Lufcik Napisano Listopad 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2009 Witam. Jak zrobić, aby system nie pytał się na przykład oto, czy zainstalować wybrany pakiet, tylko aby to robił automatycznie? Wiem, że w fedorze 11 były do tego upoważnienia (system>preferencje>upoważnienia) W F12 tego nie ma. Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morg Napisano Listopad 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2009 yum -y install pakiet ? "-y" instaluje bez pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lufcik Napisano Listopad 25, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2009 yum -y install pakiet ? "-y" instaluje bez pytania. Nie do końca chodziło mi oto. Podczas korzystania z dodaj usuń oprogramowanie, gdy chcę zainstalować dowolny pakiet co chwilę pyta się o hasło roota. Jak zrobić, aby się nie pytał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morg Napisano Listopad 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2009 Nie do końca chodziło mi oto. Podczas korzystania z dodaj usuń oprogramowanie, gdy chcę zainstalować dowolny pakiet co chwilę pyta się o hasło roota. Jak zrobić, aby się nie pytał? Odpuść sobie graficzne klikatory. Konsola działa świetnie a i sam się czegoś nauczysz. 1. rpm -qa |grep wzorzec_z_nazwa_pakietu 2. yum -y remove to co Ci pokaze w rpmie Z powodzeniem od F4 mi to działa bez żadnych przykrych niespodzianek. Może dodasz się do sudo ? (chyba: mjmwired.com -> F* install guide) M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2009 Jak chce graficznie to musi skonfigurować PolicyKit. Z tego co kojarzę to w GNOME jest opcja w System → Administracja → Autoryzacje (lub jakoś podobnie) i tam można ustawić czy można instalować/usuwac oprogramowanie itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2009 2. yum -y remove to co Ci pokaze w rpmie Z powodzeniem od F4 mi to działa bez żadnych przykrych niespodzianek. Ostrożnie z opcją "-y". Szczególnie przy usuwaniu warto przejrzeć w terminalu listę pakietów do odinstalowania zanim pozwolimy cokolwiek usuwać. Bo kiedyś w końcu można się zdziwić jak pół systemu pójdzie się walić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seawolf Napisano Listopad 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2009 Nie ma w F12. Ma to narzędzie zostać dodane do policykit w wersji 1.0 (aktualnie mamy wersję 0.95). Jedynie co można teraz zrobić, to bawić się w tworzenie ręcznie polityki dla policykit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morg Napisano Listopad 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2009 W F12 PolicyKit nie jest domyślnie instalowane. Dla F11 wśród moich postów jest podane rozwiązanie. Co do yum -y re* (remove/reinstall) zgodze się z profilaktyką ostrożności. Zapomniałem o tym jak poprzez yum -y reinstall system* miałem tryb tekstowy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2009 W F12 PolicyKit nie jest domyślnie instalowane.Jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi