96th Napisano Listopad 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2009 Witam. Ostatnio zauważyłem, że jak chce na przykład skompilować empathy najnowsze, to się nie da, bo root nie ma uprawnień. Wiem że musiało się coś stać bo u kolegi działa bez problemu. Jak to naprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2009 Hmm... Zacznijmy od tego, że do kompilacji nie trzeba roota. Po pytaniu wstępnym... Jakieś konkrety czy znowu mamy tutaj wróżki wołać, wróżyć z fusów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
96th Napisano Listopad 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2009 Kompilacja to tylko przykład... Nie mogę używać plików executable mi się zdaje. Nie działa normalny user, nie działa root. Za nic nie mogę ich execute. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2009 No, to jest jakby różnica między kompilacją a uruchamianiem programów, nie? Coś w systemie nakombinowałeś. Zmieniłeś jakieś uprawnienia do plików systemowych. Zrób backup a potem zaryzykuj → http://wiki.fedora.pl/wiki/RPM_-_procedury_ratunkowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Listopad 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2009 Można by też napisać jaki błąd czy cokolwiek wyrzuca przy próbie uruchamiania. Może np. nieopatrznie dodałeś gdzieś noexec w fstabie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
96th Napisano Listopad 13, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2009 Nic nie majsterkowałem na Fedorze 11, nie miałem czasu Błąd dostaje taki: [root@96th-laptop empathy-2.29.1]# ./autogen.sh bash: ./autogen.sh: Brak dostępu To samo z emulatorem Android. Programy już zainstalowane uruchamiają się normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2009 * oczywiście nadałeś plikowi prawa do wykonywania? chmod +x twójplik * ecik__ pytał się o noexec, sprawdziłeś? 1) ustawienia grep noexec /etc/fstab 2) i aktualnie zamontowane grep noexec /etc/mtab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
96th Napisano Listopad 13, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2009 Chmodowanie nie działa. grep noexec /etc/fstab: Brak wyników. grep noexec /etc/mtab: /dev/sda5 /home ext3 rw,noexec,nosuid,nodev 0 0 Usunąłem noexec i nadal nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2009 Chmodowanie nie działa.Ogarnij się jakoś i napisz zwięźle, ale dokładnie o co chodzi. Za każdym razem mamy Cię prosić, żebyś podał jakieś informacje a nie bzdety w rodzaju cytatu powyżej? Nie działa polecenie chmod? Czy nie przynosi efektów wykonanie polecenia chmod, nie zmienia uprawnień? Usunąłem noexec i nadal nic.Następna precyzyjna informacja... Jak usunąłeś? Skąd usunąłeś? Przemontowałeś fs jak usunąłeś? Sprawdziłeś link, który podałem wyżej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2009 Nom, ewidentnie domek Ci montuje się z noexec. Usunięcie w /etc/mtab to chyba nic nie daje bo ten plik reprezentuje aktualny stan. Jeśli nie ma w fstab tego parametru to może jakimś cudem stał się "domyślnym" i wchodzi w skład opcji "default" przy montowaniu. zmień w /etc/fstab linijkę z /home na taką /dev/sda5 /home ext3 rw,nosuid,nodev 0 0 i wykonaj mount -a to "przeładuje" ustawienia z fstab, chociaż nie wiem, czy skoro partycja jest aktywna to damy radę bez restartu potem znowu wykonaj te polecenia z grep, żeby zobaczyć jak się sprawy mają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2009 zmień w /etc/fstab linijkę z /home na taką Byłoby pięknie tylko, że grep noexec /etc/fstab: Brak wyników.więc nie musi być tak łatwo. Tym bardziej warto wiedzieć dokładnie jaki jest stan rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2009 nom wiem, dlatego zaproponowałem żeby dał konkretne opcje na stałe bez "default" @96th no to pokaż nam cały plik fstab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
96th Napisano Listopad 13, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2009 @UP: Działa, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi