valnoq Napisano Sierpień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2009 Witam. Ostatnio zainstalowalem Fedore 11. Wszytsko przebieglo bez zadnych komplikacji. Problem zaczal sie z ekranem. Nie wiem dlaczego wykrywa mi 15-sto calowy monitor, skoro mam 17 cali. Dzialam na radeonie 9550. Wiem, ze jest z nim problem gdyz ati nie wspiera tego modelu. Nie moge dopasowac rozdzielczosci. Ogolenie rzecz mowiac jest to dla mnie duzy problem. Jestem nowicjuszem w sprawach linuksa, dlatego prosze o pomoc. Z gory thx. P; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2009 trzeba ustawic odpowiedni tryb w subsekcji display w sekcji screen w /etc/X11/xorg.conf na przyklad tak Section "Screen" SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1280x1024" "1024x768" # +jakie Ci jeszcze do glowy tryby przyjda EndSubSection EndSection piszesz ze jestes nowicjuszem - poradnik czytales ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
valnoq Napisano Sierpień 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2009 Czytałem kilka punktow tego poradnika. Rozdziałke powinienem miec 1024x768 także nie ma sensu edytowac tego pliku. Monitor mi widzi jako 15 i dlatego jak ustawiam 1024x768 obraz nie jest taki jaki byc powinien. Uzywalem kiedys starszej ver. ubuntu i przy tej rozdzialce wszystko sie ladnie ukladalo, ale wtedy byly w dzialaniu sterowniki wlasnosciowe ATI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2009 no to znajdzi parametry monitora i wpisz je w xorg conf. i nie ma nic do rzeczy czy Ci wykrywa monitor czy nie. wazne ze grafike wykrywa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Sierpień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2009 A może to kwestia sterownika vesa? Ja działam na podobnej karcie i też na 17" monitorze i bez problemu mam 1280x1024, z tym że mam ustawiony sterownik radeon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
valnoq Napisano Sierpień 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2009 A w jaki sposob udalo ci sie ustawic ten sterownik? Tyle, ze ty zapewne posiadasz monitor LCD i taka rozdzialka jest odpowiednia. Ja mam CRT :/ i zawsze 1024x768 bylo ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Sierpień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2009 O ile dobrze kojarzę, to potrzebny będzie Ci pakiet xorg-x11-drv-ati. Później w pliku /etc/X11/xorg.conf znajdujesz sekcję Device i w linii Driver sterownik vesa zamieniasz na radeon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
valnoq Napisano Sierpień 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2009 Pakiet ten mialem zainstalowany.Nie wiem dlaczego ale nie mam pliku /etc/X11/xorg.conf. Nawet jak probuje w terminalu zmienic ten plik to wyskakuje komunikat ze go nie znaleziono. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Sierpień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2009 Pewnie dlatego, że domyślnie w F11 go nie ma. su - Xorg -configure cp xorg.conf /etc/X11/ Później zrób restart, albo przełącz się na którąś konsole Ctrl+Alt+F2, zaloguj jako root i wpisz: init 3 Jak przejdzie do 3 poziomu: init 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
valnoq Napisano Sierpień 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2009 Przy Xorg -configure wyskakuje XSERVTransSocketUNIXCreateListener: ...SocketCreateListener() failed _XSERVTransMakeAllCOTSServerListeners: server already running Fatal server error: Cannot establish any listening sockets - Make sure an X server isn't already running Please consult the The X.Org Foundation support at http://wiki.x.org for help. Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2009 no chyba nie zamierzasz konfigurowac aktualnie dzialajacego xserwera? pasowalo by tak na init 3 przejsc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
valnoq Napisano Sierpień 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2009 Stworzyłem z init 3 plik xorg.conf.new. Jest on w folderze root. Driver ustawiony na radeona. Rozdzialka 1024x768, odsiwezanie 75 Hz. Obraz jest za duzy, ucina mi krawedzie. Moze cos w skecji monitor jest do zmiany: Section "Monitor" #DisplaySize 310 230 # mm Identifier "Monitor0" VendorName "PHL" ModelName "PH107E/V/S/G6" HorizSync 30.0 - 71.0 VertRefresh 50.0 - 160.0 Option "DPMS" EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Sierpień 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2009 Teraz ten plik z domowego folderu roota musisz przenieść/przekopiować do /etc/X11/. su - cp xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
valnoq Napisano Sierpień 16, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2009 Skopiowalem go ręcznie. Zadnej poprawy po restarcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2009 Moze cos w skecji monitor jest do zmiany:Uruchom poleceniegtf 1024 768 75 i wynik wklej do sekcji Monitor. Potem oczywiście restart Xów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi