Shi Napisano Listopad 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2009 Obecnie korzystam z dystrybucji Ubuntu, chciałbym jednak skorzystać/ spróbować innych wersji Od jakiegoś czasu ciągnie mnie w stronę Fedory - jako iż wiem o niej tylko tyle że coś takiego istnieje, chciałbym wiedzieć którą wersję polecicie oraz jak zainstalować na niej modem Sagem F@st 800 E4 z Netii. Nieco już szukałem ale nic konkretnego nie znalazłem ;/ Czy po instalacji systemu, modemu również dodaje się repozytoria jak w Ubuntu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Listopad 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2009 Która wersja? F12 to nowe wydanie i pewnie trzeba odczekać aż okrzepnie (ja nie narzekam), skoro to pierwszy Twój kontakt proponuję F11. Modem -> link. Odnośnie repozytoriów to rpmfusion załatwia znaczną większość potrzeb. Polecam przejrzenie całego poradnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shi Napisano Listopad 28, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2009 Dzięki Lepsza wersja DVD czy Live CD? http://www.cyberciti.biz/tips/download-fed...cd-dvd-iso.html Czy duża jest różnica pomiędzy dystrybucjami Linuxa? Nie chodzi mi o obsługę ale funkcjonalność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Listopad 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2009 Skoro korzystasz z Ubuntu, przygotuj się na trochę nauki. Dwa lata go używałem i mam raczej złe zdanie o tym distro - niczego nie uczy i produkuje raczej tylko linuksowych analfabetów. Proponuję wersję DVD - lubię mieć wpływ na to jakie pakiety są instalowane. Ale zawsze możesz pobrać Live - Twoja wola i Ty musisz wiedzieć, co jest lepsze dla Twojego łącza :-) Czy duża funkcjonalność...generalnie wszystkie korzystają z tego samego - ten sam kernel, ten sam Xorg, to samo środowisko. Niektórzy jednak dokładają do jajka swoje moduły, jak np. Canonical w Ubuntu. Generalnie jednak stawiałbym je troszkę na równi, choć często jednak distro distru nierówne. Dla mnie najlepsze idące na dobrym poziomie distra to OpenSuse, Debian, Fedora i Mandriva, bo starają się w Mandarynce (szczególnie tej płatnej). Ubuntu bardziej dla hobbystów i czasem na laptop + Ci, co przechodzą z Windows i są kompletnymi linuksowymi newbie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shi Napisano Listopad 28, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2009 Łącze mam szybkie nie ma obaw Jeszcze jedno pytanie mam odnośnie sprzętu, częściowo do zmiany (choć i tak pewnie to nic nie da ) zachęciło mnie sprawdzenie sprzętu jaki mam. Czytałem ze na Ubuntu działa karta TV Winfast 2000XP Expert. Zakupiłem ją jednak nie ma dźwięku, co bym nie robił, stosował się do wskazówek niestety Drugi problemowy sprzęt to skaner Mustek 1200CP - działał ale skanował tylko połowę np. zdjęcia ... kwestia konfiguracji? Gdy dodałem kartę TV; program do skanera próbuje pobrać "obraz" z karty TV. Co to się porobiło to ja nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Listopad 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2009 W kwestii sprzętu musisz sprawdzić już sam/googlować. Zdarzają się przypadki, że na jednym distrze nie działa coś, co działa na innym. Irytuje mnie to trochę w GNU/Linux, ale czasem tak bywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2009 Skaner: http://www.meier-geinitz.de/sane/gt68xx-backend/ Jeśli chodzi o kartę tv to było na forum i wystarczy przeszukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hator Napisano Listopad 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2009 Ja bym polecił bez obaw F12. Sam jestem linuksowym, a nawet windowsowym "analfabetą", ale http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik zupełnie wystarcza do konfiguracji. W przeciwieństwie do Ubuntu, gdzie preferuję Gnome, w Fedorze uważam tylko KDE i z tym środowiskiem graficznym polecam. Zgadzam się z przedmówcą, że Fedora więcej uczy... Dopiero tutaj (choć to banalnie proste) zrozumiałem jak dodawać pliki z .bin (np. Foxit Reader, który ma na stronie .bin i .deb) itd. - w Ubuntu niemal wszystko jest klikalne. Większą troskę trzeba wykazać na forum - zdążyłem się przekonać !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi