Skocz do zawartości

Problem Z Uruchomieniem Fedory 11 Po Wylogowaniu

m_arcin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem nowy jeżeli chodzi o fedore dopiero poznaję tą dystrybucję.

Ogólnie przypadła mi do gustu i wszystko na laptopie asus m50v chodzi ok.

Ale do rzeczy wylogowałem się (kliknąłem na mojej nazwie i wyloguj) i pojawił się czarny ekran, po odczekaniu chwili zrestartowałem komputer.

Po ponownym uruchomieniu pojawia się grub wybieram fedore pasek ładowania dolatuje do końca i to by było na tyle :/ system się nie uruchamia :(.

Doradźcie co zrobić by system wystartował, możliwe, że to coś banalnego ale tak jak mówię fedory używam od kilku dni i nie wiem jak z tym sobie poradzić, a nie chciał bym reinstalować systemu. :unsure:

hmm a moze tak odpal fedora w trybie tekstowym, tj wyedytuj linijke w grub'ie i dopisz na koncu "3" (bez cudzyslowow). byc moze problem jest ze sterownikiem od grafiki . jesli sie system zaladuje wpisz login i haslo i wpisz startx. jesli cos jest nie tak powinno wypluc w logach (/var/log/Xorg.????). sprawdz tez /var/log/messages w poszukiwaniu jakichs bledow. wklej tu to moze cos sie wymysli. pozdr

ps. jest jeszcze jedna mozliwosc - jakas aktualizacja skopana sie zainstalowala ... w ogole to podaj jakies dokladniejsze specyfikacje laptopa, np grafika, sieciowka etc...

@m_arcin - napisz jaką masz grafikę - nie każ ludziom szukać specyfikacji laptopa w sieci. Czyżby ATI?

Mam nVIDIE aktualizacje raczej odpadają zaraz spróbuje uruchomić w trybie tekstowym bo dopiero przysiadłem przy laptopie

W ogóle to dzięki za zainteresowanie tematem :)

Słuchajcie nie mogę uruchomić fedory w trybie tekstowym, podczas startu grub-a naciskam ,,a" i dopisuje na końcu ,,3" i nic startuje w trybie graficznym :/ chyba coś źle robię zaraz sprawdzę mam nadzieje, że się uda :)

No niestety:/

W ogóle mam problem z uruchomieniem w trybie tekstowym po dopisaniu ,,3" jedyne co mi wywaliło to

init: tty1 main process (1828) terminated with status 127

:/ chyba została mi tylko reinstalacja systemu :( (szkoda po wolał bym tego uniknąć) :(

to moze sproboj w trybie "jednouzytkownikowym" - dopisz "single" na koncu, wtedy nie startuje wiekszosc uslug, jest spora szansa ze grafika tez nie. btw wylacz framebuffer moze - usun wpis vga=????? z linii kernela we wpisie w grubie.

no co ty tak od razu bez walki przeinstalowywac ? :D to domena windowsa raczej, nie linuksa ;)

spacja, 3 i <enter>?

Dokładnie tak jak piszesz spacja 3 i enter :) i zamiast trybu tekstowego ładuje się pasek dochodzi do końca i koniec tak się zatrzymuje :/

Po wpisaniu zamiast ,,3" ,,single" ładuje się w trybie tekstowym na końcu wywala:

/sbin/consoletype: error while Loading share libraries libc: sa 6: cannt: open shared object file: Permisson denied

i po tym [#root@.......:] wpisuję dla ciekawości startx pojawia się na około 3 sekundy ładne logo nVIDIA i znów wraca do trybu tekstowego :/

tutaj pisza ze to wina selinuksa. hmmm proponuje tak:

touch /.autorelabel
reboot

a jak nie pomoze nic to wtedy selinux=0 do linii kernela dopisac lub w configu setenforce=1, ale moze nie bedzie to potrzebne

tutaj masz podobny problem

Edytowane przez fafig

tutaj pisza ze to wina selinuksa. hmmm proponuje tak:

touch /.autorelabel
reboot

a jak nie pomoze nic to wtedy selinux=0 do linii kernela dopisac lub w configu setenforce=1, ale moze nie bedzie to potrzebne

tutaj masz podobny problem

Problem rozwiązany to jednak był problem z selinuksem podane wyżej rozwiązanie pomogło i już mogę pisać do Was z działającej fedory :)

Dzięki wielkie wszystkim za zainteresowanie i pomoc :)

Takie sytuacje jak ta utwierdzają mnie w przekonaniu, że linux jest nieporównywalnie lepszy od windowsa :) hehe (to takie moje małe spostrzeżenie ;) )

Pozdrawiam i jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc

no i po krzyku, linuksa trzeba przeinstalowywac tylko w 4 wypadkach (sprawdzone doswiadczalnie):

1. rm -rf /

2. usuniecie paczek policy selinux ( :) )

3. chown -R blah:blah / lub chmod -R 777 / (niech sie znajdzie cwaniak ktory recznie przywroci odpowiednie atrybuty buhahaha :D )

4. zniszenie hdd

jak ktos ma pomysl niech dopisze :)

no i po krzyku, linuksa trzeba przeinstalowywac tylko w 4 wypadkach (sprawdzone doswiadczalnie):

1. rm -rf /

2. usuniecie paczek policy selinux ( :) )

3. chown -R blah:blah / lub chmod -R 777 / (niech sie znajdzie cwaniak ktory recznie przywroci odpowiednie atrybuty buhahaha :D )

4. zniszenie hdd

jak ktos ma pomysl niech dopisze :)

Zgadzam się ale trzeba też mieć wiedzę jak wyjść z różnych sytuacji np takich jak ja miałem no albo pisać na takim forum jak to i zdobywać tą wiedzę od takich ludzi jak Wy :)

http://wiki.fedora.pl/wiki/RPM_-_procedury...B3w_plik.C3.B3w

Chociaż borzole pisał, że jak tak zrobił na działającym systemie (ot, tak dla wprawy :ph34r: ) to mu się coś pokaszaniło okrutnie :) Z drugiej strony ja to sprawdzałem dając na wirtualnej maszynie takie właśnie "chown -R bla:bla /" i odzyskiwałem stabilność systemu po wykonaniu "reanimacji" zgodnie z opisem.