joorva Napisano Październik 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2009 Miałem to samo pod ubuntu, mam i pod fedorą - przyszła aktualizacja programu udev, i teraz w czasie pracy systemu dysk mi mieli niemiłosiernie bez przerwy, a udev wcina między 1 a 2,5 % procesora. Wskazuję go arbitralnie jako winowajcę tych wygłupów, bo pod ubuntu identycznie jego aktualizacja działała na mój komputer. I teraz pytanie - co może w nim powodować taką ciągłą pracęi jak to naprawić. Jeśli nikt nie ma pomysłu, a możliwe że nie ma, to: Jak cofnąć udev do poprzedniej wersji? W ubuntu w synapticu była taka opcja "wymuś wersję pakietu", w fedorowskim "dodaj/usuń" nie widzę tego. Można to wyklikać, czy muszę pobawić się yumem? jakieś rady/materiały/doświadczenia? Pozdro i z góry dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2009 jakieś rady/materiały/doświadczenia? Tylko w pierwszej części tj. rady - ściągnij poprzednią wersję pakietu, za pomocą rpm odinstaluj starą i (bez restartu oczywiście) zainstaluj nową. Nie wiem tylko jak z zależnościami. Można też kombinować z wykorzystaniem wtyczki yum-plugin-allowdowngrade, ale nie ukrywam, że nigdy mi się nic nie udało "zdałngrejdować" tym narzędziem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joorva Napisano Październik 14, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2009 przyglądnąłem się dokładnie yumowi i bardzo ładnie poszło poleceniem sudo yum downgrade udev.x86_64 dzięki za wskazówki EDIT: albo nie, nie koniec - jak w takim razie w aktualizatzorze zabronić mu ściągania aktualizacji udev'a? jakieś reguły można mu wpisać czy coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2009 Dopisz do pliku /etc/yum.conf linię exclude=udev . Jeśli faktycznie udev powoduje problem to trzeba to zgłosić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2009 jak w takim razie w aktualizatzorze zabronić mu ściągania aktualizacji udev'a? jakieś reguły można mu wpisać czy coś?W linii poleceń yum update --exclude=udev albo na stałe w yum.conf dopisać linię exclude=udev Nie pamiętam już dokładnie, ale polecam "man yum.conf". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joorva Napisano Październik 14, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2009 tak , to był udev, dysk już nie mieli bez przerwy, własciwie w ogóle nie pracuje jak nie musi. spróbuję tego exclude'a z lini poleceń gdzie się zgłąsza takie cuda, bo nigdy tego nie robiłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2009 Jeśli pisząc "cuda" masz na mysli zgłaszanie błędów to → https://bugzilla.redhat.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joorva Napisano Listopad 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2009 rozgrzebuję wątek - wersja startowa udev'a w fedorze 12 zachowuje się jak ten upgrade z 11, o którym pisałem wcześniej. Ale nie można downgrade'ować, bo nie ma w repo wersji niższej niż startowa. A więc objawy jak zywkle - dysk międli coś bez przerwy. Zauważyłem, że się uspokaja, jak włożę do napędu płytkę, ale komp nie jest po to żeby go uciszać takimi sposobami. W związku z tym - jak się konfiguruje udev'a? Albo jak można ograniczyć jego aktywnośc czy coś? Problem nie jest palący, bo pod fedorą 12 spotkała mnie brzydka niespodzianka ze sterownikami nvidii, a że nie miałem dużo czasu na użeranie się to na razie siedzę pod 11 wciąż (noc pełna reinstalacji ), jednakowóż pewnie w ciągu miesiąca znowu zrobię podejście do fedory 12, to bardzo bym pragnął żeby się znalazło jakieś rozwiązanie tego udev'a, bo trochę szkoda twardziela żeby bez przerwy głowicą machał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2009 Może jakaś aplikacja się wykonuje, sprawdzałeś obciążenie procesora i zużycie pamięci? Jest taki bardzo dobry program to monitorowania systemu nmon (nie ma go w repo) i można nim monitorować również pracę dysku. Poza tym próbowałeś coś kombinować z ustawieniami hdparm? To jest laptop czy komputer stacjonarny? I jak masz wystarczająco miejsca na dysku to instaluj f12 obok f11, bo po co robić sobie dodatkowej roboty związanej z powrotem do f11. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joorva Napisano Listopad 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2009 nie da rady zainstalować jeszcze jednego linuksa obok za bardzo, mam troszkę namieszna z partycjami. Powiedzmy że mało profesjonalnie kiedyś podzieliłem dysk i teraz to pokutuje. A nie mam tyle dysku żeby przechowac dane , żeby naprawić ten bałagan. Zresztą używam linuksa jako głównego systemu, więc chyba nie było by zbyt wygodne mieć dwa "główne systemy" . Ze to jest udev to mam 100% gwarancji, bo sporo manipulowałem jego wersjami i po prostu od pewnej wersji wzbudza mi pracę dysku (to samo było na ubuntu, jak wspominałem). Procesor niemal nie jest używany, pamięć też, to wygląda po prostu jak szturchanie dysku byle pracował, żadna aktywność w procesach nigdy nie ujawniała się. sprawdzałem tylko monitorem systemu i komendą top, ale to by chyba wyszło, no nie? Kiedyś nawet starałem się ustalić czy dysk coś przesyła czy nie i chyba z tego co mi wyszło wynikało że dysk też w sumie nic nie robi poza mryganiem. komputer to laptop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2009 komputer to laptop.No to tym bardziej pobawiłbym się na Twoim miejscu hdaparmem i nmonem. Btw. trzymanie na dysku linuksa stabilnego i drugiego rozwojowego jest bardzo wygodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joorva Napisano Listopad 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2009 pobawię się hdparmem i nmonem a potem złoze raport co uwalczyłem. Ja rozwojówki testuję na VB. niestety, musiałbym mieć dodatkowy dysk w postaci bufora, żeby pozmieniać układ partycji u siebie. EDIT: nmona nie znalazłem w repo. hdparm jest problematyczny bo nie wiem czego mogę użyć żeby nie zepsuć Czym się podgląda transfer dysku w tym programie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3.14 Napisano Listopad 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2009 też mam straszne problemy z udevem. Wszystko zaczęło się po aktualizacji z wersji 141.3 do 141.7 w fedorze 11. Miałem użycie procesora 50% non stop. Pomagało, tak jak tobie, włożenie płytki cd/dvd. Zauważyłem, że jak wpiszę "udevadm monitor" to zostaję zasypany takim czymś: UDEV [1258799333.165048] change /devices/pci0000:00/0000:00:1f.2/host1/target1:0:0/1:0:0:0 (scsi) KERNEL[1258799333.225922] change /devices/pci0000:00/0000:00:1f.2/host1/target1:0:0/1:0:0:0 (scsi) z częstotliwościa 0.2 s. Teraz zainstalowałem fedorę 12, udev jest w wersji 145.12 i nadal to samo. I nie wiem jak to naprawić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2009 https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=532011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joorva Napisano Listopad 21, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2009 no, to widzę że kilka innych osób też zauważyło problem. dokładnie te same wersje udev'a u mnie latają. zainstalowałem jeszcze raz udev i ppopatrzyłemd odkładnie co się dzieje. lampka od twardziela albo szybko mryga albbo pali się ciągle. JAk pali się ciągle to jest cisza w procesach, jak zaczyna mrygać to następujące procesy wsuwają razem niemal 40% procesora: dbus-daemon devkit-disk-daemon gvfs-gdu-volume gdu-notification no i nasz bohater udev - ale on najmniej. po downgrade do wersji 141-3 znowu cisza i spokój. z hdparmem nie mogę się dogadac, zreszta pomógłby mi jakby była w nim komenda na kształt TOP pokazująca transfer i stan dysku w interwałach czasowych. nmona nie udało mi się znaleźć w wersji nowszej niż z pod Grunwaldu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi