mlekolak Napisano Wrzesień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 Witam chcialbym zainstalowac program ze strony noip aby miec stala domene poniewaz moje ip sie zmienia. Sciagnolem program noip http://www.no-ip.com/downloads.php?page=linux i teraz zaczynaja sie schody rozpakowalem plik ale kompletnie nieweim co dalej jak zainstalowac?? Jestem zielony jezeli chodzi o (_linuxa_ → Linuksa) ORT dopiero sie ucze. Zgory dzieki za pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Wrzesień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 wchodzisz do tego rozpakowanego katalogu i tam masz plik o nazwie "Readme first" czyli przeczytaj mnie najpierw tam jest wszystko napisane - w skrocie - odpalas konsole - przechodzisz do tego katalogu z tym noip wydajesz komende make pozniej komenda z roota make install . Powinno sie zaistalowac pozniej muszisz zmienic prawa z roota chmod 700 /usr/local/bin/noip2 z roota chown root:root /usr/local/bin/noip2 -- zamiast root wpisz nazwe swojego konta z jakiego sie logujesz np tomek to bedzie chown tomek:tomek /usr/local/bin/noip2 pozniej aby uruchomic ten programik - demonik ktory bedzie dzialal w tle dajesz komende /usr/local/bin/noip2 kilka komend potrzebnych do zarzadzania nim /usr/local/bin/noip2 -C konfiguracja /usr/local/bin/noip2 odpalasz go /usr/local/bin/noip2 -S wyswietla info o odpalonym kliencie to tak wskrocie wszystko masz tam napisane ale nie wiem czy sobie poradzisz trzymam kciuki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 nadmienię tylko, że alternatywą jest konto na dyndns.com i aktualizacja przy pomocy programu ddclient (z repo) efekt ten sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlekolak Napisano Wrzesień 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 [root@cyrax Pobrane]# tar -zxf noip-duc-linux.tar.gz [root@cyrax Pobrane]# dir noip-2.1.9-1 noip-duc-linux.tar.gz [root@cyrax Pobrane]# cd noip-2.1.9-1/ [root@cyrax noip-2.1.9-1]# make gcc -Wall -g -Dlinux -DPREFIX=\"/usr/local\" noip2.c -o noip2 make: gcc: Polecenie nie znalezione make: *** [noip2] Błąd 127 [root@cyrax noip-2.1.9-1]# make install gcc -Wall -g -Dlinux -DPREFIX=\"/usr/local\" noip2.c -o noip2 make: gcc: Polecenie nie znalezione make: *** [noip2] Błąd 127 Nie dziala (_niewiem_ → nie wiem) ORT oco chodzi :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 yum install gcc gcc-c++ make i jeszcze trochę wstępu tu na wiki: http://wiki.fedora.pl/wiki/Instalacja_prog...r%C3%B3de%C5%82 w tej paczce z no-ip jest katalog z gotowymi binarkami, trzeba tylko zmienić nazwę by była bez architektury i przenieść, czyli ostatecznie: /usr/local/bin/noip2 jest też w niej gotowy skrypt: redhat.noip.sh żeby uruchamiać jako usługę/demona. Konfiguracja usługi od zera to znowu schodek. Lepiej jak sobie uruchomisz po prostu przy logowaniu ten skrypt o tak. redhat.noip.sh start poczytaj, po googlaj, proste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlekolak Napisano Wrzesień 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 borzole A moglbys mi powiedziec jak zainstalowac ten dyndns sciagnolem program ddclient ale nie wiem jak go zainstalowac?? Moglbys mi pomoc bo mam jeszcze pare pytan i szybciej by bylo na gg moj numer 3411511 zgory dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 [...]szybciej by bylo na gg moj numer 3411511 zgory dzieki. http://rtfm.killfile.pl/#niepriv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Wrzesień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 niemasz go sciagac tylko w konsoli z roota wpisz yum install ddclient i ci sie sam zainstaluje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlekolak Napisano Wrzesień 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 Mam nastepujacy problem poniewaz server bierze internet z routera i teraz jak wpisuje ten host kazik.zapto.org wyskakuje mi okno logowania do panelu routera a co za tym idzie nie moge zalogowac sie na ssh i nie dziala moj server www ---- łączenie postów ---- Zainstalowalem takze ddclient i jest tak samo jak wpisuje host to wyskakuje mi panel logowania routera. Znalazlem cos na internecie zrobilem tak jak jest napisane ale niestety nic nie daje dalej jest to samo. Mianowicie zmienilem use=if, if=eth0 # lub, jeśli posiadasz router: use=web, web=www.ddns.pl/checkip, web-skip='IP Address' tak jak bylo napisane ale niestety nic;/ Przykładowy plik /etc/ddclient.conf daemon=900 syslog=yes mail=root pid=/var/run/ddclient.pid use=if, if=eth0 # lub, jeśli posiadasz router: use=web, web=www.ddns.pl/checkip, web-skip='IP Address' protocol=dyndns2 server=updates.ddns.pl login= #Tu wpisz twoją nazwę użytkownika password= #Tu wpisz twoje hasło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snaqu Napisano Wrzesień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 przekieruj porty w routerze na twój server //Edit: Nie pisz posta pod postem, używaj opcji edytuj //Edit2: możesz przenieść server do strefy DMZ na routerze jak chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlekolak Napisano Wrzesień 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 ale jak to zrobic nie mam pojecia jak przekierowac i jak sprawdzic port servera czy ip?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Wrzesień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 zaloguj sie na router - i tam w opcjach zapewne masz jakies opcje Forwarding - podaj model routera moze gdzies w necie jest opis przekierowania - to ci sie wyjasni jak Configuration DMZ Opcja ta pozwala na przekierowanie wszystkich portów przychodzących na adres IP publiczny routera do wskazanego komputera. Aby uaktywnić tą funkcję należy ustawić DMZ na Enabled a w DMZ HOST IP podać adres IP komputera, do którego robimy przekierowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlekolak Napisano Wrzesień 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 edimax br-6204wG Jak biore w konsoli ifconfig to wyskakuje mi ip 192.168.2.xxx Koncowka zawsze sie zmienia jak zerwie polaczenie z internetem raz jest 101 104 103 108 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 jak wpisuje host to wyskakuje mi panel logowania routera.i tak ma być, jak chcesz zobaczyć co widzą na zewnątrz to użyj np.: http://browserprivacy.info/ * niektóre routery mają wbudowanego klienta, * skoro masz router to klient na kompie widzi IP routera nie zewnętrzny, trzeba to mu jakoś przekazać (ja nie wiem jak) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Wrzesień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 edimax br-6204wG Przecież ten router ma wbudowany DDNS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi