Skocz do zawartości

Rsync + Ssh + Klucze Nie Działa Z Pod Crona

kain468

Rekomendowane odpowiedzi

Drogi forumowiczu!!!

Drogi forumowiczu...

...masz pecha. Trafiłeś na takie podłe forum, na którym moderatorem jest taka menda, którą szlag trafia jak widzi "morze" bez fal Bałtyku i temu podobne kwiatki.

Nie dostaniesz bana, bo ktoś by jeszcze pomyślał, że to zemsta, ale należałoby Ci się. Jak słusznie zauważył borzole to nie jest forum onet, gdzie można bezkarnie ubliżać innym i mieć w nosie zasady polskiej pisowni.

Zastanów się proszę zanim coś napiszesz. W większości wypadków otrzymasz tu pomoc, ale obowiązują tu również pewne zasady, których najwyraźniej nie zauważyłeś lub nie chciałeś przyjąć do wiadomości.

I jeszcze jedno - jeśli masz jakieś wątpliwości co do moich uwag, to możesz to zgłosić do administratora forum. Na tym forum moderator nie jest jednocześnie administratorem, więc zawsze możesz się odwołać od moich decyzji do "wyższej instancji".

[EDIT]

on moglby byc Twoim ojcem.

No, dzięki :D Być może nawet dziadkiem, ale czasem to nie zobowiązuje do szacunku. Sam wiek nie wystarcza.

Drogi forumowiczu...

...masz pecha. Trafiłeś na takie podłe forum, na którym moderatorem jest taka menda

No nic fajna pogawędka szkoda że nie na temat. Rozwiejmy jeszcze tylko wątpliwości:

Mój post nie miał nikogo obrazić w żaden sposób. Co do forum nie mam nic i nie wypowiedziałem że jest "podłe". Po prostu nigdzie nie pisze że to forum polonistyczne. Z całym szacunkiem dla wielkiego Pana moderatora moja wypowiedź "menda" była bardziej formą opisową niż mającą komuś ubliżyć.

"Nie dość, że się drzesz" co do tej wypowiedzi to szkoda komentować. Chyba do tego zrobiono tagi żeby ich używać. Wypowiedź była znacząca więc była wyróżniona. "Wiek nie zobowiązuje do szacunku" Co do tego absolutna zgoda, ale co do mojego szacunku do starszych nikt nie musi się o to obawiać, a tak na marginesie to nie muszę wiedzieć ile latek ma wielki WalDo. Polonistą ani redaktorem nie jestem. Co do pecha to zdarza się jak widać.

Panie moderatorze obiecuje że się poprawię :D

Szczerze mówiąc to nie wiem czy takie coś będzie działało:

rsync -av -e "ssh -l root" --delete [email protected]:/root/tes /root/tes

próba nie strzelba :D

Dzięki Multics za pomysł ale nie zadziałało.

wywołanie ręczne daje taki efekt:

[root@fedorka ~]# rsync -av -c "ssh -l root" [email protected]:/root/tes /root/tes

Unexpected remote arg: [email protected]:/root/tes

rsync error: syntax or usage error (code 1) at main.c(1201) [sender=3.0.6]

[root@fedorka ~]#

Witam wszystkich!

Zgadza się, problemem jest brak przekazywania zmiennych ssh-agent.

Powinieneś zainteresować się programem keychain. Program trzeba dopisać do pliku ~/bash.profile. Program sam dba o uruchomienie ssh-agenta, przechwytuje jego zmienne, zapisuje je i za każdym razem gdy cron próbuje uruchomić powłokę dostaje namiary na ssh agenta. Można przechwycić dane ssh-agenta bez programu keychain i również dodać link w pliku bash.profile, ale wtedy trzeba kombinować z innymi elementami.

Witam wszystkich!

Zgadza się, problemem jest brak przekazywania zmiennych ssh-agent.

Powinieneś zainteresować się programem keychain. Program trzeba dopisać do pliku ~/bash.profile. Program sam dba o uruchomienie ssh-agenta, przechwytuje jego zmienne, zapisuje je i za każdym razem gdy cron próbuje uruchomić powłokę dostaje namiary na ssh agenta. Można przechwycić dane ssh-agenta bez programu keychain i również dodać link w pliku bash.profile, ale wtedy trzeba kombinować z innymi elementami.

Dzięki Olga.D Wszystko się zgadza i działa :lol: . Szkoda tylko że te artykuły na temat keychain są nie do końca zrozumiałe i jednoznaczne. No nic dla tych co będą się borykać z tym problemem link http://www.gentoo.org/doc/pl/articles/open...nagement-p1.xml. Nie będę pisał tego co jest już napisane, "Nie ma co tworzyć nowego świata". Jeśli ktoś będzie miał jakieś dodatkowe pytania z chęciom odpowiem.

Dzięki wszystkim pomagającym w rozwiązaniu problemu. :rolleyes: