motorola Napisano Listopad 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2009 Witam, w najblizszym czasie przymierzam sie do postawienia pewnego serwisu w internecie. W ramach bezpieczenstwa(tworzenia backupow, odtworzenia w krytycznym momencie wirtualki) zastanawiam sie nad utworzeniem na maszynie serwera VMWare, a na nim wirtualnej maszyny. Czyli fedora w fedorze, ale na tej wirtualnej fedorze miec skonfigurowany LAMP i caly serwis webowy. Natomiast na maszynie fizycznej utworzyc w cronie cykliczny backup wirtualki. Co myslicie nad takim rozwiazaniem, wiem ze jest ono powszechne w srodowisku windowsowym... ale znajomy, ktory siedzi w unixie, mowil, ze nigdy sie nie spotkal z takim rozwiazaniem. Jakie sa zalety tego rozwiazania: - w razie potrzeby odtworzenia wersji z backup'a: nie trzeba konfigurowac srodowiska LAMP, wgrywac aplikacji webowej - w pewien sposob, mozna ogrniczyc dostep osobom niepowolanym do serwera docelowego Wady: - ograniczone zasoby systemowe(trzeba dzielic CPU i RAM z maszyna fizyczna) - przy niewielkim serwisie, jest to do zaakceptowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2009 VMWareNa Twoim miejscu użyłbym VirtualBox (wydajność i w ogóle jest lepszy) EDIT: Kto mi pociął post, też pisałem o centosie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2009 Ja tam się nie znam, ale często koledzy na forum odradzają stawianie serwera na fedorze, bo ma krótki okres wsparcia = 1rok. Zamiast tego CentOS = 7lat wsparcia i dużo, dużo stabilniejszy. Co do wirtualizacji to WŁAŚNIE PO TO JĄ WYMYŚLONO a stawiając linuksa na linuksie masz do wyboru jeszcze XEN, KVM itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motorola Napisano Listopad 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2009 Ja tam się nie znam, ale często koledzy na forum odradzają stawianie serwera na fedorze, bo ma krótki okres wsparcia = 1rok. Zamiast tego CentOS = 7lat wsparcia i dużo, dużo stabilniejszy. Co do wirtualizacji to WŁAŚNIE PO TO JĄ WYMYŚLONO a stawiając linuksa na linuksie masz do wyboru jeszcze XEN, KVM itp. dzieki za info. w takim razie, przesiade sie na VB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Listopad 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2009 co do gotowcow, to mozesz zawsze sobie zajrzec tu. gotowe do uzycia apliance maszyn wirtualnych (tyle ze na ubu 8.04lts). o tyle dobrze ze nic nie 3ba konfigurowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ktoso Napisano Listopad 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2009 co do gotowcow, to mozesz zawsze sobie zajrzec tu. gotowe do uzycia apliance maszyn wirtualnych (tyle ze na ubu 8.04lts). o tyle dobrze ze nic nie 3ba konfigurowacBardzo ciekawa inicjatywa... Korzystałeś "w praktyce" czy w ramach ciekawostki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motorola Napisano Grudzień 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2009 Bardzo ciekawa inicjatywa... Korzystałeś "w praktyce" czy w ramach ciekawostki? no bomba! szkoda ze to jest na ubuntu ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Grudzień 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2009 tak uzywalem do testowania aplikacji na jsp na tomcacie ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi