Skocz do zawartości

Gnome-terminal Roota

pniowek

Rekomendowane odpowiedzi

przeglądałęm googla i forum nie znalazłem nic co by mnie naprowadziło na rozwiązana problemu

nie znam aż tak dobrze komend /poleceń linuksa więc mam prośbę może mi ktoś pomoże i podpowie

co i jak powinienem zrobić aby stworzyć sobie taki sktót aby uruchamiał się terminal z uprawnieniami roota bez wpisywania hasła, hasło mam długie i męczy kilkukrotne jego wpisyanie

z tego co pamiętam KDE chyba ma taki terminal ?

najpierw pobaw sie w sudo bez hasla

http://wiki.fedora.pl/wiki/Sudo

a jak juz sie z tym uporasz to wtedy

tworzysz sobie aktywator (ikonke) na pulpicie i tam we wlasciowosciach tego aktywatora w polu " polecenie" wpisujesz

sudo gnome-terminal

i powinien sie odpalic jako root :) tak mi sie wydaje ;)

ikonkę już mam i wiem gdzie wpisać ale nie wiem co

żeby wpisać sudo gnome-trminal to na to wpadłem i myślałem że to po części wystarczy

ale nic to nie zmienia a nawet pogarsza bo nawet zwykły terminal nie startuje

myślałem że na wiki coś się dowiem ale nie wiele mi to dało

niestety man sudo jest po angielsku więc nie wiem jakie mam jeszcze możliwości

p.s. zakładam że nawet gdyby zadziałało sudo gnome-trminal to pewnie musiałbym podać hasło

... man su jest po polsku hihi.. :wub: ale to chyba nie to samo..

no przeciez podalem ci stronke gdzie dziala sudo bez hasla i jest opisane po polsku - proste jak jeba... ;)

http://wiki.fedora.pl/wiki/Sudo

na samym koncu jest opisane jak bez hasla wydaj ta komende z roota zamiast loginname wpisz swoj login i zrestaruj kompa i zobacz czy dziala

echo 'loginname ALL=(ALL) NOPASSWD:ALL' >> /etc/sudoers"

zaraz sam to przetestuje i dam znac -- sudo dziala bez zazuutu ale terminal z sudo sie nie odpala zaraz cos wymysle

w sumie to masz absolutną rację,

ale przy tej komendzie wszystko będę mógł uruchamiać nie podając hasła tak?

a mi zależy jedynie na konsoli

żona z konsoli nie skorzysta a jak mi coś naklika to nawet nie będzie wiedziła

więc czy jest takie polecenie, które mogę wkleić w miejsce o którym wspomniałeś, we właściwościach ikony

w windowsie była taka komenda, bodajże:" program runas: Administrator@hasło " czy coś w tym rodzaju

jak wydasz ta komende co ci podalem z roota echo 'loginname ALL=(ALL) NOPASSWD:ALL' >> /etc/sudoers" gdzie zamiast loginame wpiszesz swoj nick to od tej pory wkonsoli jak chcesz wydac jakas komende ktora wczesniej wymagala kozystania z uprawnien roota i musiales wpisywac dlugie haslo to wystarczy teraz ze wpiszesz " sudo i komenda ktora cie interesuje" wiec nie musisz robic zadnych skrotow jak ci podawalem wczesniej bo chyba to nie problem wpisac przed komendą ktora chcesz wydac słowko "sudo" i tyle

no to w sumie git! bardzo dziękuję za pomoc

to żaden problem wpisać wcześniej sudo

takie rozwiązanie jest wporządku jeśli dotyczy tylko terminala

piszą że jest to groźne ze względu na bezpieczeństwo systemu

tylko co to znaczy?

mam nadzieję że tylko tyle, że każdy kto ma dostęp do terminala na moim koncie, to może narozrabiać

domyślam się że aby to potem wyłączyć wystarczy zachaszować linijkę i restart :rolleyes:

dziękuję

no tak jak ktos np pod twoja nieobecnosc dorwie sie do konsoli to wtedy robi co chce badz wlamie sie z internetu na twoje konto i odpali terminal - dlatego w warunkach domowych gdzie wiadomo kto ma dostep do kompa mozna sobie na takie cos pozwolic ale w jakiejs firmie juz nie :) a jak chcesz wylaczyc to w pliku /etc/sudoers haszujesz tak jak napisales llinijke i jest jak bylo wczesniej ;)

swoją drogą to szkoda że to sudo nie działa w aktywatorze

wziąłem dla przykładu ikonkę "Użytkownicy i grupy" i wstawiłem przed poleceniem sudo

niestety nie uruchomiło się nic tak jak omawiany terminal

na pewno mogło by to wielu osobom usprawnić funkcjonowanie niektórych rzeczy :)

powiem ci ze to wcale by nie usprawnilo bo wiem z doswiadczenia ze jak bys odpalil konsole z uprawnieniami roota i nie musial bys nic wpisywac przed komendami zadnych sudo to daje ci miesiac i system bys rozwalil - zdazalo mi sie ze popelnialem blad w jakims poleceniu i gdyby nie to ze bylem na zwyklym userze dawno bym cos namieszal , skasowal - mysle ze sudo juz jest na tyle wygodne ze nie ma co kombinowac ;)

swoją drogą to szkoda że to sudo nie działa w aktywatorze

wziąłem dla przykładu ikonkę "Użytkownicy i grupy" i wstawiłem przed poleceniem sudo

niestety nie uruchomiło się nic tak jak omawiany terminal

na pewno mogło by to wielu osobom usprawnić funkcjonowanie niektórych rzeczy :)

Da się, tylko trzeba zezwolić na używanie sudo "bez terminala" haszując parametr requiretty. Wspomniałem o tym tutaj http://wiki.fedora.pl/wiki/Zenity przy okazji skrypciku zsudo (właściwie prosty zamiennik ubuntowego gksudo)

ps. sudo bez hasła eem... głupi pomysł. Przejedziesz się raz w życiu na sudo rm -rf / cośtam i zmądrzejesz.

Przykładowy wpis dla sudo tylko dla terminala i "Użytkownicy i grupy" (chociaż jak jest terminal to można wszystko zrobić):

login ALL = NOPASSWD: /usr/bin/gnome-terminal,/usr/bin/system-config-users

Co do aktywatora "Użytkownicy i grupy" to można jak napisał borzole lub edytować plik gedit ~/Pulpit/system-config-users.desktop i zmienić z Terminal=false na Terminal=true . Jeśli już używać sudo bez hasła to do pojedynczych komend, a nie do całego terminala.

na pewno macie rację

zadnych sudo to daje ci miesiac i system bys rozwalil

sudo bez hasła eem... głupi pomysł.

co do usuwania to zazwyczaj używam mc, mam nadzieję że to nie jest najgorsze przyzwyczajenie

a zależy mi na tym by nie wpisywać 10 razy dziennie hasła

jak sobie skonfiguruję system i wszystkie aplikacje to zapewne zachaszuję linijkę

o ile wcześniej nie spełni się wasze proroctwo :D

nie będę korzystał z porad borzole by sobie nienarozrabiać i faktycznie trzeba używać do pojedyńczych komend jak zalecasz thof