Skocz do zawartości

Jak Zainstalowac Program Ze Strony Noip.com

mlekolak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chcialbym zainstalowac program ze strony noip aby miec stala domene poniewaz moje ip sie zmienia. Sciagnolem program noip http://www.no-ip.com/downloads.php?page=linux i teraz zaczynaja sie schody rozpakowalem plik ale kompletnie nieweim co dalej jak zainstalowac?? Jestem zielony jezeli chodzi o (_linuxa_ → Linuksa) ORT dopiero sie ucze. Zgory dzieki za pomoc. Pozdrawiam

wchodzisz do tego rozpakowanego katalogu i tam masz plik o nazwie "Readme first" czyli przeczytaj mnie najpierw tam jest wszystko napisane - w skrocie - odpalas konsole - przechodzisz do tego katalogu z tym noip

wydajesz komende make pozniej komenda z roota make install . Powinno sie zaistalowac

pozniej muszisz zmienic prawa

z roota chmod 700 /usr/local/bin/noip2

z roota chown root:root /usr/local/bin/noip2 -- zamiast root wpisz nazwe swojego konta z jakiego sie logujesz np tomek to bedzie chown tomek:tomek /usr/local/bin/noip2

pozniej aby uruchomic ten programik - demonik ktory bedzie dzialal w tle dajesz komende

/usr/local/bin/noip2

kilka komend potrzebnych do zarzadzania nim

/usr/local/bin/noip2 -C konfiguracja

/usr/local/bin/noip2 odpalasz go

/usr/local/bin/noip2 -S wyswietla info o odpalonym kliencie

to tak wskrocie wszystko masz tam napisane ale nie wiem czy sobie poradzisz ;) trzymam kciuki

[root@cyrax Pobrane]# tar -zxf noip-duc-linux.tar.gz

[root@cyrax Pobrane]# dir

noip-2.1.9-1 noip-duc-linux.tar.gz

[root@cyrax Pobrane]# cd noip-2.1.9-1/

[root@cyrax noip-2.1.9-1]# make

gcc -Wall -g -Dlinux -DPREFIX=\"/usr/local\" noip2.c -o noip2

make: gcc: Polecenie nie znalezione

make: *** [noip2] Błąd 127

[root@cyrax noip-2.1.9-1]# make install

gcc -Wall -g -Dlinux -DPREFIX=\"/usr/local\" noip2.c -o noip2

make: gcc: Polecenie nie znalezione

make: *** [noip2] Błąd 127

Nie dziala (_niewiem_ → nie wiem) ORT oco chodzi :/

yum install gcc gcc-c++ make

i jeszcze trochę wstępu tu na wiki:

http://wiki.fedora.pl/wiki/Instalacja_prog...r%C3%B3de%C5%82

w tej paczce z no-ip jest katalog z gotowymi binarkami, trzeba tylko zmienić nazwę by była bez architektury i przenieść, czyli ostatecznie: /usr/local/bin/noip2

jest też w niej gotowy skrypt: redhat.noip.sh żeby uruchamiać jako usługę/demona. Konfiguracja usługi od zera to znowu schodek. Lepiej jak sobie uruchomisz po prostu przy logowaniu ten skrypt o tak.

redhat.noip.sh start

poczytaj, po googlaj, proste

Mam nastepujacy problem poniewaz server bierze internet z routera i teraz jak wpisuje ten host kazik.zapto.org wyskakuje mi okno logowania do panelu routera a co za tym idzie nie moge zalogowac sie na ssh i nie dziala moj server www

---- łączenie postów ----

Zainstalowalem takze ddclient i jest tak samo jak wpisuje host to wyskakuje mi panel logowania routera. Znalazlem cos na internecie zrobilem tak jak jest napisane ale niestety nic nie daje dalej jest to samo. Mianowicie zmienilem use=if, if=eth0 # lub, jeśli posiadasz router: use=web, web=www.ddns.pl/checkip, web-skip='IP Address' tak jak bylo napisane ale niestety nic;/

Przykładowy plik /etc/ddclient.conf

daemon=900

syslog=yes

mail=root

pid=/var/run/ddclient.pid

use=if, if=eth0 # lub, jeśli posiadasz router: use=web, web=www.ddns.pl/checkip, web-skip='IP Address'

protocol=dyndns2

server=updates.ddns.pl

login= #Tu wpisz twoją nazwę użytkownika

password= #Tu wpisz twoje hasło

zaloguj sie na router - i tam w opcjach zapewne masz jakies opcje Forwarding - podaj model routera moze gdzies w necie jest opis przekierowania - to ci sie wyjasni jak :)

Configuration DMZ

Opcja ta pozwala na przekierowanie wszystkich portów przychodzących na adres IP publiczny routera do wskazanego komputera. Aby uaktywnić tą funkcję należy ustawić DMZ na Enabled a w DMZ HOST IP podać adres IP komputera, do którego robimy przekierowanie.

jak wpisuje host to wyskakuje mi panel logowania routera.
i tak ma być, jak chcesz zobaczyć co widzą na zewnątrz to użyj np.: http://browserprivacy.info/

* niektóre routery mają wbudowanego klienta,

* skoro masz router to klient na kompie widzi IP routera nie zewnętrzny, trzeba to mu jakoś przekazać (ja nie wiem jak)