disorder Napisano Wrzesień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2009 Przeniosłem komputer do innego pokoju i teraz zmuszony jestem korzystać z WiFi (wcześniej wszystko działało po kablu - ten sam router). Od razu zauważyłem, że firefox strasznie wolno ładuje strony. Przez większość czasu przy załadowaniu każdej ze stron w pasku na dole wyświetlone jest, że ustalany jest adres serwera - czyli coś nie tak z DNS. Pod Operą wszystko śmiga. Różnica w prędkości jest nawet dziesięciokrotna Ogólnie prędkość pobierania większych plików pod FF i pod operą wydaje się być taka sama, więc raczej to problem DNS. Wiem, ze ostatnio była też aktualizacja FF na wersję 3.5.3 (może to tego wina - niestety za dużo roboty sprawiłoby mi podpięcie spowrotem pod Ethernet i sprawdzenie, czy to faktycznie przez WiFi). Na pewno wcześniej takich problemów nie było. Mam F11 x86_64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Wrzesień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2009 ping www.wp.pl ping 212.77.100.101 Jak przy wp.pl długo czekałeś na pierwszy pakiet to jest to problem dns i najlepiej będzie jak w /etc/resolv.conf wstawisz sobie jakieś szybkie DNS. Całkiem dobrze sprawują się OpenDNS. Pogoogluj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
disorder Napisano Wrzesień 14, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2009 Dzięki za pomoc. Czas oczekiwania na pierwszy pakiet jest w sumie taki sam. Czyli nie jest to bezpośrednio problem DNS (w sumie fakt, że opera nie ma tego problemu też o tym świadczy) Musi być to problem firefoksa. A jest może jakiś moduł w systemie, który może pośredniczyć między klientem DNS, a firefoksem i może on zawala? Nie wiem sam. Ma ktoś jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m_arcin Napisano Wrzesień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2009 Dzięki za pomoc. Czas oczekiwania na pierwszy pakiet jest w sumie taki sam. Czyli nie jest to bezpośrednio problem DNS (w sumie fakt, że opera nie ma tego problemu też o tym świadczy) Musi być to problem firefoksa. A jest może jakiś moduł w systemie, który może pośredniczyć między klientem DNS, a firefoksem i może on zawala? Nie wiem sam. Ma ktoś jakiś pomysł? Ja mam neostrade i ich ,,cudowny" wynalazek livebox i miałem identyczny problem jak ty ale wklepanie na sztywno dns pomogło, ja wpisałem dns w ustawieniach aplet NetworkManager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Wrzesień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2009 dobrze by było gdybys napisal czy sprawdzasz na obu przegladarkach te same hosty sprawdz jeszcze traceroute host i zobacz gdzie tak naprawde zwalnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
disorder Napisano Wrzesień 14, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2009 Ja mam neostrade i ich ,,cudowny" wynalazek livebox i miałem identyczny problem jak ty ale wklepanie na sztywno dns pomogło, ja wpisałem dns w ustawieniach aplet NetworkManager Rzeczywiście pomogło. Mam internet z UPC, własny punkt dostępowy linksys. Bardzo dziękuję, Ale bardzo mnie interesuje, dlaczego tak jest. Ktoś może mi wytłumaczyć? Dlaczego z jednych aplikacji (opera, ping) wszystko jest OK, a w firefoksie DNS się ślimaczy? Ponadto czemu tak jest przy WiFi, a w LANie (chyba) wszystko OK. dobrze by było gdybys napisal czy sprawdzasz na obu przegladarkach te same hosty Tak, te same hosty - nowe strony więc nic nie cache-owane. traceroute nic ciekawego mi nie wyświetla w tym kontekście (chyba, że nie umiem patrzeć - ale to tylko jedna aplikacja jak ping, czy opera - może śmigać dobrze ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2009 wklepanie na sztywno dns pomogło, ja wpisałem dns w ustawieniach aplet NetworkManagerMożna wpisać na sztywno do liveboksa tylko trzeba połączyć się z routerem przez telnet http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=44835 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Wrzesień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2009 a sprobuj na czystym ff , moze masz jakies podejrzane dodatki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
disorder Napisano Wrzesień 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2009 a sprobuj na czystym ff , moze masz jakies podejrzane dodatki Próbowałem - nic z tego. Próbowałem też porównywać pakiety dns przez wiresharka. Gdy adresy są przydzielane automatycznie - to zapytania przesyłane są do routera. Gdy ustawię na sztywno (nic dziwnego) lecą na ustawiony DNS, ale niezależnie od tego - Opera i Firefox wysyłają podobne zapytania. Ale spoko - już mi w sumie działa z tymi DNS-ami wpisanymi na sztywno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi