Skocz do zawartości

Domyślny Menedżer Plików W Gnome

Tom:-)

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, poszukaj na forum kiedyś było jak zastąpić nautilusa thunarem.

EDIT: Chyba, że chodzi o to aby nautilus był domyślną przeglądarką, wtedy System -> Preferencje ->Zarządzanie plikami i w zakładce "Zachowanie" zaznacz "Otwieranie w oknie przeglądarki".

Przeszukałem forum ale nie widziałem takiego tematu

Może się komuś przyśniło, ale zmień sobie środowisko na XFCE, będzie szybciej :) a braków w funkcjonalności raczej nie zauważysz.

Śmiem domniemywać że po takim kroku jak zmiana menadżera plików pójdziesz krok dalej, tak więc przynajmniej oszczędzisz sobie roboty.

Mam wszystkie 3: GNOME, KDE, XFCE. W KDE jest problem z touchpad'em w GNOME brak jest urządzenia wyjścia dźwięku a w XFCE wszystko jest dobrze

Przecież wyjściem dźwięku nie zajmuje się środowisko graficzne, masz coś widocznie źle skonfigurowane, pewnie nie uruchamia Ci się pulseaudio albocoś.

Mam wszystkie 3: GNOME, KDE, XFCE. W KDE jest problem z touchpad'em w GNOME brak jest urządzenia wyjścia dźwięku a w XFCE wszystko jest dobrze

Mnie się zdaje że ze touchpada odpowiadają sterowniki kernela, więc trzeba by skompilować nowe jądro lub zainstalowac nowe sterowniki.

@qmic ma racje, za to odpowiada ALSA (ew. OSS), więc w gnome-volume-control jest coś źle ustawione, wewntalnie w ustawieniach dźwięku trzeba wybrać inny mikser. Mozna też skonfiguriwać dźwięk, żeby był widoczny tylko mikser ALSy

A tematem postu jest "Domyślny Menedżer Plików W Gnome", więc

http://linux.softpedia.com/get/Desktop-Env.../File-managers/

- bierz co chcesz i ustaw sobie domyslnego menadżera.