janou Napisano Lipiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2009 Mam pytanie czy mozna zainstalowac to repozytorium na F9?? wszedzie szukalem i nic nie znalazlem (głównie chodzi mi o odtwarzanie plikow mp3). A jak znalazlem jedna komende: rpm -ivh http://download1.rpmfusion.org/free/fedora...able.noarch.rpm, to mi nie dziala. Wynik: błąd: Niespełnione zależności: system-release >= 10 jest wymagany przez rpmfusion-free-release-10-5.noarch z gory dziex za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2009 Niestety rpmfusion wspiera tylko F10 i F11. Możesz zamiast tego zainstalować freshrpms rpm -ivh http://ftp.freshrpms.net/pub/freshrpms/fedora/linux/9/freshrpms-release/freshrpms-release-1.1-1.fc.noarch.rpm Paczki będą trochę w starszych wersjach, ale znajdziesz tam co potrzeba do mp3. Listę dostępnych pakietów przejrzysz w linku powyżej. Na pewno potrzebujesz xine-lib-moles - to jedyna różnica w nazwach pakietów jaką zauważyłem. Oczywiście nowych pakietów/aktualizacji nie bedzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janou Napisano Lipiec 28, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2009 Niestety rpmfusion wspiera tylko F10 i F11. Możesz zamiast tego zainstalować freshrpms rpm -ivh http://ftp.freshrpms.net/pub/freshrpms/fedora/linux/9/freshrpms-release/freshrpms-release-1.1-1.fc.noarch.rpm Paczki będą trochę w starszych wersjach, ale znajdziesz tam co potrzeba do mp3. Listę dostępnych pakietów przejrzysz w linku powyżej. Na pewno potrzebujesz xine-lib-moles - to jedyna różnica w nazwach pakietów jaką zauważyłem. Oczywiście nowych pakietów/aktualizacji nie bedzie. nie wiem co jest nie tak;/ wpisalem to polecenie i ujrzalem to: błąd: nie można utworzyć blokady transakcji na /var/lib/rpm/__db.000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2009 zawsze mozna przebudowac baze rpmow. usun ten plik __db.000, ale wczesniej zrob gdzies jego kopie zapasowa. potem dajesz rpmdb --rebuildb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janou Napisano Lipiec 28, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2009 zawsze mozna przebudowac baze rpmow. usun ten plik __db.000, ale wczesniej zrob gdzies jego kopie zapasowa. potem dajesz rpmdb --rebuildb nie moge znalezc tego pliku:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2009 Przeczytaj http://wiki.fedora.pl/wiki/RPM_-_procedury...dzonej_bazy_RPM , chociaż w tym przypadku może nawet samo usunięcie blokad pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janou Napisano Lipiec 28, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2009 Przeczytaj http://wiki.fedora.pl/wiki/RPM_-_procedury...dzonej_bazy_RPM , chociaż w tym przypadku może nawet samo usunięcie blokad pomoże. okey poszlo:) juz nic mi nei blokuje:) dziex:) Niestety rpmfusion wspiera tylko F10 i F11. Możesz zamiast tego zainstalować freshrpms rpm -ivh http://ftp.freshrpms.net/pub/freshrpms/fedora/linux/9/freshrpms-release/freshrpms-release-1.1-1.fc.noarch.rpm Paczki będą trochę w starszych wersjach, ale znajdziesz tam co potrzeba do mp3. Listę dostępnych pakietów przejrzysz w linku powyżej. Na pewno potrzebujesz xine-lib-moles - to jedyna różnica w nazwach pakietów jaką zauważyłem. Oczywiście nowych pakietów/aktualizacji nie bedzie. nie wiem jakie pakiety znalezc do mp3. Ten xine nie chce mi dzialac;/ [root@Janou Pobrane]# rpm -i xine-lib-moles-1.1.15-1.fc9.i386.rpm błąd: Niespełnione zależności: libdvdcss jest wymagany przez xine-lib-moles-1.1.15-1.fc9.i386 libfame-0.9.so.1 jest wymagany przez xine-lib-moles-1.1.15-1.fc9.i386 libmad.so.0 jest wymagany przez xine-lib-moles-1.1.15-1.fc9.i386 libvcdinfo.so.0 jest wymagany przez xine-lib-moles-1.1.15-1.fc9.i386 libvcdinfo.so.0(VCDINFO_0) jest wymagany przez xine-lib-moles-1.1.15-1.fc9.i386 xine-lib = 1.1.15 jest wymagany przez xine-lib-moles-1.1.15-1.fc9.i386 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2009 Nie możesz sobie zainstalować f11? I w ogóle źle to robisz, bo jak już dodałeś repo to pakiety powinieneś doinstalowywać yumem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2009 Daj polecenie (root) yum install xine-lib-moles gstreamer-plugins-bad gstreamer-plugins-ugly gstreamer-ffmpeg audacious-plugins-extras To powinno załatwić odtwarzanie mp3. Dodatkowo odtwarzacze video (nie musisz instalować wszystkiego) yum install mplayer xine vlc Zostają jeszcze kodeki - opis na wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janou Napisano Lipiec 28, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2009 Daj polecenie (root) yum install xine-lib-moles gstreamer-plugins-bad gstreamer-plugins-ugly gstreamer-ffmpeg audacious-plugins-extras To powinno załatwić odtwarzanie mp3. Dodatkowo odtwarzacze video (nie musisz instalować wszystkiego) yum install mplayer xine vlc Zostają jeszcze kodeki - opis na wiki wywala mi bledy i dalej nie dzialaja mp3trojki: koncowka operacji w terminalu: xine-lib-moles-1.1.15-1.fc9.i386 z freshrpms ma problemy z rozwiązywaniem zależności --> Brakująca zależność: xine-lib = 1.1.15 jest wymagane przez pakiet xine-lib-moles-1.1.15-1.fc9.i386 (freshrpms) Błąd: Brakująca zależność: xine-lib = 1.1.15 jest wymagane przez pakiet xine-lib-moles-1.1.15-1.fc9.i386 (freshrpms) a f11 nie chce instalowac bo dopeiro zaczynam przygode z unixem i chce miec tego co mam aktualnie na kompie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2009 a f11 nie chce instalowac bo dopeiro zaczynam przygode z unixem i chce miec tego co mam aktualnie na kompieDlatego napisałem żebyś zmienił na f11, bo łatwiej nauczysz się podstaw na aktualnym wydaniu, z pełnym wsparciem fedoraproject i naszego forum. Zaczynanie od niewspieranych wydań jest najlepszym sposobem do zniechęcenia się do linuksa. Aktualnie najlepszym wyborem jest f10 (stabilność) lub f11 (wszystkie nowości i większa wydajność). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2009 poza tym f9 juz chyba nie jest nawet wspierane, wiec nie licz na jakies duze uaktualnienia i poprawki bledow... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek23 Napisano Lipiec 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2009 Jakie uaktualnienia? Skoro nie jest wspierane, to nie jest wspierane. Katalogów f9 już bodajże nie ma na mirrorach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2009 orly? jeszcze sa nawet do 8 katalogi na mirrorach. klik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2009 Katalogi dla F8 są puste, następne w kolejności będą dla F9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi