multics Napisano Wrzesień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2009 Rozwiń myśl "mam to samo". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtape Napisano Wrzesień 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2009 mam zainstalowana fedore11 na VBoxie ... wszystko zaaktualziowane...zaistalowalem guest addition i wszystko smigalo.. az do chwili kiedy system nie chcial wstac (czarny ekran.. ) ostatnia linijka zaladowana to info takie jak eth0: link up, 100 Mbps i nie mam pojecia jak do tego sie zabrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtape Napisano Wrzesień 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2009 system odzyskalem.. ale nie mam pojecia co spowodowalo ten problem. Ponieważ nie chce zeby to sie powtorzylo musze znalesc przyczyne tego bledu i ja wyelimonowac.. Macie moze jaki spomysl jak to uczynic :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Wrzesień 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2009 masz na myśli, że ładowanie systemu zatrzymuje się na etapie w którym powinny wstać X'y i powinien ukazać się naszym oczom ekran logowania? (akurat ja ma taki problem i nie wiem o co biega, muszę się zalogować na swojego usera, wpisać startx i wszystko działa normalnie ...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtape Napisano Wrzesień 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2009 Nie nie.. juz jest wszystko ok. Wstaje system ale z kernelem 2.6.29.4-167.fc11.i586 (wczesniej byl 2.6.30) i nie moge zainstalowac guest addition. jak powrocic do nowszego kernela albo tego jaki mialem sprzed zrobieniem GRUB'a ? poza tym mam błedy podczas bootwoania : %G Welcome to [0;34mFedora[0;39m Press 'I' to enter interactive startup. Uruchamianie udev: %G[60G[[0;32m OK [0;39m] Ustawianie nazwy komputera su: [60G[[0;32m OK [0;39m] mdadm: No arrays found in config file or automatically Ustawianie zarzÄ…dzania dyskami logicznymi: 2 logical volume(s) in volume group "vg_su" now active [60G[[0;32m OK [0;39m] Sprawdzanie systemĂłw plikĂłw /dev/mapper/vg_su-lv_root: czysty, 125766/2019472 plikĂłw, 1094507/8074240 blokĂłw /dev/sda1: czysty, 40/51200 plikĂłw, 27935/204800 blokĂłw [60G[[0;32m OK [0;39m] Przemontowywanie gĹ‚Ăłwnego systemu plikĂłw w trybie do odczytu i zapisu: [60G[[0;32m OK [0;39m] Montowanie lokalnych systemĂłw plikĂłw: [60G[[0;32m OK [0;39m] WĹ‚Ä…czanie udziaĹ‚Ăłw na lokalnych systemach plikĂłw: [60G[[0;32m OK [0;39m] WĹ‚Ä…czanie przestrzeni wymiany z /etc/fstab: [60G[[0;32m OK [0;39m] Przechodzenie do uruchamiania nieinteraktywnego Checking kmods exist for 2.6.29.4-167.fc11.i586[60G[[0;32m OK [0;39m] Files needed for building modules against kernel 2.6.29.4-167.fc11.i586 could not be found as the following directories are missing: /usr/src/kernels/2.6.29.4-167.fc11.i586/ /lib/modules/2.6.29.4-167.fc11.i586/build/[60G[[0;31mNIEUDANE[0;39m] ip6tables: zastosowywanie reguĹ‚ zapory sieciowej: [60G[[0;32m OK [0;39m] iptables: zastosowywanie reguĹ‚ zapory sieciowej: [60G[[0;32m OK [0;39m] [color="#FF0000"]Checking for module nvidia.ko: [60G[[0;31mNIEUDANE[0;39m][/color] [color="#FF0000"]nvidia.ko for kernel 2.6.29.4-167.fc11.i586 was not found.[60G[[0;33mOSTRZEĹ»ENIE[0;39m] The nvidia driver will not be enabled until one is found.[60G[[0;33mOSTRZEĹ»ENIE[0;39m] Driver already disabled.[/color] Uruchamianie auditd: [60G[[0;32m OK [0;39m] Uruchamianie portreserve: [60G[[0;32m OK [0;39m] Uruchamianie dziennika systemowego: [60G[[0;32m OK [0;39m] Uruchamianie irqbalance: [60G[[0;32m OK [0;39m] Uruchamianie rpcbind: [60G[[0;32m OK [0;39m] Uruchamianie magistrali komunikatĂłw systemowych: [60G[[0;32m OK [0;39m] Uruchamianie demona Avahi... [60G[[0;32m OK [0;39m] Uruchamianie cups: [60G[[0;32m OK [0;39m] Uruchamianie demona ACPI: [60G[[0;32m OK [0;39m] Uruchamianie demona HAL: [60G[[0;32m OK [0;39m] Uruchamianie demona kart smart PC/SC (pcscd): [60G[[0;32m OK [0;39m] Ustawianie parametrĂłw sieci... [60G[[0;32m OK [0;39m] Uruchamianie demona