), poza tym nie trzeba się męczyć z durnymi any-to-srany skryptami przy każdej dystrybucji łatających dziury których się nie chce poprawić twórcom tegoż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2009 Jest VirtualBox, z którym nie ma takich problemów a image można konwertować z VMwarePopieram. Trochę więcej problemów z założeniem sieci wirtualnej pomiędzy dwiema (lub więcej) wirtualnymi maszynami, ale rozwiązanie dobrze opisane tutaj → http://www.virtualbox.org/wiki/Advanced_Networking_Linux Swoją drogą to takiej powolnej krowy jak VMware Server 2.0 to dawno nie widziałem. Pomimo owego "any-to-srany" do wersji 1.0.4 było OK. Od czasu zmiany architektury to jakaś porażka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Czerwiec 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2009 A ja na 64bitowym F10 ciągle korzystam z vmware 1.0.8. Do VirtualBoksa nie mogę się w ogóle przekonać. Przez jeden dzień próbowałem pracować z Vmware 2.0 ale faktycznie strasznie muli i nie wiem jakie maszyny potrafią jemu podołać, chociaż na MacBooku u znajomego działało bardzo przyzwoicie, może wersje linuksowe są takie wadliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f10_adi Napisano Czerwiec 13, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2009 Dzięki za odpowiedzi. Masz rację nie odpuściłem Ponowna instalacja kernel-devel pomogła. W między czasie instalowałem kmod-nvidia i zmieniła się wersja kernela. Nie mam dużego doświadczenia z (_linux'em_ → Linuksem) ORT (dopiero się uczę). Zdecydowałem się na VMware bo używam go w pracy (ESX). Nie wiem jak VirutalBox ale VMware i jego klastrowe rozwiązania nie mają sobie równych. Setki maszyn migrują między serwerami praktycznie niezauważalnie. To jest po prostu niesamowity widok. Na moim domowym PC(Quad Core 6600 + 8GB RAM) działa ok ) Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bieszczaders Napisano Czerwiec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2009 Zdecydowałem się na VMware bo używam go w pracy (ESX). Nie wiem jak VirutalBox ale VMware i jego klastrowe rozwiązania nie mają sobie równych. Setki maszyn migrują między serwerami praktycznie niezauważalnie. Zgadzam sie ESX daje rade bo sam mam go w pracy. Jednak nie mozna go (ESX) porownywac z VMware Server czy VirtualBox bo calkowicie rozne podejscie do zarzadzania maszynami wirtualnymi. Sam z przyczyn sentymentalnych mialem vmware server ale odpuscilem na rzecz vboxa i jestem zachwycony :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2009 Trochę więcej problemów z założeniem sieci wirtualnej pomiędzy dwiema (lub więcej) wirtualnymi maszynami, ale rozwiązanie dobrze opisane tutaj → http://www.virtualbox.org/wiki/Advanced_Networking_Linux to jest chyba przestarzały opis, teraz VB ma to do wyklikania w opcjach "Sieć". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2009 to jest chyba przestarzały opisNie zauważyłem, bo dawno się nie bawiłem w usieciowienie maszyn wirtualnych a żadne nowe urzadzenie sieciowe typu bridge mi się w systemie nie pojawiło. Trzeba będzie doczytać i sprawdzić. Jeśli jest tak jak mówisz, to jeszcze jeden argument za korzystaniem z VirtualBox. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2009 żadne nowe urzadzenie sieciowe typu bridge mi się w systemie nie pojawiło.bo to załatwia sam virtualbox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2009 Kurcze, rewelacja. Spod wirtualnej Fedory mogę się połączyć z Windowsami na innych komputerach w domu bez najmniejszych problemów. Wystarczyło kartę maszyny wirtualnej przestawić na bridge przez fizyczną kartę na moim kompie. Jestem pod wrażeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bieszczaders Napisano Czerwiec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2009 Kurcze, rewelacja. Spod wirtualnej Fedory mogę się połączyć z Windowsami na innych komputerach w domu bez najmniejszych problemów. Wystarczyło kartę maszyny wirtualnej przestawić na bridge przez fizyczną kartę na moim kompie. Jestem pod wrażeniem. To akurat nie jest zadne wielkie halo to mozna zrobic przy pomocy kazdego innego hyperwaisora wmware, virtualpc, hyper-v, xen, qemu etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Cyrul Napisano Czerwiec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2009 jakby ktos zdecydowal sie stawiac vmware na f11 moze sie przydac: http://communities.vmware.com/thread/203231 pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2009 To akurat nie jest zadne wielkie halo Niedawno w VB tego nie było i trzeba było sobie radzić wg tutoriala, do którego link wyżej podałem. W qemu o ile pamiętam też nie było tak różowo (znowu nie wiem jak teraz). Chodzi mi o łatwość użycia nie wymagającą praktycznie żadnej wiedzy o sieciach. @Łukasz Cyrul - patch jest do VMWare Workstation a wyżej mowa o WMWare Server. Mówimy o produktach darmowych. Prawie 200$ za Workstation to trochę dużo dla domowego użytkownika Chyba, że chodzi o zastosowania profesjonalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bieszczaders Napisano Czerwiec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2009 Niedawno w VB tego nie było i trzeba było sobie radzić wg tutoriala, do którego link wyżej podałem. W qemu o ile pamiętam też nie było tak różowo (znowu nie wiem jak teraz). Chodzi mi o łatwość użycia nie wymagającą praktycznie żadnej wiedzy o sieciach. No VB idzie z duchem czasu szkoda, ze nie zaimplementuja takiej funkcji z vmware (host-only) tez mozna to osiagnac na vbox ale trzeba wklepac dwie linijki i zainstalowac pakiet... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2009 szkoda, ze nie zaimplementuja takiej funkcji z vmware (host-only)Nie wiem jak w innych wersjach, ale w 2.2.4 widzę "Host-only adapter". Nie sprawdzałem, ale sądzę , że to odpowiednik "host-only" w VMWare. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi