root4u Napisano Wrzesień 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2009 Mam leciwy skaner Mustek 1200CP. Na ubuntu nigdy nie miałem problemu z jego instalacją, na fedorze jednak są. Robie wszystko według tej instrukcji http://bernaard.iceleaf.net/getting-the-ol...-in-ubuntu-704/ Wszystko mam zrobione tylko w kroku gdzie mam wpisać: sudo update-rc.d mustek defaults Wywala mi: [root@host-89-228-147-111 Damian]# sudo update-rc.d mustek defaults sudo: update-rc.d: command not found Ktoś wie jak to rozwiązać ? bo rozumiem że trzeba komendę dopasować do OS. Ale nie wiem jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2009 Nie wiem co to dla sposób dla ubuntu, ale jedynym skutecznym jest skorzystanie z gt68xx. Spróbuj uruchomić xsane na wyjściu błędu dostaniesz folder do którego musisz wkleić sterownik ściągnięty ze strony http://www.meier-geinitz.de/sane/gt68xx-backend/ dla Twojego skanera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Wrzesień 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2009 No (_napewno_ → na pewno) ORT update-rc.d mustek to komenda do uaktualnienia uslugi aby podnosila sie przy starcie W fedorze masz chckonfig --add mustek chckonfig --level 345 mustek on Oczywiście wszystko spod root-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
root4u Napisano Wrzesień 19, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2009 Nie wiem co to dla sposób dla ubuntu, ale jedynym skutecznym jest skorzystanie z gt68xx. Spróbuj uruchomić xsane na wyjściu błędu dostaniesz folder do którego musisz wkleić sterownik ściągnięty ze strony http://www.meier-geinitz.de/sane/gt68xx-backend/ dla Twojego skanera. Spróbował bym tej metody ale potrzebował bym dokładniejszych instrukcji. Folder ale który co i jak. Poresztą nie moge znaleść tam swojego skanera 1200CP (a i mój jest na LPT nie na USB bo też takie modele były). :/ chkconfig nie działa. [root@host-89-228-147-111 Damian]# chkconfig --add mustek usługa mustek nie obsługuje chkconfig [root@host-89-228-147-111 Damian]# chkconfig --add /etc/init.d/mustek usługa mustek nie obsługuje chkconfig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2009 To tylko nadaje prawa do portów, równie dobrze możesz dodać do pliku /etc/rc.local dwie linie: chmod 777 /dev/lp0 chmod 777 /dev/parport0 I potem restart. LPT to nie wiem, ale uruchom xsane (trzeba doinstalować) i dowiesz się czy działa lub co jest wymagane, żeby zadziałał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
root4u Napisano Wrzesień 19, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2009 To tylko nadaje prawa do portów, równie dobrze możesz dodać do pliku /etc/rc.local dwie linie: chmod 777 /dev/lp0 chmod 777 /dev/parport0 I potem restart. LPT to nie wiem, ale uruchom xsane (trzeba doinstalować) i dowiesz się czy działa lub co jest wymagane, żeby zadziałał. xSane mam zainstalowane. "rc.local" nie mam takiego mam tylko rc.d rc0.d ... rc6.d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2009 Jak nie ma to trzeba stworzyć. Próbuj coś sam zrobić zanim zadasz pytanie. EDIT: tylko wklej mu do pierwszej linii #!/bin/sh dalej już normalnie chmody i co jeszcze chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
root4u Napisano Wrzesień 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2009 Okazało się że mam rc.d local (ja myślałem że chodzi Ci o folder) a ten plik znajdował się w folderze rc.d. Dodałem wpisy i ponownie uruchomiłem komputer i wszystko działa jak należy. Wielkie dzięki !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi