Skocz do zawartości

[fedora 12] System Wpada W Tzw. Pętlę

Olbi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wcześniej używałem Fedory 12 beta, ale po problemach z aktualizacją do wersji finalnej postanowiłem, zainstalować wszystko od nowa. Wszystko ładnie poszło, ale problemy zaczęły się pojawiać w momencie zmiany tła pulpitu, ogółem cała sekcja Wygląd. Po uruchomieniu system, jakby wpada w pętlę i nie da się nic praktycznie robić. Powiem szczerze, że nie wiem, co jest grane, bo na Beta działało to idealnie. Również na wirtualnej maszynie chodziło bez problemy w beta. Polecenie Top w konsoli pokazuje co jakiś czas zajmowanie 23 % CPU, ale to nie wygląda mi na nic poważnego. Próba przesunięcia okna również kończy się fiaskiem, bo się zacina.

Edit

Po około 2 minutach, można tego używać już normalnie, ale to jest przecież idiotyczne ...

Witam

No niestety, ale konsola nic nie wyrzuca. Nadal się to uruchamia ponad 60 sekund. Jednakże zauważyłem w htop, że działa kilka aplikacji:

metacity, /usr/bin/Xorg :0 -nr -verbose -auth , /usr/libexec/wnck-applet --paff-active , /usr/libexec/gconfd-2

Jednakże żadna z nich nic nie zabiera procesora w taki sposób, jakby to miało zatrzymywać. Podejrzewam, że może to wina sterowników nouveau.

Witam

Odpowiedź sama się nasunęła. Winne były sterowniki Neovoue instalowane domyślnie podczas instalacji systemu. Po przeinstalowaniu na tym kompie i na innym z podstawowymi sterownikami wszystko działa sprawnie i jak należy. Dlatego zalecam instalację z binarki.

Nie wiem, jak u innych, ale na mojej maszynie były problemy.

Takie wieszanie sie to wina KDE i binarnych sterownikow Nvidii. Przejscie na Gnome rozwiazuje problem. Moze dzisiejszy update KDE tez rozwiaze ten problem, zobaczymy.

Es.