menedĹĽera sieci: [60G[[0;32m OK [0;39m] Uruchamianie NFS statd: [60G[[0;32m OK [0;39m] Uruchamianie RPC idmapd: [60G[[0;32m OK [0;39m] [color="#FF0000"]Starting VirtualBox Additions [60G[[0;31mNIEUDANE[0;39m] (modprobe vboxadd failed) Starting VirtualBox Guest Addition service VirtualBox Additions module not loaded![/color] Uruchamianie usĹ‚ug Bluetooth:[60G[[0;32m OK [0;39m] Uruchamianie sshd: [60G[[0;32m OK [0;39m] Uruchamianie sendmail: [60G[[0;32m OK [0;39m] Uruchamianie sm-client: [60G[[0;32m OK [0;39m] Uruchamianie crond: [60G[[0;32m OK [0;39m] [60G[[0;32m OK [0;39m] Uruchamianie atd: [60G[[0;32m OK [0;39m] [60G[[0;32m OK [0;39m] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2009 Na VirtualBoksie zainstalowałeś sterownik do nvidii? To nie ma prawa się udać EDIT: podglądnij sobie lspci | grep VGA i przeczytaj to http://pl.wikipedia.org/wiki/Maszyna_wirtualna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtape Napisano Wrzesień 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2009 dlaczego nie ma prawa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Wrzesień 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2009 ... bo VBox emuluje karte i ta emulowana karta nie ma nic wspolnego z nVidia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtape Napisano Wrzesień 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2009 dzieki. W jaki sposob szybko calkiwicie odinstalowac zainstalowane sterowniki i zaktualizowac kernel? sorki za lamerskie pytania.. ale to moj poczatek z linuxem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2009 yum remove kmod-nvidia yum update kernel http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik http://wiki.fedora.pl/wiki/Zarządzanie_pakietami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Wrzesień 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2009 Dobra panowie rozwiązuje problem bo sam mnie dotknął, ale najpierw pogderam. Co się k***** dzieje z Fedorą? Co update to inny problem?!? Kiedyś tak nie było, a teraz za każdym razem coś nowego, jak nie jakieś dyskietki to problemy ze sterownikami, to coś pada, to system uruchamia się 10 minut. Zastanawiam się nawet nad przejściem do innego systemu. Tylko nurtuje mnie co jest przyczyną takiego stanu rzeczy. Kiedyś update to była przyjemność teraz, zastanawianie się czy system padnie czy nie. Zwlekałem 4 tygodnie przed updatem bo myśle "pewnie znowu coś się sypnie", ale w końcu zrobiłem go no i co? d*pa komuter nie wstaje. Najpierw myślałem, że to wina kernela. Szukam po całym świecie kernela mniejszego niż 2.6.30 i co? Nigdzie nie ma ich w repozytoriach ani na oficjalach, ani na rpm.pbone, ani na rpm fusion, google też milczy. Dobra pokombinowałem troche i doszedłem do wniosku, że to wina sterowników nvidi, chce zainstalowac starszą wersje, albo pod starszy kernel i co? Nic, bo nie ma starych kerneli! A yum mi wszystko pousuwał wraz z updatem. Komedia. Dobra koniec zrzężenia i rozwiązanie problemu: Jak się uruchamia system(kiedy jest ten niebieski pasek) przejdźcie ESC-ejpem w tryb gadatliwy tak, żeby wyświetłało co wam się ładuje i następnie walcie 'i' żeby przejść do interaktywnego trybu(tylko róbcie to z prędkością światła bo inaczej wam się nie uda, serio to chyba jest jakiś joke od Linusa) W którejś kolejności(u mnie pierwszej) system zapyta się czy uruchomić usługe microcode_ctl dajcie wtedy NIE, reszte możecie odpalić . Powinno zadziałać. Później po uruchomieniu systemu możecie wyłączyć na stałe to coś w usługach. Start KDE -> Usługi Teraz mam pytanie co to jest to microcode_ctl? I komu i jaki sposób zgłośić tego buga? