Skocz do zawartości

Haslo Roota Przed Ladowaniem Systemu

da4as88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pewien problem polegajacy na tym ze nie wiem jak wylaczyc haslo roota ktore musze wpisac przed zaladowaniem systemu i wyskakujaca co chwile prozba o wpisanie hasla gdy tylko probuje cos zrobic. Szukalem na forum i google i nic nie znalazlem (chyba ze ma to jakas fachowa nazwe) mam tez problem zeby wlaczyc automatyczne logowanie na uzytkownika (robilem w tym celu tak jak bylo opisane w poradnikach z plikiem custom.conf, ale sprobuje jeszcze ten drugi sposob i zobaczymy.

Prosze na razie o pomoc w pierwszej sprawie

dzieki z gory

Dobra poradzilem sobie prawie ze wszystkim zostalo tylko to nieszczesne haslo roota podczas ladowanie systemu jeszcze zanim pokaze sie ekran wyboru uzytkownika wie ktos jak je wylaczyc??

loguje sie na uzytkownika z uprawnieniami roota ale to chyba nie ma znaczenia skoro haslo wyskakuje na starcie ladowania systemu...

Ja niestety dość idiotycznie zaproponuję przeinstalowanie systemu, chociaż interesującym byłoby dociec skąd to pytanie o hasło roota przy ładowaniu systemu.

A jak wpiszesz hasło to system dalej ładuje się normalnie? Możesz pokazać jakieś screenshoty (np. foto ekranu z komórki i wrzuć na jakiś imageshack.us czy wrzuta.pl)

loguje sie na uzytkownika z uprawnieniami roota ale to chyba nie ma znaczenia skoro haslo wyskakuje na starcie ladowania systemu...
Użytkownik z uprawnieniami roota, ciekawe :) Nie rób tak. Może przez przypadek Gruba zabezpieczyłeś sobie takim samym hasłem jak root?

• 2 weeks later...

Szczerze mowiac to nie wiem bardzo mozliwe ze to zabezpieczenie Gruba bo instalowalem na szybko i istnieje mozliwosc ze zaznaczylem opcje zeby pytal o haslo (jesli to by bylo to jak to wylaczyc???)

WalDo nie mam teraz mozliwosci kombinowania ze zdjeciami ale nawet nie ma tu co ich robic bo to tylko maly prostokacik w ktory wpisuje tylko haslo (bez zadnych mozliwosci wyboru) i po chwili topiero pokazuje sie okno wybierania uzytkownika