Skocz do zawartości

Compiz Fusion - Spadek Wydajności

wacooo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój problem polega na tym, że kiedy włączam compiz fusion(na FC10 64 bitowa) spada drastycznie wydajność, przy ustawieniu menadżera okien na metacity, glxgears daje około 6000 FPS i ogólnie system śmiga tip top, kiedy po włączeniu compiza z opcjami ustawionymi na default jaki i nawet po odznaczeniu wszytkich opcji ten wynik to już ok. 200 FPS. Odczuwa się to mocno np. przy przewijaniu stron w firefox czy chociażby czytając coś w pdf(przewijanie), w obu wskazanych wypadkach strasznie spada płynność, można powiedzieć, że nie jej prawie nie ma, a o oglądaniu filmów nie ma mowy nawet(na małym okienku jedynie nie szarpie)

W związku z tym, że nawet po wyłączeniu wszystkich efektów w compiz wydajność nawet minimalnie nie wzrasta myślę, że to nie wina zamego compiza, a brakuje czegoś w xorgu, w związku z czym załączam, może ktoś coś zauważy nie tak.

# Xorg configuration created by livna-config-display

Section "ServerLayout"
Identifier     "single head configuration"
Screen      0  "Screen0" 0 0
EndSection

Section "Files"
ModulePath   "/usr/lib64/xorg/modules/extensions/fglrx"
ModulePath   "/usr/lib64/xorg/modules"
EndSection

Section "ServerFlags"
Option	    "AIGLX" "on"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier   "aticonfig-Monitor[0]-0"
Option	    "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
Option	    "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
Option	    "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
Identifier  "Videocard0"
Driver      "fglrx"
Option	    "OpenGLOverlay" "off"
Option	    "VideoOverlay" "on"
BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device     "Videocard0"
Monitor    "aticonfig-Monitor[0]-0"
DefaultDepth     24
SubSection "Display"
	Viewport   0 0
	Depth     24
EndSubSection
       Option     "TripleBuffer" "true"
       Option     "no GLXFBConfig for depth 32"
       Option     "AddARGBVisuals" "True"
       Option     "AddARGBGLXVisuals" "True"
       Option     "DisableGLXRootClipping" "true"
EndSection

Section "DRI"
Mode         0666
EndSection

Section "Extensions"
Option	    "Composite" "Enable"
EndSection

właśnie tak sobie lukałem na xorga i zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, jak narazie to jeszcze ze mnie newbie i mam małe pojęcie ale idąc na logike, chodzi o wpis w sekji device BusID, jest tam PCI, gdzie korzystam z X1950 pro pod AGP. I nie wiem czy to jest błąd czy poprawny wpis, bo z tego co wyszukałem na necie też, ten radek ogólnie to jest nie wiem jak to powiedzieć, tak jakby naprawde karta pod PCI ale która ma zamiast slotu PCI wstawiony AGP i dodatkowy chipset który tłumaczy przekazany sygnał z AGP dla GPU.

zamiast w xorgu z PCI na AGP jednak pozostaje bez wpływu na wydajność.

Przeczytałem tylko pierwszy akapit, ale masz ati??? :)

Dołącz do mojej do tej pory jednoosobowej grupy o nazwie "boycott ATI"

Ogólnie rzecz biorąc polega to na tym że jak fajna karta graficzna by nie była to mówisz że to g..

Dlaczego?

Bo to ATI!

Kiedyś faworyzowałem i kibicowałem tej firmie, a teraz jest żenada. Nie, nie kupuję jej produktów i każdemu stanowczo odradzam.

Rozumiałbym gdyby mieli jakieś straszne tajemnice, super wydajność do ukrycia, ale nie! mają to sami co inni ale nie mogą tego pokazać.

multics: te tutoriale to na pamięć znam :-P

rafi666: też się nad tym zastanawiam, ale nie chce wymieniac na gorszą więc pozostaje 7900 ale chcą za niego jak za zboże(potrzebuje na agp) :-/. Co do Ati według mnie strasznie daje ciała bo ich karty są naprawde spoko i w przyzwoitych cenach, nie rozumiem tego działania też z tego powodu, że ati ma znacznie mniejszy udział w rynku niż nvidia a społeczność linunksa jest chyba na tyle duża, że pozyskanie ich jako klientów ATI (_napewno_ ? na pewno) ORT pare % więcej udziało by dało na przestrzeni kilku lat(gdyby się pojawił konkret drivery). No cóż, fedorka mi tak przypadła do gustu a compiz, jak już się go poużywa to jednak inny świat :-) więc chyba kupie jakiegoś słabszego GF żeby to ładnie smigało.

tak, dopisanie tego nie wpływa na wydajność niestety, (_wogóle_ → w ogóle) ORT cokolwiek nie dodam tam to nie wpływa :-(, jeszcze pobawie się ati control center czy coś takiego, widziałem tam ustawienie antyaliasingu itp, dzisiaj mam wyjazd narazie nie sprawdze, mimo wszystko jak ktomuś coś wpadnie żeby dopisać do xorga to walcie

• 1 month later...
..tylko skąd wiedziałeś że ja to włączyłęm.. ? ;)
Tak strzeliłem, poza tym każdy nowy użytkownik linuksa pierwsze co robi to sprawia, żeby jego nowy system wyglądał lepiej niż stary szary windows. Ma się świecić, być kolorowy. Compiz-fusion to podstawa, a najlepiej żeby kostka 3D pojawiała się przy każdej zmianie okna, no i oczywiście warto też ściągnąć jakiś ładny wykorzystujący OpenGL wygaszacz ekranu (a co niech komp bierze w stanie bezczynności więcej prądu niż podczas pracy :) ). Nie mówię, że takie rzeczy są złe, ale po jakimś czasie po prostu nudzą się i są męczące dla oka.