Skocz do zawartości

Gajim I Gg

szemi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z konfigoracja gajim'a tak aby dzialaly kontakty z gg. Jabberowe konto mam z wp. Po dodaniu go dodaly sie takze kontakty z gg, jednak wszystkie sa niedostepne (na pewno nie jest to spowodowane niedostepnoscia znajomych). Z tego co udalo mi sie wyczytac aby gg dzialalo trzeba dodac do niego transporty. Problem w tym ze po wejsciu w transporty mam jedynie transporty w icq a gg brak. Jak ten problem rozwiazac?

Nie napisałem, że się nie da. Nie każdy serwer umożliwia transport do gg (prawdopodobnie ten z wp nie) i poza tym to z tego co kiedyś próbowałem to te transporty nie są stabilnym rozwiązaniem. Spróbuj założyć konto XMPP na chrome.pl oni na pewno mają transport do gg i same serwer jest całkiem stabilny.

EDIT: nom kadu mi też nie leży, ale pidgin niewiele się różni od gajima interfejsem.

A ja miałem problemy. W Gajimie próbowałem, po tym jak padła histeria.pl.

Normalnie wchodziłem w 'Konta', potem 'Dodaj' z zaznaczonym 'Chcę zarejestrować nowe konto', podawałem adres chrome.pl. Gajim łączył się i wyskakiwało okno do podania nazwy i hasła. Wpisałem co trzeba, znowu się łączył, podał komunikat, że konto zarejestrowane. Ale gdy usiłowałem połączyć się z chrome.pl, to nic z tego, bo ukazywał się tylko komunikat o nieprawidłowej nazwie bądź haśle, choć wpisywałem je tak jak trzeba...

To nie wiem dlaczego nie możesz się połączyć. Ja zakładałem tak samo jak Ty, ale w pidginie. Może były chwilowe problemy z serwerem, spróbuj jeszcze raz. Z tym rozdrobnieniem serwerów w jabberze też nie jest tak dobrze, bo padł serwer jabberpl.org, a od jakieś czasu mam problem z nawiązaniem połączenia z jabber.wroc.pl i jabster.pl, jak na razie z chrome.pl nie ma problemów.