Skocz do zawartości

Nvidia.ko

Pienia

Rekomendowane odpowiedzi

Przy starcie systemu oraz przy próbie restartowania poprzez /etc/init.d/nvidia restart otrzymuję następujący błąd: Enabling the nvidia driver: /etc/rc.d/init.d/functions: line 513: 3302 Naruszenie ochrony pamięci "$@".

Cyz ktos się już z tym spotkał? Gdzie może leżeć przyczyna? 3302 to tylko przykład - w tym miejsu pojawiają się różne numerki.

Fedora 11 z ostatnimi aktualizacjami. Nowa instalacja. M2N4-SLI/2x GF 8500 SLI/2GB RAM.

nouveau (ja bym je po prostu usunął).

Pierwsze co zrobiłem to usunąłem wszytskie pakiety z nazwą nouveau. Nic to nie zmieniło więc to nie w pakietach problem.

Przebudowanie initrd:

su
mv /boot/initrd-`uname -r`.img /boot/initrd-`uname -r`.img.backup
mkinitrd -v /boot/initrd-`uname -r`.img  `uname -r`

też nic nie pomogło.

Zacznij nietypowo - od końca, post #29

Pisze tam w poście 29 żeby wykonać:

yum remove livna-config-nvidia

W repo, ani w zainstalowanych nie ma obecnie takiego pakietu. Mogę przypuszczać, że chodzi o livna-config-display. A to pociąga w zależnościach deinstalację wszystkich paczek z nazwą nvidia. Oczywiście mogę wymusić brak sprawdzania zależności, ale chyba nie tędy droga?

W sumie jakoś rozwiązałem problem tego błedu. Wynikał z poqodu dziwnego parsowania pliku konfiguracyjnego xorg.conf. A F11 instalowałem od nowa, sterowniki NVIDI też. W pliku xorg.conf nic nie zmieniałem (xorg.conf został wygenerowany, a ja tylko dopisałem opcję BusID - ale to na pewno nie powodowało błedu, bo teraz też mam taką samą tę opcję). Błędu pozbyłem się uruchamiając livna-config-display i klikając zastosuj. Zmian większych w pliku xorg.conf nie widzę poza zmienioną kolejnością różnych opcji. :-) Przed i po akcelerację 3D miałem.