Tom:-) Napisano Czerwiec 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2009 Czy na Fedorze 11 mogę przeprowadzić instalację według tego guide Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2009 Niekoniecznie. Sądzę, że mogą być potrzebne łatki systemowe tak jak do VMware Playera → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik_F11_(L...)#VMware_Player Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom:-) Napisano Czerwiec 22, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2009 Dobrze, czyli wiem że lepiej spróbować na VirtualBox.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f10_adi Napisano Czerwiec 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2009 Moim zdaniem spokojnie możesz instalować. Po instalacji, tak jak w F10 dwa serwisy mogą być dead (vmware-autostart i vmware-mgmt), ale mimo to wszystko działa i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom:-) Napisano Czerwiec 23, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2009 Na VirtulaBox mam problem z napędem oraz USB więc chyba dziś postawię dla porównania VMware Server/Player VMware Player odczyta obraz z VirtualBox? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f10_adi Napisano Czerwiec 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2009 Tutaj jest link do F10 ale to chyba ten sam guide co do F9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2009 To jak już się tak bawisz to spróbuj jeszcze KVM, czyli wirtualizacji od RedHat'a, http://www.howtoforge.com/virtualization-w...edora-11-server podobno w F11 zrobili na tym polu postępy (nie próbowałem), bo w F10 to mnie nie zachwycili. VMware Player odczyta obraz z VirtualBox? hymmm, na pewno obrazy VMware można uruchomić na VirtualBox co jest wspomniane w poradniku http://blogs.sun.com/thaniwa/entry/en_how_to_use_vmware w drugą stronę pewnie też, w końcu to VMware jest wyższą klasą, ale głowy nie dam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom:-) Napisano Czerwiec 23, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2009 borzole, jak tak będzie pod górę to wole kupić kolejną jednostkę tylko pod platformę Win i będzie po sprawie bo wirtualizację potrzebuję w celu testowania problemów klientów ze środowiska Win na desktopie oraz wykorzystywanie 'niestandardowych' aplikacji na platformę Win Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ps2062 Napisano Listopad 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2009 Siema, mam pytanie, czy komuś udało się zainstalować VMware-Player 2.5 na kernelu 2.6.30? (instrukcja w poradniku F11 nie działa, wywala błędy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2009 [...]wywala błędy).Jakże szczegółowe info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ps2062 Napisano Listopad 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2009 Jakże szczegółowe info No tak to wygląda: Przygotowywanie... ########################################### [100%] 1:VMware-Player ########################################### [100%] Extracting VMware Installer...done. Installing VMware Installer 1.0 Copying files... Configuring... Installing VMware Player 2.5.2 Copying files... Configuring... Installing VMware Player 2.5.2 Copying files... Configuring... Traceback (most recent call last): File "/tmp/vmis.OQ7eR2/install/vmware-installer/python/lib/logging/handlers.py", line 73, in emit if self.shouldRollover(record): File "/tmp/vmis.OQ7eR2/install/vmware-installer/python/lib/logging/handlers.py", line 146, in shouldRollover msg = "%s\n" % self.format(record) File "/tmp/vmis.OQ7eR2/install/vmware-installer/python/lib/logging/__init__.py", line 630, in format return fmt.format(record) File "/tmp/vmis.OQ7eR2/install/vmware-installer/python/lib/logging/__init__.py", line 421, in format s = self._fmt % record.__dict__ UnicodeDecodeError: 'ascii' codec can't decode byte 0xc5 in position 1: ordinal not in range(128) Traceback (most recent call last): File "/tmp/vmis.OQ7eR2/install/vmware-installer/python/lib/logging/handlers.py", line 73, in emit if self.shouldRollover(record): File "/tmp/vmis.OQ7eR2/install/vmware-installer/python/lib/logging/handlers.py", line 146, in shouldRollover msg = "%s\n" % self.format(record) ... File "/tmp/vmis.OQ7eR2/install/vmware-installer/python/lib/logging/__init__.py", line 630, in format return fmt.format(record) File "/tmp/vmis.OQ7eR2/install/vmware-installer/python/lib/logging/__init__.py", line 421, in format s = self._fmt % record.