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2009 Szukam po całym świecie kernela mniejszego niż 2.6.30 i co? Nigdzie nie ma ich w repozytoriach ani na oficjalach, ani na rpm.pbone, ani na rpm fusion, google też milczy. Dobra pokombinowałem troche i doszedłem do wniosku, że to wina sterowników nvidi, chce zainstalowac starszą wersje, albo pod starszy kernel i co? Nic, bo nie ma starych kerneli! A yum mi wszystko pousuwał wraz z updatem. Komedia. ... Teraz mam pytanie co to jest to microcode_ctl? I komu i jaki sposób zgłośić tego buga? Bo z systemu i dostępnych narzędzi trzeba korzystać umiejętnie Kernele i inne pakiety http://koji.fedoraproject.org/koji/packageinfo?packageID=8 , poza tym w standardzie otrzymujesz 3 ostatnie kernele i dodatkowo yum posiada taką przydatną funkcje jak downgrade. Oczywiście równie dobrze można skorzystać z repozytorium testing, więc jak widać możliwości jest wiele. Co do Twojego problemu to jest nieco inny niż w temacie, ale o microcode_ctl może poczytać w jego manualu. Przydatny jest jedynie dla komputerów z procesorem intela (32-bitowym), chociaż ja nigdy nie widziałem sensu używania go, dlatego mam wyłączoną usługę. A buga możesz zgłosić na bugzillę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Wrzesień 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2009 Bo z systemu i dostępnych narzędzi trzeba korzystać umiejętnie Kernele i inne pakiety http://koji.fedoraproject.org/koji/packageinfo?packageID=8 , poza tym w standardzie otrzymujesz 3 ostatnie kernele i dodatkowo yum posiada taką przydatną funkcje jak downgrade. Oczywiście równie dobrze można skorzystać z repozytorium testing, więc jak widać możliwości jest wiele. Co do Twojego problemu to jest nieco inny niż w temacie, ale o microcode_ctl może poczytać w jego manualu. Przydatny jest jedynie dla komputerów z procesorem intela (32-bitowym), chociaż ja nigdy nie widziałem sensu używania go, dlatego mam wyłączoną usługę. A buga możesz zgłosić na bugzillę. Tiaaa, brednie piszesz. Jak system pada po update to chyba nie jest moja wina co? Mówiłem już, że yum pousuwał mi kernele bo nie poznajdywał jakichś zależności poza tym, znawco spróbuj sobie zrobić downgrade kernela- zobaczysz co się stanie. I druga sprawa jak zrobić downgrade do czegoś, czego nie ma w żadnym repo? I to jest ten sam problem bo mam dokłanie takie same komunikaty i też mi system nie wstawał. To nie jest wina karty sieciowej, ani routera tylko tego, że X nie wstają przez co widać mylący komunikat. A X nie wstają przez to microcode. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Wrzesień 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2009 Nie mam zielonego pojęcia jakie masz repozytoria poustawiane, ale: [root@desktop ~]# yum downgrade kernel Wczytane wtyczki: dellsysidplugin2, fastestmirror, presto Ustawianie procesu instalacji starszej wersji pakietu Loading mirror speeds from cached hostfile updates/metalink | 25 kB 00:00 * fedora: ftp.icm.edu.pl * rpmfusion-free: ftp.icm.edu.pl * rpmfusion-free-updates: ftp.icm.edu.pl * rpmfusion-nonfree: ftp.icm.edu.pl * rpmfusion-nonfree-updates: ftp.icm.edu.pl * updates: ftp.icm.edu.pl adobe-linux-i386 | 951 B 00:00 google | 951 B 00:00 google-testing | 951 B 00:00 rpmfusion-free-updates | 3.8 kB 00:00 rpmfusion-nonfree | 3.3 kB 00:00 rpmfusion-nonfree-updates | 3.8 kB 00:00 Wykluczanie pakietów na globalnej liście wykluczonych pakietów Finished Pakiet kernel-2.6.29.4-167.fc11.i586 może być wielokrotnie instalowany, pomijanie Nie ma niczego do zrobienia [root@desktop ~]# uname -a Linux desktop 2.6.30.5-43.fc11.i586 #1 SMP Thu Aug 27 21:18:54 EDT 2009 i686 i686 i386 GNU/Linux [root@desktop ~]# znaczy kernel jest. Drugie thof prawdę mówi bo system trzyma domyślnie 3 (lub 2) kernele wstecz, także jak sobie coś pozmieniałeś to nie miej pretensji do innych. man yum.conf Interesuje Cię installonly_limit A tak na koniec, po co tyle złości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2009 No właśnie o tym napisałem, wszyscy wiemy, że fedorze daleko do ideału, ale kiedy ma się syf w systemie to nie ma co narzekać, że dystrybucja do d*py. yum nie mógł tak po prostu usunąć wszystkich jąder przy aktualizacji mógł co najwyżej niepoprawnie edytować grub.conf lub usunąć kernel-headers i kernel-devel. Ale zostawmy to ważne, że działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi