thof Napisano Sierpień 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2009 Utwórz plik /etc/modprobe.d/alsa o przykładowej zawartości: alias snd-card-0 snd-hda-intel options snd-hda-intel model=acer Nie wiem co to jest głośność hdmi, ale polecam gst-mixer . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michas31 Napisano Sierpień 21, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2009 no właśnie w gst-mixer miałem do wyboru urządzenie i było napisane (HDMI), na innym kompie też mam karte z hdmi i mam właśnie taki wybór, a tutaj znikło ten wpis nic nie pomógł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2009 Tu masz inne modele (pierwsze trzy mogą pomóc): ALC883/888 3stack-dig 3-jack with SPDIF I/O 6stack-dig 6-jack digital with SPDIF I/O 3stack-6ch 3-jack 6-channel 3stack-6ch-dig 3-jack 6-channel with SPDIF I/O 6stack-dig-demo 6-jack digital for Intel demo board acer Acer laptops (Travelmate 3012WTMi, Aspire 5600, etc) acer-aspire Acer Aspire 9810 medion Medion Laptops medion-md2 Medion MD2 targa-dig Targa/MSI targa-2ch-dig Targs/MSI with 2-channel laptop-eapd 3-jack with SPDIF I/O and EAPD (Clevo M540JE, M550JE) lenovo-101e Lenovo 101E lenovo-nb0763 Lenovo NB0763 lenovo-ms7195-dig Lenovo MS7195 haier-w66 Haier W66 6stack-hp HP machines with 6stack (Nettle boards) 3stack-hp HP machines with 3stack (Lucknow, Samba boards) 6stack-dell Dell machines with 6stack (Inspiron 530) mitac Mitac 8252D auto auto-config reading BIOS (default) Też mam hdmi, ale z tego co widzę to sterowane przez master, czyli to czy suwak nie ma żadnego znaczenia. Ważne czy wyjście działa. EDIT: Możesz do tego pliku dopisać dodatkowo: alias char-major-116-* snd alias sound-service-*-0 snd-mixer-oss alias sound-service-*-1 snd-seq-oss alias sound-service-*-3 snd-pcm-oss alias sound-service-*-8 snd-seq-oss alias sound-service-*-12 snd-pcm-oss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michas31 Napisano Sierpień 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2009 dopisałem auto i pomogło, wielkie wielkie dzięki. a co dają te dodatkowe wpisy? jeszcze mam jedno pytanie, czy mogę wyłączyć usługę pulseaudio? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2009 daja wpisy urzadzen oss (open sound system). niektore aplikacje ciagle na tym dzialaja, ale lepiej alsy uzywac. pulseaudio mozna albo calkiem odinstalowac (yum remove pulseaudio) albo zakomentowac wpisy w pliku konfiguracyjnym alsy w /etc/asound.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2009 czy mogę wyłączyć usługę pulseaudio?Właściwie to całkowite pozbycie się pulseaudio z fedory jest prawie niemożliwe, ale możesz ograniczyć działanie robiąc tak jak napisał fafig, komentując (#) linię "/etc/alsa/pulse-default.conf" w pliku /etc/asound.conf (potem reset X'ów). Chociaż ja jestem zdania, że jak działa to nie ma sensu ruszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi