da4as88 Napisano Listopad 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2009 Witam, mam pewien problem polegajacy na tym ze nie wiem jak wylaczyc haslo roota ktore musze wpisac przed zaladowaniem systemu i wyskakujaca co chwile prozba o wpisanie hasla gdy tylko probuje cos zrobic. Szukalem na forum i google i nic nie znalazlem (chyba ze ma to jakas fachowa nazwe) mam tez problem zeby wlaczyc automatyczne logowanie na uzytkownika (robilem w tym celu tak jak bylo opisane w poradnikach z plikiem custom.conf, ale sprobuje jeszcze ten drugi sposob i zobaczymy. Prosze na razie o pomoc w pierwszej sprawie dzieki z gory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2009 Jak to wyłączyć? Nie możesz takich rzeczy wyłączyć ze względu na bezpieczeństwo. Poza tym logujesz się na konto roota, że pyta Cię o hasło podczas startu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da4as88 Napisano Listopad 18, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2009 Dobra poradzilem sobie prawie ze wszystkim zostalo tylko to nieszczesne haslo roota podczas ladowanie systemu jeszcze zanim pokaze sie ekran wyboru uzytkownika wie ktos jak je wylaczyc?? loguje sie na uzytkownika z uprawnieniami roota ale to chyba nie ma znaczenia skoro haslo wyskakuje na starcie ladowania systemu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2009 Ja niestety dość idiotycznie zaproponuję przeinstalowanie systemu, chociaż interesującym byłoby dociec skąd to pytanie o hasło roota przy ładowaniu systemu. A jak wpiszesz hasło to system dalej ładuje się normalnie? Możesz pokazać jakieś screenshoty (np. foto ekranu z komórki i wrzuć na jakiś imageshack.us czy wrzuta.pl) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2009 loguje sie na uzytkownika z uprawnieniami roota ale to chyba nie ma znaczenia skoro haslo wyskakuje na starcie ladowania systemu...Użytkownik z uprawnieniami roota, ciekawe Nie rób tak. Może przez przypadek Gruba zabezpieczyłeś sobie takim samym hasłem jak root? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da4as88 Napisano Listopad 29, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2009 Szczerze mowiac to nie wiem bardzo mozliwe ze to zabezpieczenie Gruba bo instalowalem na szybko i istnieje mozliwosc ze zaznaczylem opcje zeby pytal o haslo (jesli to by bylo to jak to wylaczyc???) WalDo nie mam teraz mozliwosci kombinowania ze zdjeciami ale nawet nie ma tu co ich robic bo to tylko maly prostokacik w ktory wpisuje tylko haslo (bez zadnych mozliwosci wyboru) i po chwili topiero pokazuje sie okno wybierania uzytkownika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2009 Ta opcja pewnie siedzi w konfigu /boot/grub/grub.conf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Listopad 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2009 hmm to albo jest single wpisany w linii kernel w grub.conf, albo gdzies w skryptach upstart albo init masz wpisane /sbin/sulogin no i zapyta o haslo roota przed odpaleniem systemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi