redhat Napisano Lipiec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2009 Posiadom fedora 11 sodowisko graficzne gnome i chciałbym zainstalować ktouch. W repo jest paczka kdeedu w którym jest kilka programów w tym k touch, a ja chciałbym tylko ten jeden właśnie, ponieważ mój dysk ma tylko 35 giga.W mandriva wystarczy wpisać tylko urpmi ktouch. A jak to się robi w fedorze prubowałem : 1.yum install ktouch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2009 zainstaluj sobie yumex, wywal pare niepotrzebnych pakietow (mozna np sprawdzic ktore pakiety ile zajmuja - w menu jest odpowiednia opcja) i zainstaluj cala paczke. pewnie da sie sam jeden program zainstalowac, ale sadze ze albo trzeba rozbebeszac cala paczke kdeedu, sprawdzac ktore pliki i liby sa potrzebne, i skopiowac w odpowiednie miejsca, albo skompilowac ze zrodel. http://ktouch.sourceforge.net/download.php masz zrodla. dajesz ./configure --prefix=/usr/local && make && make install i juz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redhat Napisano Lipiec 17, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2009 Nigdy nie kompilowałem programu do tej pory to tylko repozytorium albo w konsoli mandrivy urpmi i już. Proszę o wskazówki Oto mój tok rozumowania: Mam archiwóm ktouch.tar.gz w katalogu /Download. teraz powinienem przenieść to do katalogu w którym znajduja się programy, czyli do /usr/share rozpakować paczkę.Utworzy się katolog pewnie zatytuowany jako ktouch.Przechodzę w konsoli do katalogu ktouch i wpisuje jednym ciągiem to polecnie ./configure --prefix=/usr/local && make && make install i powinno działać?? Chciałbym poprosić o wytłumaczenie polecenia.Co to jest prefix (pojęcie znane mi tylko z telefonów) i czemu równa się katalog /local? Czy powinienem zainstalować jakiś program do kompilacji i czy przy poleceniu ./configure nie powinien być nazwa kompilatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2009 na stronce masz wymagania dotyczace kompilacji, pewnie trzeba bedzie pakiety devel z qt zainstalowac. katalog /usr/local jest na wlasnorecznie kompilowane programy zeby nie zasmiecac systemu i nie oglupiac yuma. polecenie wpisujesz dokladnie tak jak Ci napisalem. do kompilacji to pewnie gcc i make trzeba zainstalowac. zreszta configure wypluje Ci brakujace zaleznosci (w koncu po to jest). btw czytales jakis poradnik w ogole? nie wiem czy paczka kdeedu nie bedzie zajmowala mniej niz ten caly smietnik ktory spowodujesz ta kompilacja. generalnie odradzam, ale Twoj wybor, jesli chcesz sie meczyc. na pewno jest troche nieuzywanych pakietow i mozna zrobic delikatne porzadki (ale z glowa, nie wycinamy calego systemu ). poza tym po co przechodzic do /usr/share ? gdzie to wyczytales? przeciez mozna rozpakowac normalnie do jakiegos katalogu wejsc do niego i wlaczyc kompilacje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Lipiec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2009 Mam archiwóm A jak to się robi w fedorze prubowałem Człowieku gdzieś ty się uchował, trochę przyzwoitości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2009 Niestety sposób opisany na stronie projektu jest stary. Kompilacja wersji dla Kde3 nie zadziała choćby ze względu na wymagania odnośnie autoconf. W Fedorze pakiety nie są tak "rozczłonkowane", zostaje instalacja całego kdeedu (paczki z Mandrivy też nie zadziałają), ale 35 Gb to dużo więcej niż potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2009 Ewentualnie można zainstalować kdeedu i później pousuwać z /usr pliki tych programów, które nie są potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redhat Napisano Lipiec 19, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2009 nie wiem czy paczka kdeedu nie bedzie zajmowala mniej niz ten caly smietnik ktory spowodujesz ta kompilacja Czemi kompilacja miala by powodowac smietnik. Gdzies slyszalem, ze kompilacja jest niby lepsze bo program powstaje na konkretnej konfiguracji sprzetowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2009 tak ale zapomnieli dodac ile potrzeba dodatkowych bibliotek devel... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi