Skocz do zawartości

Vmware Server 2 Na Fedorze 11

Tom:-)

Rekomendowane odpowiedzi

To jak już się tak bawisz to spróbuj jeszcze KVM, czyli wirtualizacji od RedHat'a,

http://www.howtoforge.com/virtualization-w...edora-11-server

podobno w F11 zrobili na tym polu postępy (nie próbowałem), bo w F10 to mnie nie zachwycili.

VMware Player odczyta obraz z VirtualBox?

hymmm, na pewno obrazy VMware można uruchomić na VirtualBox co jest wspomniane w poradniku http://blogs.sun.com/thaniwa/entry/en_how_to_use_vmware

w drugą stronę pewnie też, w końcu to VMware jest wyższą klasą, ale głowy nie dam.

borzole, jak tak będzie pod górę to wole kupić kolejną jednostkę tylko pod platformę Win i będzie po sprawie bo wirtualizację potrzebuję w celu testowania problemów klientów ze środowiska Win na desktopie oraz wykorzystywanie 'niestandardowych' aplikacji na platformę Win

• 4 months later...
Jakże szczegółowe info :)

No tak to wygląda:

Przygotowywanie...          ########################################### [100%]
  1:VMware-Player          ########################################### [100%]
Extracting VMware Installer...done.
Installing VMware Installer 1.0
Copying files...
Configuring...
Installing VMware Player 2.5.2
Copying files...
Configuring...
Installing VMware Player 2.5.2
Copying files...
Configuring...
Traceback (most recent call last):
 File "/tmp/vmis.OQ7eR2/install/vmware-installer/python/lib/logging/handlers.py", line 73, in emit
   if self.shouldRollover(record):
 File "/tmp/vmis.OQ7eR2/install/vmware-installer/python/lib/logging/handlers.py", line 146, in shouldRollover
   msg = "%s\n" % self.format(record)
 File "/tmp/vmis.OQ7eR2/install/vmware-installer/python/lib/logging/__init__.py", line 630, in format
   return fmt.format(record)
 File "/tmp/vmis.OQ7eR2/install/vmware-installer/python/lib/logging/__init__.py", line 421, in format
   s = self._fmt % record.__dict__
UnicodeDecodeError: 'ascii' codec can't decode byte 0xc5 in position 1: ordinal not in range(128)
Traceback (most recent call last):
 File "/tmp/vmis.OQ7eR2/install/vmware-installer/python/lib/logging/handlers.py", line 73, in emit
   if self.shouldRollover(record):
 File "/tmp/vmis.OQ7eR2/install/vmware-installer/python/lib/logging/handlers.py", line 146, in shouldRollover
   msg = "%s\n" % self.format(record)
...
 File "/tmp/vmis.OQ7eR2/install/vmware-installer/python/lib/logging/__init__.py", line 630, in format
   return fmt.format(record)
 File "/tmp/vmis.OQ7eR2/install/vmware-installer/python/lib/logging/__init__.py", line 421, in format
   s = self._fmt % record.__dict__
UnicodeDecodeError: 'ascii' codec can't decode byte 0xc5 in position 22: ordinal not in range(128)
Installation was successful

jeszcze instalacja pacha ale to już chyba nie potrzebne

@localhost pach]# ./vmware-6.5.2-modules-2.6.29-fix.sh
Found tar file for vmppuser-temp module
Found tar file for vmci-temp module
Found tar file for vmnet-temp module
Found tar file for vsock module
Found tar file for vmmon-temp module
Found tar file for vmmon module
Found tar file for vsock-temp module
Found tar file for vmci module
Found tar file for vmblock module
Found tar file for vmblock-temp module
Found tar file for vmnet module
Found tar file for vmppuser module
Using patch file: /home/przemo/Pobrane/VMware/pach/vmware-6.5.2-modules-2.6.29-fix.patch
Using module directory: /usr/lib/vmware/modules/source
Using backup directory: /usr/lib/vmware/modules/source-backup
Untarring vmppuser-temp.tar
Sorry, vmppuser-temp.tar tarball failed to extract the directory vmppuser-temp-only

A wiesz, że na forum obowiązuje regulamin? Zanim się coś napisze wypada poszukać w sieci. Z tego co widzę błąd jest powszechny, ale być może da się to jakoś rozwiązać → http://forums.fedoraforum.org/showthread.p...3520&page=2

A tak poza konkursem: dlaczego dość upierdliwy VMware niewspierający standardowo Fedory i wymagający łatania zamiast VirtualBox, który w wersji OSE jest dostępny nawet w repozytoriach Fedory?

[EDIT]

I jeszcze jedno - zaktualizuj system. Problem występował chyba dla jądra 2.6.29. Aktualne to 2.6.30.9-96.

Ale mi się dostało:)

Tylko że sprawdzałem na polskich stronach (bo angielski słabiutki) i nic nie znalazłem a system mam z aktualnym jajkiem 2.6.30.9-96, szkoda tylko że nie napisał nikt kto rozwiązał problem:( Widać trzeba spróbować tego VirtualBox'a.

pozdrawiam

Ale mi się dostało:)
A niesłusznie? :Phttp://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=14930 → II. Ogólne zasady postępowania → pkt.2. a-d <_<

(bo angielski słabiutki)
No to mów od razu. Nikt nie musi być poliglotą, chociaż polecenia na anglojęzycznych portalach brzmią tak samo jak na polskich ;) Ostrożnie, ale można poeksperymentować. Osobiście raz czy dwa nawet z chińskich (czy innych z "krzaczkami") udało mi się nieco skorzystać :lol:

[...]szkoda tylko że nie napisał nikt kto rozwiązał problem:(
Bo większości wystarcza VBox, więc byc może nikt nie prowadzi nierównej walki z produktem na niewspieranym przez producenta systemie.

Ale w końcu nie napisałeś czy spróbowałeś zrobić

export LANG=C

i dopiero potem instalację. Ew. w innej wersji

LANG=C rpm -ivh VMware<nie wiem jakie tu numerki wstawić>.rpm

Ale na podsumowanie powiem: korzystaj z VirtualBox. Jeśli zależy Ci na obsłudze USB na systemie-gościu, to musisz niestety ściągnąć sobie pakiet ze strony → http://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads, bo wersja z repozytorium tego nie potrafi.

No w końcu mi się udało. Dzięki za pomoc, po

export LANG=C

rpm ruszył bez wywalania 'rpm -Uvh VMware-Player-2.5.2-156735.i386.rpm', ale zaczął się problem z pachem.

"vmware-6.5.2-modules-2.6.30-fix.sh"

"vmware-6.5.2-modules-2.6.30-fix.patch"

strona:http://communities.vmware.com/thread/208963;

ten drugi "vmware-6.5.2-modules-2.6.30-fix.patch" (10.8 K) trzeba pobrać z tej samej stronki deko niżej (wielkość 10.2 K) no i jak coś pójdzie nie tak to trzeba chyba przywrócić oryginalne pliki w '/usr/lib/vmware/modules/source/'.

To tyle aa i zainstalowałem też virtualboxa i rzeczywiście jest OK.