Skocz do zawartości

Fedora 11 Nie Uruchamia Się

laszjwrz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 46
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jaka jest różnica w uzywaniu PAE i nie PAE?
http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_Address_Extension

W praktyce oznacza to, że jeśli masz 4 lub więcej GB RAM, to żeby go w pełni wykorzystywać musisz mieć jądro PAE.

A jak nareperować problem? :)
Zakładam, że działasz na systemie z jądrem PAE (upewnij się - "uname -r"). Usuń te jądra nie-PAE:
yum remove `rpm -qa kernel | grep i586`

Przekopiuj to polecenie, a jeśli chciałbyś przepisywać, to zwróć uwagę, w którą stronę skierowane są apostrofy.

Obejrzyj dokładnie listę usuwanych pakietów zanim naciśniesz "t" ;) Prawdopodobnie jako zależności powinny się również usunąć odpowiednie pakiety kmod-nvidia. Jeśli się nie usuną, to w następnym ruchu

yum remove kmod-nvdia

No a potem już "na czysto" ponowna instalacja kmod-nvidia.

Powinno działać chyba, że w repo nie ma odpowiednich modułów dla jąder PAE :unsure:

Edytowane przez WalDo
Dodanie spacji. Dzięki @multics.

Powinno działać chyba, że w repo nie ma odpowiednich modułów dla jąder PAE :unsure:

Nie ma bo rozwiązaniem zależności jest instalacja kernela i586. Czyli w praktyce oznacza to, że używanie PAE ogranicza ilość używanych przeze mnie modułów, czy sterowników, czy jak zwał tak zwał? Można zrezygnować z korzystania z PAE? Mój komputer ma 2 GB pamięci i póki co nie planuje powiększyć jej zasobu.

Albo inaczej: jeśli chce usunąć kernel-PAE i kernel-PAE-devel (i686) to rozwiązaniem zależności usunięcia jest usunięcie np kadu (i586) i wielu innych pakietów ale tylko i586. Mam rozumieć to tak, że usunięcie PAE usunie programy i586 i da mi możliwość ich zainstalowania w i686?:|

Jeśli masz 2GB RAM to spokojnie możesz zrezygnować z jąder PAE.

Dziwne, że próba usunięcia jądra PAE na i686 pociąga za sobą odinstalowanie jakichś pakietów i to i586. A może próbujesz usunąć to jądro PAE, które masz aktualnie załadowane? Sprawdź uname -r i zobacz czy na liście pakietów do odinstalowania pojawia się kernel w tej wersji. Jeśli tak, to załaduj system na dowolnym jądrze i586, usuń te jądra PAE, przeinstaluj kmod-nvidia.

Czytałem też coś na forum o jakichś problemach z kmod-nvidia. Jeśli powyższe akcje nie pomogą, to uruchom system na jądrze i586, odinstaluj wszystkie kmod-nvidia, zainstaluj akmod-nvidia i zrestartuj system. Chyba kernel-devel w odpowiedniej wersji będzie potrzebny.

[mag@mag-pc ~]$ yum list kmod-nvidia* |grep PAE
kmod-nvidia-173xx-2.6.29.4-167.fc11.i686.PAE.i686
kmod-nvidia-173xx-2.6.29.5-191.fc11.i686.PAE.i686
kmod-nvidia-173xx-PAE.i686     173.14.18-2.fc11.10     rpmfusion-nonfree-updates
kmod-nvidia-2.6.29.4-167.fc11.i686.PAE.i686
kmod-nvidia-2.6.29.5-191.fc11.i686.PAE.i686
kmod-nvidia-PAE.i686           185.18.14-1.fc11.1      rpmfusion-nonfree-updates

moduły do jądra PAE są. Dało się odinstalować kernela i586?, odinstaluj, uruchom z jądra PAE i zainstaluj kmod-nvidia, albo od razu zainstaluj kmod-nvidia-PAE (powinno zadziałać) (ale tak czy siak spróbuj to jądro o586 usunąć ;]).

ja mam też 2 GB ramu ale używam PAE (bo ma oznaczenie i686, moim zdaniem lepiej bo bliżej mu do architektury nowego procesora.

(chyba też dlatego przerabiali wszystkie paczki z i386 na i586 żeby system szybciej działał)

Samo PAE daje Ci obsługę pamięci powyżej 4 GB, ale to i686 po coś jest, w końcu i we wcześniejszych fedorach, paczki były na i388, a kernel był na i686 ;] między i586 a i686 może dużej różnicy w wydajności nie ma ale czemu go nie używać? (też taka moja mania, wszystko ma działać najszybciej jak się tylko da ;])

Albo juz o tym pisalem, albo ma dejavu ... chlopcy z Fedory zmienili sposob tagowania pakietow, to co kiedys bylo i386 i i686 zasadniczo jest teraz i586 i oznacza minimalna architekture potrzebna do uruchomienia systemu / programu - sposob i flagi kompilacji sie nie zmienily i F11 (tak jak i F10) sa optymalizowane pod procesory P4 i lepsze.

Wyjatek w znakowaniu to kernel-PAE, ale nie chce mi sie rozpisywac...

Pozdro

• 2 months later...