Skocz do zawartości

Błąd Cmake

Juve

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!! mam problem z zaisntalowaniem link.

[root@mateusz cwp-0.9.11]# cmake .
CMake Error at /usr/share/cmake/Modules/FindKDE4.cmake:84 (MESSAGE):
  ERROR: cmake/modules/FindKDE4Internal.cmake not found in
  /root/.kde/share/apps;/usr/share/kde-settings/kde-profile/default/share/apps;/usr/share/kde4/apps
Call Stack (most recent call first):
  CMakeLists.txt:5 (find_package)

-- Configuring incomplete, errors occurred!

Póżniej daję:

CMakeLists.txt:5

i nie ma polecenia. Wiem że zagadnienie może dla większości z Was trywialne, ale dla mnie to nowość.

Pierwszy raz kompiluje ze źródeł. Z tego co wyczytałem to instalacja innych rpm-ów (np dla Mandriva) może być nie zdrowa dla systemu. Czy dobrze zrozumiałem?

Witam!! mam problem z zaisntalowaniem link.

Witam.

Po kolei:

[root@mateusz cwp-0.9.11]# cmake .

CMake generuję masę plików podczas kompilacji, więc preferowane jest utworzenie katalogu build w katalogu głównym programu i kompilacja tam, czyli zakładając, że jesteś w cwp-0.9.11:

mkdir build
cd build
cmake ..
make

make install

Dwie kropki po cmake są bardzo ważne.

Druga sprawa, że kompilować powinieneś jako zwykły user a dopiero make install wdawać jako root.

CMake Error at /usr/share/cmake/Modules/FindKDE4.cmake:84 (MESSAGE):
  /root/.kde/share/apps;/usr/share/kde-settings/kde-profile/default/share/apps;/usr/share/kde4/apps
Call Stack (most recent call first):
  CMakeLists.txt:5 (find_package)

-- Configuring incomplete, errors occurred!

Przeczytaj ponownie:

Zła wiadomość jest taka, że nie masz pliku FindKDE4Internal.cmake, dobra taka, że dowiesz się w jakiej paczce go szukać pisząc:

yum whatprovides \*FindKDE4Internal.cmake

Po zainstalowaniu paczki (może pojawić się kilka wersji) kompilacja powinna dać radę.

BTW. Po instalacji będzie trzeba zrestartować Plasmę, przeloguj się albo znajdź jak restartuje się Plasmę na stronach KDE.

Zainstaluj

yum install kdebase-workspace-devel gettext

Instalacja paczek z Mandrivy może się po protu nie udać (trochę inaczej pakietują).

/Edycja. Tak na szybko - tutaj masz paczkę src.rpm. Teraz popatrz na artykuł rpmbuild (Ciebie interesuje "Przygotowanie środowiska pracy" i "Rekompilacja src.rpm"). Zauważ, że rpmbuild instalujesz jako root, resztę robisz jako zwykły user. Dodam tylko, jeśli masz architekturę i386, a chcesz mieć paczkę i586, to w katalogu w którym ściągnąłeś podlinkowaną paczkę dasz polecenie (jako user):

rpmbuild --rebuild --target i586 kde-plasma-cwp-0.9.11-1.fc11.src.rpm

Pakiet rpm wyląduje wtedy oczywiście od katalogu I586

Polecam też artykuł o instalacji ze źródeł.

Czesc!!

Zastosowałem się do Waszych obu porad. Niby wszystko jest zainstalowane, ale nie mam mojej "pogodynki" w elementach plazmy. Jak ją dodać?

Nie próbowałem jeszcze przez rpmbuild, ale to wiąże się jak sądzę z odinstalowaniem bierzącej wersji. Możnaby jeszcze prosić o ścieżkę, gdzie programik został zainstalowany i instrukcję co i jak?

Rozumiem że wylogowałeś się po instalacji. Program możesz odinstalować poleceniem 'make uninstall'. Listę zainstalowanych plików znajdziesz w pliku Install_manifest.txt - powinien znajdować się w katalogu build. Możesz jeszcze spróbować kompilacji poleceniem

cmake .. -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=`kde4-config --prefix`

Teraz znowu make i make install.

Dokładnie tak, polecenie wywołaj z katalogu w którym wykonałeś wcześniej make install

Chyba już coś pospułem;)

[root@xxx cwp-0.9.11]# make unistall                                                                                                           
make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `unistall'. Stop.

Jak to zobaczyłem to stworzyłem katalog unistall i póżniej

[root@xxx unistall]# cmake ..
CMake Error: The source directory "/home/xxx/Download/cwp-0.9.11/unistall/unistall" does not exist.

Następnie cofnałem sie katalog wyżej i

[root@xxx cwp-0.9.11]# make unistall

I coś tam przez chwilę myślało, jednak pliki stworzone podczas instalacji nie zniknęły.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...