Martin Napisano Listopad 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2009 Witam, zainstalowałem dziś Fedorę. Odpalam, a tutaj taki brzydki boot screen. Idzie kilka pasków jeden na drugim... Na youtube widziałem kilka filmików z bootowania tego systemu i we wszystkich był taki ładny boot screen. Co mogę zrobić żeby taki mieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m_arcin Napisano Listopad 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2009 Zobacz sobie np. tutaj http://www.my-guides.net Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2009 pod latarnią najciemniej http://wiki.fedora.pl/wiki/Typowe_problemy...C_zmiana_tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martin Napisano Listopad 10, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2009 Zrobiłem dokładnie tak jak w tutorialu i nadal mam zwykły boot screen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2009 Jaką masz kartę graficzną i jaka jest natywna rozdzielczość Twojego monitora. Wszystko sprowadza się do dopisania do parametrów jądra opcji vga=xxx (bufor ramki). Niekiedy dziesiętnie nie zaskakuje i trzeba podać wartość w systemie szesnastkowym. Ja mam vga=0x317 co odpowiada rozdzielczości 1024x768 i oczywiście musi też się znaleźć opcja rhgb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martin Napisano Listopad 10, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2009 Mam kartę ATI RADEON MOBILITY 4330 HD. Rozdzielczość 1366x768. Żadnych sterowników nie instalowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2009 No to zrób to co napisałem, a co jest wytłumaczone w linku podanym przez m_arcina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martin Napisano Listopad 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2009 Nie ma tam mojej rozdzielczości, a jak ustawie inną to wyświetlają się komunikaty, muszę co chwile wciskać ENTER, a i tak mam ten początkowy boot screen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2009 Ostatnia szansa, jakie komunikaty? Jak nie ma takiej rozdzielczości to ustaw mniejszą, standardowe vga=0x317 powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HermeZ Napisano Grudzień 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2009 Witam. Mam bardzo podobny problem, co Martin. Po instalacji F12, przy domyślnym sterowniku grafiki był ładny boot screen (no, może nie ładny, ale lepszy od trzech pasków). Po instalacji sterowników nvidii z rpmfusion (wg instrukcji na stronie) boot screen dostał niską rozdzielczość i wspomniane trzy paski ładowania. Rozdzielczość naprawiłem przez vga=864 (1280x800), ale za nic w świecie nie mogę zamienić pasków na cokolwiek innego. Mam zainstalowane tematy, mam ustawiony domyślny i dalej nic. Po zrobieniu tego: /usr/sbin/plymouth-set-default-theme solar /usr/libexec/plymouth/plymouth-update-initrd Nic się nie zmienia. Dostaję tylko kilka ostrzeżeń (W). A tak wygląda wpis w grub.conf: kernel /boot/vmlinuz-2.6.31.6-166.fc12.i686.PAE ro root=UUID=4713a29f-fd72-48a4-9f48-edf6af65ee12 LANG=pl_PL.UTF-8 SYSFONT=latarcyrheb-sun16 KEYBOARDTYPE=pc KEYTABLE=pl2 rhgb quiet rdblacklist=nouveau vmalloc=256m vga=864 Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HermeZ Napisano Styczeń 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2010 Wiem, że to nieładnie pisać post pod postem, ale naprawdę nikt nie ma żadnego pomysłu? Jak może nie działać coś, co działać powinno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2010 Dodałeś do blacklisty nouveau i nic dziwnego, że nie ma plymoutha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HermeZ Napisano Styczeń 5, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2010 Pozbyłem się tego: "rdblacklist=nouveau", ale nadal widzę tylko trójkolorowy pasek, acz rozdzielczość jest odpowiednia. Co więcej, na stronie rpmfusion jest napisane, by dodawać go do czarnej listy. A z kolei do rpmfusion odsyła poradnik. Właśnie sprawdziłem, czy coś się nie zmieniło w poradniku i.... Nawet w nim jest to napisane! Nie ustawiałem SElinuksa, ale i tak jest wyłączony, więc nie sądzę, by to było to... Wszak działa wszystko z wyjątkiem innych (niż pasek) "skórek". BTW czy ten pasek to nie jest też Plymouth? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 5, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2010 Tylko sterownik nouveau ma KMS, jeśli chodzi o karty nvidii. Jeśli używasz sterownika nvidii to nie ma plymoutha. Kiedyś można było go emulować za pomocą bufora ramki, a teraz z tego co widzę to nie ma takiej możliwości. Btw. tylko w razie problemów z odpaleniem X'ów można próbować blacklistować nouveau, normalnie nie ma to sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HermeZ Napisano Styczeń 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2010 Wybacz, nie rozumiem. Sterownik nvidii uruchamia się chyba dopiero z X-ami, tak? Więc jakie ma znaczenie, czy jest zainstalowany w momencie uruchamiania? No i czemu w takim razie mam ten trójkolorowy pasek? Co za różnica? Brzmi to dla mnie jak czarna magia :| I w ogóle, co to za czasy, żeby sterownik nvidii blokował jakąś funkcjonalność? Naprawdę nie da się tego obejść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi