janemba Napisano Wrzesień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 Witam Próbuję odpalić skype na fedorze 11 x86_64. Pobrałem z http://www.skype.com/intl/pl/download/skype/linux/choose/ Paczka zainstalowała się bezproblemu, ale jeśli chcę uruchomić to tylko ikonka skacze nic więcej. W konsola zwraca komunikat: skype: error while loading shared libraries: libXv.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory Doszedłem do wniosku że nie ma tej biblioteki, a powinna być w /usr/lib64 - w tym katalolgu mam ten plik tylko że ze strzałką, tak jakby było to dowiązanie. Nie wiem jak mam sobie poradzić z tym problemem, czytałem tematów mnóstwo ale wszystkie są podobne - nie identyczne. U mnie akurat jest coś z plikiem libXv.so.1 i przypuszczam że muszę go gdzieś umiejscowić, ale nie wiem gdzie skoro /usr/lib64 jest (zakładając że jest to działająca biblioteka, a nie, nie działające dowiązanie). Próbowalem też z binarkami ale otrzymuję ten sam komunikat o braku libXv.so.1 Wie ktoś co należy w tej sytuacji zrobić ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 że tak powiem, było wspomniane w poradniku jak się coś takiego robi: http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Urucha..._aplikacji_Phun łopatologicznie [lucas@borzole ~]$ su - Hasło: [root@borzole ~]# yum provides libXv.so.1 Wczytane wtyczki: downloadonly, fastestmirror, presto, refresh-packagekit Loading mirror speeds from cached hostfile * fedora: ftp.crihan.fr * rpmfusion-free: ftp.icm.edu.pl * rpmfusion-free-updates: ftp.icm.edu.pl * rpmfusion-nonfree: ftp.icm.edu.pl * rpmfusion-nonfree-updates: ftp.icm.edu.pl * updates: mirrors.vexs.net libXv-1.0.4-2.fc11.i586 : X.Org X11 libXv runtime library Repozytorium: fedora Dopasowano z: Inne : libXv.so.1 czyli znalazło paczkę libXv-1.0.4-2.fc11.i586 dostarczającą tę bibliotekę. Próbujemy instalować [root@borzole ~]# yum install libXv Wczytane wtyczki: downloadonly, fastestmirror, presto, refresh-packagekit Loading mirror speeds from cached hostfile * fedora: ftp.icm.edu.pl * rpmfusion-free: ftp.icm.edu.pl * rpmfusion-free-updates: ftp.icm.edu.pl * rpmfusion-nonfree: ftp.icm.edu.pl * rpmfusion-nonfree-updates: ftp.icm.edu.pl * updates: mirrors.vexs.net Ustawianie procesu instalacji Pakiet libXv-1.0.4-2.fc11.x86_64 jest już zainstalowany w najnowszej wersji Nie ma niczego do zrobienia niby jest, ale dla wersji 64, musimy więc sprewcyzować żądanie [root@borzole ~]# yum install libXv.i586 Wczytane wtyczki: downloadonly, fastestmirror, presto, refresh-packagekit Loading mirror speeds from cached hostfile * fedora: ftp.icm.edu.pl * rpmfusion-free: ftp.icm.edu.pl * rpmfusion-free-updates: ftp.icm.edu.pl * rpmfusion-nonfree: ftp.icm.edu.pl * rpmfusion-nonfree-updates: ftp.icm.edu.pl * updates: mirrors.vexs.net Ustawianie procesu instalacji Rozwiązywanie zależności --> Wykonywanie sprawdzania transakcji ---> Pakiet libXv.i586 0:1.0.4-2.fc11 zostanie zaktualizowany --> Zakończono rozwiązywanie zależności Rozwiązano zależności ============================================================ Pakiet Architektura Wersja Repozytorium Rozmiar ============================================================ Instalowanie: libXv i586 1.0.4-2.fc11 fedora 20 k Podsumowanie transakcji ============================================================ Instalowanie 1 pakietów Aktualizowanie 0 pakietów Usuwanie 0 pakietów Całkowity rozmiar pobierania: 20 k W porządku? [t/N]: tę decyzję podejmiesz już sam [EDIT] a tak na przyszłość, instalując paczki rpm przy pomocy YUM będziesz miał od razu rozwiązywane zależność, polecam poczytać na naszej wiki co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janemba Napisano Wrzesień 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 Wiem że sporo nauki przede mną w końcu jestem początkujący, pierwszy raz na fedorze. Zastosowałem się do Twoich poleceń, ale wyskoczyło o braku następnego pliku. Z nim też poszło bezproblemu, ale znów chce inny plik. A zainstalować się niechce ponieważ jest konflikt z innymi pakietami. Wkleiłem tutaj całość: http://wklej.org/id/145772/ Teraz nie wiem, pewnie jest polecenie by yum instalował bez sprawdzania zależności i konfliktu. Ale czy to będzie dobre rozwiązanie ? Co powinienem zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 zainstaluj RPM tak yum localinstall --nogpgcheck nazwa_paczki.rpm i zobaczymy co potem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janemba Napisano Wrzesień 7, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2009 Całość: click Szczerze mówiąc zdziwiłem się ale... działa ) I tylko to się liczy Dzięki za wszystko i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2009 Nom mnie też to dziwi, że yum po bibliotece potrafił sobie znaleźć pakiety do zainstalowania. Czytałem, że od f12 yum będzie się starał odgadywać intencje użytkownika, ale że już teraz takie rzeczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Wrzesień 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2009 a z tym akurat to nie problem. przeciez jest jakas baza danych zdaje sie sqlite dla kazdego repozytorium sciagana co jakis czas. kazdy pakiet rpm ma przeciez liste plikow wchodzacych w jego sklad (rpm -ql nazwa). nie wiem czy apt-get posiada takie mozliwosci, ale wydaje mi sie ze nie ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janemba Napisano Wrzesień 8, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2009 apt-get na pewno nie. Sporo czasu przesiedziałem na ubuntu, a co za tym idzie fedora ma u mnie wielkiego plusa za tak szybkie rozwiązanie problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi