Skocz do zawartości

Skrypt Przed Wyłączeniem Kompa

Nifir

Rekomendowane odpowiedzi

Nie umiem znaleźć nigdzie odpowiedzi, więc może ktoś tu się z czymś takim spotkał. W firmie chcę zrobić archiwizacię danych z dysków i przesyłanie tego na serwer. Wymyśliłem dwie opcje, albo kompy same się włączą w nocy i zrobią archiwizację, albo przed wyłączeniem kompa uruchomi się skrypt. Póki co nie umiem tego zrealizować, nie wiem gdzie umieścić skrypt by uruchamiał się przed wyłączeniem kompa. Ktoś ma pomysł jak można zrealizować pierwszy, lub drugi sposób? Ew. czy ktoś ma inny pomysł?

1. hymmm, a poco od razu wyłączać kompa?

2. strzelam: jako usługa uruchamiana na poziomie 0 i 6 ?

Choć nie wiem, czy to będzie działać, może te poziomy nie przewidują uruchamiania już czegokolwiek. Przy przechodzeniu na którykolwiek "poziom" najpierw wyłączane są wszelkie usługi nie przewidziane do działania, więc nawet jeśli twój skrypt wystartuje to musi zadbać o poprawne zakończenie wszystkiego co włączył. W sensie strikte: musisz zamknąć ładnie system. Tyle gdybania :)

Hej, przestańcie się nabijać. Szuka człowiek pomocy gdzie się da (i nie da), pisze w "Noname" (czyli słusznie uznaje, że Windows nie należy do działu "Pozostałe dystrybucje" :lol: ).

Wprawdzie Nifir nie jest zbyt aktywnym użytkownikiem naszego forum, to jednak jest z nami wystarczająco długo, żeby wiedzieć że to nie forum Windows. IMHO nie jest on dzieckiem Neostrady, które pisze gdzie popadnie.

Oczywiście to tylko apel, ja tu tylko sprzątam (code → codebox, codebox → code, wynocha na oślą łaczkę itd :lol: )

Oczywiście to tylko apel, ja tu tylko sprzątam (code → codebox, codebox → code, wynocha na oślą łaczkę itd :lol: )

Niezła fucha :)

Co do pytania Nifir to jak zwykle gpedit.msc

Konfiguracja komputera -> Ustawienia systemu Windows -> Skrypty -> Zamykanie systemu

prawy klik właściwości i wpisz nazwę z lokalizacją dowolnego pliku .bat który ma być wykonany przed zamknięciem systemu.

Super, dzięki, ratujesz mi życie. :)

Ech, jak zwykle tylko na forum fedory dostałem konkret informację. ;)

Hej, przestańcie się nabijać. Szuka człowiek pomocy gdzie się da (i nie da), pisze w "Noname" (czyli słusznie uznaje, że Windows nie należy do działu "Pozostałe dystrybucje" ).

Wprawdzie Nifir nie jest zbyt aktywnym użytkownikiem naszego forum, to jednak jest z nami wystarczająco długo, żeby wiedzieć że to nie forum Windows. IMHO nie jest on dzieckiem Neostrady, które pisze gdzie popadnie.

Nie wiem czy to jeszcze wpływ wczorajszej imprezy, ale wzruszyły mnie twoje słowa. ;) Teraz czuję się doceniony. :D