__dict__ UnicodeDecodeError: 'ascii' codec can't decode byte 0xc5 in position 22: ordinal not in range(128) Installation was successful jeszcze instalacja pacha ale to już chyba nie potrzebne @localhost pach]# ./vmware-6.5.2-modules-2.6.29-fix.sh Found tar file for vmppuser-temp module Found tar file for vmci-temp module Found tar file for vmnet-temp module Found tar file for vsock module Found tar file for vmmon-temp module Found tar file for vmmon module Found tar file for vsock-temp module Found tar file for vmci module Found tar file for vmblock module Found tar file for vmblock-temp module Found tar file for vmnet module Found tar file for vmppuser module Using patch file: /home/przemo/Pobrane/VMware/pach/vmware-6.5.2-modules-2.6.29-fix.patch Using module directory: /usr/lib/vmware/modules/source Using backup directory: /usr/lib/vmware/modules/source-backup Untarring vmppuser-temp.tar Sorry, vmppuser-temp.tar tarball failed to extract the directory vmppuser-temp-only Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2009 A wiesz, że na forum obowiązuje regulamin? Zanim się coś napisze wypada poszukać w sieci. Z tego co widzę błąd jest powszechny, ale być może da się to jakoś rozwiązać → http://forums.fedoraforum.org/showthread.p...3520&page=2 A tak poza konkursem: dlaczego dość upierdliwy VMware niewspierający standardowo Fedory i wymagający łatania zamiast VirtualBox, który w wersji OSE jest dostępny nawet w repozytoriach Fedory? [EDIT] I jeszcze jedno - zaktualizuj system. Problem występował chyba dla jądra 2.6.29. Aktualne to 2.6.30.9-96. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ps2062 Napisano Listopad 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2009 Ale mi się dostało:) Tylko że sprawdzałem na polskich stronach (bo angielski słabiutki) i nic nie znalazłem a system mam z aktualnym jajkiem 2.6.30.9-96, szkoda tylko że nie napisał nikt kto rozwiązał problem:( Widać trzeba spróbować tego VirtualBox'a. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2009 Ale mi się dostało:) A niesłusznie? → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=14930 → II. Ogólne zasady postępowania → pkt.2. a-d (bo angielski słabiutki)No to mów od razu. Nikt nie musi być poliglotą, chociaż polecenia na anglojęzycznych portalach brzmią tak samo jak na polskich Ostrożnie, ale można poeksperymentować. Osobiście raz czy dwa nawet z chińskich (czy innych z "krzaczkami") udało mi się nieco skorzystać [...]szkoda tylko że nie napisał nikt kto rozwiązał problem:(Bo większości wystarcza VBox, więc byc może nikt nie prowadzi nierównej walki z produktem na niewspieranym przez producenta systemie. Ale w końcu nie napisałeś czy spróbowałeś zrobić export LANG=C i dopiero potem instalację. Ew. w innej wersji LANG=C rpm -ivh VMware<nie wiem jakie tu numerki wstawić>.rpm Ale na podsumowanie powiem: korzystaj z VirtualBox. Jeśli zależy Ci na obsłudze USB na systemie-gościu, to musisz niestety ściągnąć sobie pakiet ze strony → http://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads, bo wersja z repozytorium tego nie potrafi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ps2062 Napisano Listopad 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2009 No w końcu mi się udało. Dzięki za pomoc, po export LANG=C rpm ruszył bez wywalania 'rpm -Uvh VMware-Player-2.5.2-156735.i386.rpm', ale zaczął się problem z pachem. "vmware-6.5.2-modules-2.6.30-fix.sh" "vmware-6.5.2-modules-2.6.30-fix.patch" strona:http://communities.vmware.com/thread/208963; ten drugi "vmware-6.5.2-modules-2.6.30-fix.patch" (10.8 K) trzeba pobrać z tej samej stronki deko niżej (wielkość 10.2 K) no i jak coś pójdzie nie tak to trzeba chyba przywrócić oryginalne pliki w '/usr/lib/vmware/modules/source/'. To tyle aa i zainstalowałem też virtualboxa i rzeczywiście jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi