multics Napisano Czerwiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2009 Witam, Chciałem dzisiaj wysłać maila z Opery klikając na adres podany na stronie. Pojawił się problem gdyż nie miałem skonfigurowanego protokołu mailto. Wszedłem w Preferencje i w Programach ustawiłem dla protokołu mailto "Użyj pomyślnego programu". Niestety to nie rozwiązało problemu. Thunderbird, którego mam ustawionego jako domyślną aplikację w ogóle nie "wystartował". Następnie wybrałem "Własny program" i wpisałem: /usr/bin/thunderbird Jako dalsze parametry przekazałem -compose %s O ile się nie mylę to %s przekazuje sting'a. Dzięki temu pojawia się okno nowej wiadomości jednak ani adres email ani temat z linku nie jest przekazywany. Rzuciłem zapytaniem na google ale nic więcej nie mogę na ten temat znaleźć. Wie ktoś jak ten problem rozwiązać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2009 hmm tam pisze ze ma byc url, wiec moze %u lub %U zadziala ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskaz Napisano Czerwiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2009 Jak z tematem to nie wiem (sprawdz [%s] ) , ale adres przekazuje parametr [%t]. Powodzenia Edit: Daj parametry: "[%t] [-subject %s]" (bez cudzyslowia) i powinno dzialac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2009 tak z ciekawosci jak to sie nazywa? mime strings? mime constants? kiedys znalazlem strone ze wszytskimi parametrami ale adres zaginal ;/ edit: znalazlem tutaj jakis artykul, moze cos pomoze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Czerwiec 28, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2009 Dzięki za podpowiedzi, jak wrócę do domu to sprawdzę i napiszę co gdzie i jak. btw. widzę że autokorekta w telefonie zmieniła "mailto" na "mało" w temacie :|... ehhh technika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Czerwiec 28, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2009 Bóg zapłać dużo pieniążków za poprawę tematu Ale wracając do sedna. @maskaz bardzo blisko. @fafig dzięki za url, bardzo pomocny. Prawidłowa składnia wygląda następująco: w polu aplikacja wpisujemy /usr/bin/thunderbird w polu parametry -compose to='%t',subject='%s' Dzięki temu mamy ładne okno nowej wiadomości wraz z adresem i tematem podanym w url mailto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2009 hmm... u mnie działa tak jak napisałeś bez koniecznosci podawania jakichkolwiek parametrów Po prostu /usr/bin/thunderbird i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Czerwiec 28, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2009 hmmm jak ja to wcześniej robilem, że nie działało Faktycznie samo /usr/bin/thunderbird wystarczy... Niemniej jednak zawsze to jakieś nowe doświadczenie :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2009 a ogolnie ktos z Was kojarzy te stale znakowe? wiem ze %d to byl katalog chyba, %u to url, a bylo jeszcze kilkanascie tego typu stalych. jednak za nic nie moge tego zlokalizowac w sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi