MC' Napisano Sierpień 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2009 Witam, Czy udało się komuś połączyć dzięki SynCE telefon z WM 5.1 z fedorką ostanio próbowałem z SynCE i jakoś nie widzi mi mojej Toshiby g500 Instalowałem wg TEGO 1 odccm nie ma bo teraz instaluje się synce-hal czyli o ile dobrze rozumiem zamiast włączać usługę tak jak w instrukcji to teraz zrobi to hal 2. następnie wywaliłem opcje synce-gnome więc pozostało: yum install synce-sync-engine synce-kde synce-software-manager synce-trayicon librapi i wszystko fajnie gdyby nie : ======================================================================= ====================================================================== Pakiet Architektura Wersja Repozytorium Rozmiar ================================================================================ ============================================================= Instalowanie: synce-kde i386 0.9.1-3.fc9 fedora 236 k Instalowanie, aby rozwiązać zależności: dynamite i386 0.1.1-1.fc10 fedora 9.7 k orange i386 0.3.2-1.fc10 fedora 25 k synce-serial i386 0.11-2.fc9 fedora 16 k unshield i386 0.5.1-1.fc10 fedora 27 k vdccm i386 0.10.1-3.fc9 fedora 57 k Podsumowanie transakcji ================================================================================ ============================================================= Instalowanie 6 pakietów Aktualizowanie 0 pakietów Usuwanie 0 pakietów Całkowity rozmiar: 370 k W porządku? [t/N]: y Pobieranie pakietów: Wykonywanie rpm_check_debug Wykonywanie testu transakcji Zakończono test transakcji Błąd podczas sprawdzania transakcji: file /usr/libexec/synce-serial-chat from install of synce-serial-0.11-2.fc9.i386 conflicts with file from package synce-hal-0.13.1-3.fc10.i386 Podsumowanie błędów ------------------- Jak to możliwe, że w oficjalnych repach są skonfliktowane pakiety? Z góry dzię?i za wskazówki i opdpowiedzi EDIT: Kurcze widzę BUGa ale niestety problem dalej istnieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2009 Też kiedyś musiał połączyć się z MIO P550, żeby coś wgrać. Stwierdziłem, że szybciej i łatwiej już będzie postawić windowsa na VB niż kombinować z pakietami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Sierpień 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2009 Też kiedyś musiał połączyć się z MIO P550, żeby coś wgrać. Stwierdziłem, że szybciej i łatwiej już będzie postawić windowsa na VB niż kombinować z pakietami. Najłatwiej to uruchomić sobie serwer funambol - jest open source, miły w konfiguracji, a instalacja zajmuje 10 minut - śmiga aż miło. W dodatku synchronizować za jego pomocą możesz wszystko ze wszystkim - iphona, windows me, symbiana, thunderbirda i evolution Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Luty 17, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2010 OK dziś udało mi się połączenie do WM5 na FEDORA 12 Otóż należy zainstalować yum -y install synce-kpm synce-sync-engine libsynce synce-hal librapi python-setuptools Niestety trzeba wyłączyć iptables a więc: service network stop # dla bezpieczeństwa; nie jest wymagane service iptables stop Wystartować: sync-engine Na telefonie ustawić: Start -> Settings -> Connections -> USB to PC and unchecked "Enable advanced network functionality i uruchomienie synce-kpm Powinno nas połączyć. Aby dostać się do plików możemy działć poleceniami: pcp - Copy files pls - List directory contents pmkdir - Make directory pmv - Move (rename) files prm - Remove file prmdir Remove an empty directory prun - Run a program pstatus - Display status about remote device synce-install-cab - Install a .cab file Niestety u mnie jedyna sprawa to że pcp dla polecenia pcp ":/My Music/1.wav" /home/ja/1.wav daje mi info że nie może znaleźć pliku. Dziwne nie wiem o co chodzi. pozostałe komendy działają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
an24 Napisano Luty 20, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2010 Niestety trzeba wyłączyć iptables a więc: service network stop # dla bezpieczeństwa; nie jest wymagane service iptables stop Zamiast zupełnie wyłączać iptables wystarczy otworzyć port 990 używając np. programu system-config-firewall (można też pewnie dokładniej ustawić, co może korzystać z tego portu, ale nie wiem jak). Ostatnio selinux też zaczął mi blokować połączenie - muszę go tymczasowo wyłączać. Niestety u mnie jedyna sprawa to że pcp dla polecenia pcp ":/My Music/1.wav" /home/ja/1.wav daje mi info że nie może znaleźć pliku. Dziwne nie wiem o co chodzi. pozostałe komendy działają Może spróbuj pcp ":/My Documents/My Music/1.wav" /home/ja/1.wav (U mnie "My Music" jest podkatalogiem "My Documents", a pls standardowo , bez żadnych parametrów, wyświetla zawartość właśnie "My Documents") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Luty 20, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2010 Masz rację ! wystarczyło dodać my Documents ale ż mnie to sfrustrowało 1h kobinacji i nic haha Może by ten tutel wrzucić na wiki Panowie admini? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
an24 Napisano Luty 20, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2010 Jeszcze odnośnie zapory. Do tej pory po prostu w system-config-firewall otwierałam 990 w zakładce "Other ports". To otwierało port dla wszystkich. Nie znam się zupełnie na konfiguracji firewalla, ale dziś sobie odrobinkę poczytałam i zrobiłam tak (sądzę, że nieco bezpieczniej): sprawdziłam, jaki adres jest przypisywany pocket pc (u mnie okazało się to być 169.254.2.2 ) stworzyłam plik z -A INPUT -m state --state NEW -d 169.254.2.2 -m udp -p udp --dport 990 -j ACCEPT -A INPUT -m state --state NEW -d 169.254.2.2 -m tcp -p tcp --dport 990 -j ACCEPT A następnie dodałam go jako "Custom rules" (do tabeli "filter"). Działa, a jak rozumiem port jest wtedy otwarty tylko dla adresu 169.254.2.2. (A selinux jednak się uspokoił, wystarczyło zrobić restorecon ....) -------------EDIT-------------- Coś mi się chyba jednak pomyliło. 169.254.2.2 to był adres eth1. Chyba to trzeba zrobić tak: -A INPUT -m state --state NEW -s 169.254.2.1 -d 169.254.2.2 -m udp -p udp --dport 990 -j ACCEPT -A INPUT -m state --state NEW -s 169.254.2.1 -d 169.254.2.2 -m tcp -p tcp --dport 990 -j ACCEPT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi