Skocz do zawartości

Fedora 11 Kernel Pae

press

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 36
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

ew mozna sobie je na sztywno wpisac w configu sieciowki. tylko nie wiem czy dla wifi jest tak samo dla ethernetow i innych podobnych jest w /est/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ethX. uzywasz moze network managera? bo byc moze tutaj tkwi problem.

ew mozna sobie je na sztywno wpisac w configu sieciowki. tylko nie wiem czy dla wifi jest tak samo dla ethernetow i innych podobnych jest w /est/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ethX. uzywasz moze network managera? bo byc moze tutaj tkwi problem.

hmmm czyli mam zmienic reslov.conf ??

Aplet NM do obsługi sieci :) Tzn nic nie instalowałem domyslny z Fedory 11

Problem grafy juz chyba rozwiązany :) Zainstalowałem w trybie tekstowym nvdia 180.60
Nom nvidia dała d*py z nowymi sterami i na tej karcie działają tylko z serii 180 lub niżej, ale to powinieneś wiedzieć z windowsa. Co do neta to nie mogę sobie dokładnie przypomnieć, ale to chyba jakiś problem między routerem, a linuksowy dns. Był chyba taki temat.

EDIT: Szukaj w ustawieniach routera. Dlaczego nie wkleiłeś wyniku polecenia z postu multicsa? Przy pierwszym pingu jest duża zwłoka czasowa?

Nom nvidia dała d*py z nowymi sterami i na tej karcie działają tylko z serii 180 lub niżej, ale to powinieneś wiedzieć z windowsa. Co do neta to nie mogę sobie dokładnie przypomnieć, ale to chyba jakiś problem między routerem, a linuksowy dns. Był chyba taki temat.

No tak teraz zauwazyłem ze w win ruter poprostu przekazuje dnsy w tej samej postaci, tutaj jednak jako glowny dns jest podany adres rutra.

Dzieki wszytskim :) Już ładnie działa:) Nie podmieniałem DNS ale tylko zmieniłem ich kolejność.

Jeszcze raz dzieki za cierpliwosc!!

Pozdrawiam press!!

a to jest wlasnie bardzo ciekawe jak oni to rozwiazali, przeciez karta graficzna ma swoja pamiec, ew jak sobie pozyczy ilestam MB, co zapewne ustawia sie w biosie nie powinno byc z tym problemu. no ale to nie windows przeciez -w windowsie jedni widza 3,27GG inni 3.5 ;d, jak mialem zwykly kernel to widzialo mi pelne 4gb wiec nie wiem w czym rzecz. wydawalo mi sie ze pae ma wplyw tylko na ram...

Tez sie nad tym kiedys zastanawialem, a ze nie lubie nie wiedziec to troche o tym poczytalem i sie z Wami odrobina wiedzy podziele, ale ze jest juz pozno i nie chce mi sie klepac wykladu - wiec postaram sie zwiezle ;)

Tak wiec nikt niczego nie rozwiazywal - to po prostu sposob w jaki od samego poczatku dzialaja i adresuja/rezerwuja pamiec wszystkie systemy 32bit (bez PAE) - 32bitowy system moze fizycznie zaadresowac 2^32 = 4.294.967.296 bajtow pamieci, czyli wlasnie te magiczne 4GB. Poniewaz w calym systemie jest do dyspozycji tylko jedna pula adresowa to nie ma znaczenia czy jest to pamiec RAM czy karty graficznej czy jakiegokolwiek innego urzadzenia(!) jesli posiada ono jakakolwiek pamiec (wlasna) poniewaz aby pamiec ta mogla byc uzyta musi posiadac odwzorowanie w przestrzeni tych adresowalnych 4GB. Inne urzadzenie to moze byc bufor wej/wyj karty muzycznej, modemu, sieciowki, rezydentny kawalek BIOSu, pamiec cache, rejestry pamieci wbudowane w chipset, rejestry portow IO etc...

Pamiec urzadzen takich jak karta graficzna jest alokowana od ostatniego dostepnego adresu (szczyt 4GB) w dol, czyli w rzeczywistosci skraca (obcina) pule adresow dostepna dla prawdziwej pamieci operacyjnej (RAM) - czyli w uproszczeniu (bez wnikania w szczegoly takie jak sposob adresowania pamieci wspoldzielonej z zintegrowana karta graficzna, czy wspomnianych powyzej innych urzadzen) w efekcie tego w PCcie z 4GB RAM i 1GB karta grafiki system operacyjny bedzie korzystal tylko z pierwszych ~3GB.

fafig - to ze na zwyklym kernelu system widzial Ci 4GB pamieci wcale nie oznacza ze z tych 4GB korzystal... nie korzystal, bo nie mogl - to po prostu fizycznie niemozliwe, a to ze tak pokazywal? To dla swietego spokoju i unikniecia pytan takich jak te :P

Podobny przechytrzacz zaimplementowal maly-mietki - 32 bit Vista pod wlasciwosciami systemu pokazuje tez pelne 4GB, ale wystarczy nawet zwykly gadget monitor systemu odpalony na sidebarze aby zobaczyc rzeczywista dostepna dla systemu pamiec operacyjna (te auto-magiczne, rozne w roznych systemach 3.1GB / 3.25GB / 3.4GB / 3.6GB ...)

Mam nadzieje, ze choc troche naswietlilem problem...

A tak dla swietego swojego spokoju :)

Jak moge dopasowac sterowniki nvidii do kernela 2.6.29.6-217.2.3 PAE ??

Po zainstalowaniu tych ze strony nvidii w wersji 180.60 kernel 2.6.29.4-167 PAE oczywiscie działa ale nowy kernel juz nie.

Po zainstalowanu sterów 185.x albo 190 beta stary kernel nie chodzi zato nowy pochodzi około 5 minut po czym sie zawiesza, następnie pojawiają sie kulfony, az wkoncu ekran dzieli sie na dwa kolory.

A wiec co moglbym zrobic aby dopasowac stery do nowego kernela??

No odpalasz nowy kernel w trybie tekstowym i najpierw usuwasz ./NVIDIA* --uninstall, a potem jeszcze raz instalujesz ./NVIDIA*, na końcu upewniasz się, że xorg.conf jest uzupełniony i powinno być ok.

tzn instaluje wersje 180 ?? bo kiedy robie update na czystej fedorze11 a nastepnie wchodze na tryb graficzny przy logowaniu wciskam alt ctrl i back, loguje sie, wchodze w konsole, init 3, instaluje 180 xorga tworzy 180, reboot i po zaladowaniu czarny ekran.

a kiedy w podobny sposb instaluje 185 albo 190 beta to analogicznie stary kernel nie dziala a nowy podziala wlasnie 5 minut(czasem krocej) i zwiecha.

tzn instaluje wersje 180 ?? bo kiedy robie update na czystej fedorze11 a nastepnie wchodze na tryb graficzny przy logowaniu wciskam alt ctrl i back, loguje sie, wchodze w konsole, init 3, instaluje 180 xorga tworzy 180, reboot i po zaladowaniu czarny ekran.
Skoro inna wersja nie działa to musisz przeinstalować 180 na nowym kernelu (po każdej aktualizacji nawet). Uruchamiasz nowe jądro i w init 3 musisz przeinstalować sterownik, tzn. instalator utworzy nowy moduł dla jądra. Czyli u Ciebie kiedy zrobiłeś tak jak napisałem to na kernelu PAE jest czarny ekran, a na zwykłym działa? Jeśli tak to wklej log /var/log/Xorg.0.log z nieudanego uruchomienia. Może w nim znajdziemy jakieś wskazówki.