Scofield Napisano Wrzesień 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2009 Witam, Próbuję instalować program: Simon w wersji 0.2 - strona programu. Więc tak, pobrałem program z rozszerzeniem .rpm. Próbując go instalować z poziomu roota przez terminal komendą: yum rpm -i nazwa_programu.rpm wyskakuje taka informacja: błąd: Niespełnione zależności: libqt4-sql jest wymagany przez simon-0.2-1.i386 libqt4-sql-sqlite jest wymagany przez simon-0.2-1.i386 libqt4-x11 jest wymagany przez simon-0.2-1.i386 libqt4 jest wymagany przez simon-0.2-1.i386 Mój problem polega na tym, że nie wiem jak zainstalować te zależności. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2009 yum localinstall nazwa_programu.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scofield Napisano Wrzesień 18, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2009 Po wykonaniu tej komendy yum localinstall simon-0.2-Linux_i386.rpm dostałem taki wynik: Wczytane wtyczki: refresh-packagekit Ustawianie procesu lokalnego pakietu Sprawdzanie simon-0.2-Linux_i386.rpm: simon-0.2-1.i386 Oznaczanie simon-0.2-Linux_i386.rpm do zainstalowania Rozwiązywanie zależności --> Wykonywanie sprawdzania transakcji ---> Pakiet simon.i386 0:0.2-1 zostanie zaktualizowany --> Przetwarzanie zależności: libqt4-sql dla pakietu: simon-0.2-1.i386 --> Przetwarzanie zależności: libqt4-sql-sqlite dla pakietu: simon-0.2-1.i386 --> Przetwarzanie zależności: libqt4-x11 dla pakietu: simon-0.2-1.i386 --> Przetwarzanie zależności: libqt4 dla pakietu: simon-0.2-1.i386 --> Zakończono rozwiązywanie zależności simon-0.2-1.i386 z /simon-0.2-Linux_i386 ma problemy z rozwiązywaniem zależności --> Brakująca zależność: libqt4-sql-sqlite jest wymagane przez pakiet simon-0.2-1.i386 (/simon-0.2-Linux_i386) simon-0.2-1.i386 z /simon-0.2-Linux_i386 ma problemy z rozwiązywaniem zależności --> Brakująca zależność: libqt4-x11 jest wymagane przez pakiet simon-0.2-1.i386 (/simon-0.2-Linux_i386) simon-0.2-1.i386 z /simon-0.2-Linux_i386 ma problemy z rozwiązywaniem zależności --> Brakująca zależność: libqt4-sql jest wymagane przez pakiet simon-0.2-1.i386 (/simon-0.2-Linux_i386) simon-0.2-1.i386 z /simon-0.2-Linux_i386 ma problemy z rozwiązywaniem zależności --> Brakująca zależność: libqt4 jest wymagane przez pakiet simon-0.2-1.i386 (/simon-0.2-Linux_i386) Błąd: Brakująca zależność: libqt4-sql jest wymagane przez pakiet simon-0.2-1.i386 (/simon-0.2-Linux_i386) Błąd: Brakująca zależność: libqt4 jest wymagane przez pakiet simon-0.2-1.i386 (/simon-0.2-Linux_i386) Błąd: Brakująca zależność: libqt4-sql-sqlite jest wymagane przez pakiet simon-0.2-1.i386 (/simon-0.2-Linux_i386) Błąd: Brakująca zależność: libqt4-x11 jest wymagane przez pakiet simon-0.2-1.i386 (/simon-0.2-Linux_i386) Powinieneś spróbować użyć --skip-broken, aby obejść problem Można spróbować wykonać: package-cleanup --problems package-cleanup --dupes rpm -Va --nofiles --nodigest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Wrzesień 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2009 Wygląda na to że paczka jest przygotowana niekoniecznie pod Fedorę. W F11 pakiety qt4 nazywane są inaczej : qt-mysql itd. Zainstaluj/odpal yumex i wyszukaj qt. Zainstaluj pakiety na zasadzie libqt4-x11 -> qt-x11 Możesz wypróbować instalacji wersji simon-0.2-Linux_i386.sh, ewentualnie: rpm -Uvh --force --nodeps simon-0.2-Linux_i386.rpm Opcja dość niebezpieczna, jeśli wcześniej nie zainstalujesz wymaganych pakietów program nie zadziała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2009 Też rzuciłem okiem na ten rpm i szczerze mówiąc może być ciężko z zainstalowaniem go na fedorze Chyba najlepiej kompilować samemu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2009 Spróbuj zainstalować ten pakiet http://tinyurl.com/simon-0-2-1-fc11-i386-rpm w ten sposób yum localinstall simon* --nogpgcheck . Nie jestem pewien co do zależności. U mnie niby działa, ale moja fedora załadowana jest różnymi pakietami. Poza tym trzeba wyłączyć pulseaudio, bo może trzeszczeć. Trzeba zakomentować (#) linię "/etc/alsa/pulse-default.conf" w pliku /etc/asound.conf i potem restart X'ów. Sam program bardzo ciekawy, taki user-friendly, prosty w obsłudze, ale żeby go wytrenować do rozpoznawania własnej mowy trzeba poświęcić bardzo, bardzo dużo czasu... Ciekawy jestem jaką ma faktycznie skuteczność, bo jak zbliżoną do linuksowych ocr'ów to IMO gra nie jest warta świeczki EDIT: A i najpierw trzeba uruchomić ksimond i stworzyć użytkownika i potem dopiero simon, zresztą wszystko jest opisane tu http://www.cyber-byte.at/wiki/index.php/Configuration Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scofield Napisano Wrzesień 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2009 Wygląda na to że paczka jest przygotowana niekoniecznie pod Fedorę. W F11 pakiety qt4 nazywane są inaczej : qt-mysql itd. Zainstaluj/odpal yumex i wyszukaj qt. Zainstaluj pakiety na zasadzie libqt4-x11 -> qt-x11 Możesz wypróbować instalacji wersji simon-0.2-Linux_i386.sh, ewentualnie: rpm -Uvh --force --nodeps simon-0.2-Linux_i386.rpm Opcja dość niebezpieczna, jeśli wcześniej nie zainstalujesz wymaganych pakietów program nie zadziała. Zainstalowałem yumexa. Szukałem pakietów qt i znalazłem tylko qt-x11, który był już zainstalowany. Innych wymaganych przez program pakietów nie znalazłem. Spróbuj zainstalować ten pakiet http://tinyurl.com/simon-0-2-1-fc11-i386-rpm w ten sposób yum localinstall simon* --nogpgcheck . Nie jestem pewien co do zależności. U mnie niby działa, ale moja fedora załadowana jest różnymi pakietami. Poza tym trzeba wyłączyć pulseaudio, bo może trzeszczeć. Trzeba zakomentować (#) linię "/etc/alsa/pulse-default.conf" w pliku /etc/asound.conf i potem restart X'ów. Sam program bardzo ciekawy, taki user-friendly, prosty w obsłudze, ale żeby go wytrenować do rozpoznawania własnej mowy trzeba poświęcić bardzo, bardzo dużo czasu... Ciekawy jestem jaką ma faktycznie skuteczność, bo jak zbliżoną do linuksowych ocr'ów to IMO gra nie jest warta świeczki EDIT: A i najpierw trzeba uruchomić ksimond i stworzyć użytkownika i potem dopiero simon, zresztą wszystko jest opisane tu http://www.cyber-byte.at/wiki/index.php/Configuration Dzięki wielkie! Udało się zainstalować program. Teraz tylko pozostało jakoś go ogarnąć :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi