scoby Napisano Listopad 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2009 (edytowane) Witam Jak się okazuje zrobienie Fedory pod Virtualbox to nie taka lada gratka, z wcześniejszymi problemami o jakich pisałem wcześniej na tym forum jakoś sobie poradziłem, ale teraz znowu pojawiają się kolejne problemy, otóż jest problem z współdzielonym katalogiem, kiedy się wyłączy wirtualną maszynę - Fedora 11 - i potem włączy się ja ponownie, to zawartość współdzielonego katalogu znika, i trzeba znowu w konsoli montować na nowo współdzielny katalog, niestety robiąc to często staje się to menęczonące, może pomożecie jak ten problem rozwiązać ???. Pozdrawiam ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Opera 10 oraz FF od wersji 3.x mają możliwość sprawdzania pisowni zgodnej z zasadami język polskiego - POLECAM. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Edytowane Listopad 2, 2009 przez WalDo Dla mnie już dawno męczące stało się czytanie takich orto-koszmarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Listopad 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2009 A nie można dodać wpisów dotyczących katalogu współdzielonego do /etc/fstab? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scoby Napisano Listopad 4, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2009 A nie można dodać wpisów dotyczących katalogu współdzielonego do /etc/fstab? Witam . Dzięki za odzew, ale jak dodać taki wspis, ja się na tym komletnie nie znam ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2009 [...]ja się na tym komletnie nie znam ????Musisz się poznać, bo to w sumie podstawy systemu. W wirtualnym systemie do pliku /etc/fstab dopisujesz linijkę wg szablonu <nazwa katalogu współdzielonego> <punkt montowania> vboxsf defaults 0 0 <nazwa katalogu współdzielonego> - chyba oczywiste? <punkt montowania> - też chyba oczywiste, jakiś katalog (pusty) gdzie podłączysz <nazwa katalogu współdzielonego> np. /mnt/folder_windows, /mnt/dysk itp Pamiętaj, że /etc/fstab musisz edytować jako root. Przykładowy wpis może wyglądać tak shared /mnt/dysk vboxsf defaults 0 0 Nie przejmuj się, że w czasie bootowanie pojawi się komunikat błędu - katalog i tak powinien być podmontowany. Poszukaj w Googlach - o /etc/fstab na pewno sporo znajdziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Listopad 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2009 przeciez w opcjach virtualboksa masz mozliwosc podmontowania katalogu dowolnego ;] prawym na maszyne wirtualna->ustawienia->foldery wspoldzielone. nawet kiedy masz maszyne juz wlaczona to masz na dole folder. klikasz i dodajesz udzial jest opcja do zaznaczenia. ja mam po eng "make permanent" to powinno byc "na stałe" albo cos w te desen. klikasz i za kazdym razem ci montuje udzial jak startujesz maszyne. na stronie vboxa jest userguide w pdfie polecam sie zapoznac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KROPEK Napisano Październik 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2010 fafig, dodałem sobie udział tak jak piszesz - w ustawieniach wirtualnej maszyny wybrałem współdzielone katalogi, ścieżkę podałem do /home/kropek, nazwa się podpowiedziała kropek; odpaliłem wirtualną maszyne (winda xp) i nie mogę zlokalizować udostępnionego zasobu, na dole okienka ustawień współdzielonych zasobów w vbox jest napisane, aby uzyskać dostęp z pod systemu innego niż linuks należy podać: use net x: \\vboxscr\udzial teraz czy dobrze rozumiem, działa to w tą stronę, że w ustawieniach dodaję swojego home'a kropek i będe go widział na wirtualnej maszynie poprzez use net x:\\192.168.1.101\kropek ? bo to coś nie działa. Będę wdzięczny za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Październik 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2010 (edytowane) WinXP jest systemem gosciem, takze gdy odpalisz Explorera z menu Narzedzia wybierasz opcje "Mapuj dysk sieciowy..." i tam jako sciezke podajesz: \\vboxsvr\kropek Edytowane Październik 18, 2010 przez multics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KROPEK Napisano Październik 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2010 dzięki śliczne za odpowiedź, ale już poradziłem, doinstalowałem Guest Additions i wszystko śmiga ładnie, czas na kolejne kroki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi