Skocz do zawartości

Firefox Wolny Dns (?)

disorder

Rekomendowane odpowiedzi

Przeniosłem komputer do innego pokoju i teraz zmuszony jestem korzystać z WiFi (wcześniej wszystko działało po kablu - ten sam router).

Od razu zauważyłem, że firefox strasznie wolno ładuje strony. Przez większość czasu przy załadowaniu każdej ze stron w pasku na dole wyświetlone jest, że ustalany jest adres serwera - czyli coś nie tak z DNS.

Pod Operą wszystko śmiga. Różnica w prędkości jest nawet dziesięciokrotna

Ogólnie prędkość pobierania większych plików pod FF i pod operą wydaje się być taka sama, więc raczej to problem DNS.

Wiem, ze ostatnio była też aktualizacja FF na wersję 3.5.3 (może to tego wina - niestety za dużo roboty sprawiłoby mi podpięcie spowrotem pod Ethernet i sprawdzenie, czy to faktycznie przez WiFi). Na pewno wcześniej takich problemów nie było.

Mam F11 x86_64

Dzięki za pomoc.

Czas oczekiwania na pierwszy pakiet jest w sumie taki sam. Czyli nie jest to bezpośrednio problem DNS (w sumie fakt, że opera nie ma tego problemu też o tym świadczy)

Musi być to problem firefoksa. A jest może jakiś moduł w systemie, który może pośredniczyć między klientem DNS, a firefoksem i może on zawala?

Nie wiem sam. Ma ktoś jakiś pomysł?

Dzięki za pomoc.

Czas oczekiwania na pierwszy pakiet jest w sumie taki sam. Czyli nie jest to bezpośrednio problem DNS (w sumie fakt, że opera nie ma tego problemu też o tym świadczy)

Musi być to problem firefoksa. A jest może jakiś moduł w systemie, który może pośredniczyć między klientem DNS, a firefoksem i może on zawala?

Nie wiem sam. Ma ktoś jakiś pomysł?

Ja mam neostrade i ich ,,cudowny" wynalazek livebox i miałem identyczny problem jak ty ale wklepanie na sztywno dns pomogło, ja wpisałem dns w ustawieniach aplet NetworkManager

Ja mam neostrade i ich ,,cudowny" wynalazek livebox i miałem identyczny problem jak ty ale wklepanie na sztywno dns pomogło, ja wpisałem dns w ustawieniach aplet NetworkManager

Rzeczywiście pomogło. Mam internet z UPC, własny punkt dostępowy linksys.

Bardzo dziękuję,

Ale bardzo mnie interesuje, dlaczego tak jest. Ktoś może mi wytłumaczyć?

Dlaczego z jednych aplikacji (opera, ping) wszystko jest OK, a w firefoksie DNS się ślimaczy?

Ponadto czemu tak jest przy WiFi, a w LANie (chyba) wszystko OK.

dobrze by było gdybys napisal czy sprawdzasz na obu przegladarkach te same hosty

Tak, te same hosty - nowe strony więc nic nie cache-owane.

traceroute nic ciekawego mi nie wyświetla w tym kontekście (chyba, że nie umiem patrzeć - ale to tylko jedna aplikacja jak ping, czy opera - może śmigać dobrze )

a sprobuj na czystym ff , moze masz jakies podejrzane dodatki

Próbowałem - nic z tego.

Próbowałem też porównywać pakiety dns przez wiresharka. Gdy adresy są przydzielane automatycznie - to zapytania przesyłane są do routera. Gdy ustawię na sztywno (nic dziwnego) lecą na ustawiony DNS, ale niezależnie od tego - Opera i Firefox wysyłają podobne zapytania.

Ale spoko - już mi w sumie działa z tymi DNS-ami wpisanymi na sztywno.