Darknek Napisano Grudzień 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2009 WItam Dzisiaj podlaczylem laptopa z F9 pod wieże i głośniki strasznie bucza. Kabel jest w porzadku - inny lapek z winda dziala bez problemu. Czy to moze byc wina sterownikow dzwieku - pulseaudio wywalone mam, dzwiek leci przez alsa. Ktos mial podobny problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2009 Kiedyś, dość dawno, miałem coś takiego. W mikserze przy przełącznikach IEC958 (cokolwiek to jest) podłubałem. Wyłączyłem? Włączyłem? Nie pamiętam, ale popróbuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Grudzień 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2009 Dokładnie jak mówi @WalDo - a uściślając. Włączyć IEC potem wyłączyć, poprzesuwać suwaki do góry, wyłączyć wyciszenie, powinno pomóc. Na końcu można jeszcze powyłączać wszystkie nieużywane kanały (Mic, Phone itp.) Problem występował u mnie na jakieś karcie wbudowanej opartej o chipy nForce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Grudzień 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2009 Dzieki za odpowiedzi tylko powiedzcie co to jest to IEC? Gdzie ten przelacznik - w regulacji glosnosci tego nie mam. Gdzie to znalezc? amixer scontrols Simple mixer control 'Master',0 Simple mixer control 'Headphone',0 Simple mixer control 'PCM',0 Simple mixer control 'Front',0 Simple mixer control 'Front Mic',0 Simple mixer control 'Front Mic Boost',0 Simple mixer control 'Line',0 Simple mixer control 'CD',0 Simple mixer control 'Mic',0 Simple mixer control 'Mic Boost',0 Simple mixer control 'PC Speaker',0 Simple mixer control 'Capture',0 Simple mixer control 'Caller ID',0 Simple mixer control 'Digital',0 Simple mixer control 'Input Source',0 Simple mixer control 'Off-hook',0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2009 No, toż mówię, że nie mam pojęcia co to jest Ale zadziałało. Pismem obrazkowym - poniżej zrzut z xfce4-mixer (bo akurat to środowisko mnie cieszy najbardziej). Czym to ogarnąć pod Gnome czy KDE nie wiem, ale pewnie jaki kmixer, gnome-mixer (nazwy zmyślam ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Grudzień 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2009 No ja na Gnomie siedze i jest alsamixer ale tam nie mam takiego przelacznika IEC ani IEC958 Choc jak pamietam kiedys takie mialem. Moze jak pulseaudio usunolem to, to polecialo? Moze to jakos doistanstalowac powinienem? Pakiety z alsa mam takie: alsa-lib-1.0.17-2.fc9.i386 alsa-tools-1.0.17-1.fc9.i386 alsa-utils-1.0.17-2.fc9.i386 bluez-utils-alsa-3.36-3.fc9.i386 rpm -qa | grep gstreamer gstreamer-python-0.10.11-2.fc9.i386 PackageKit-gstreamer-plugin-0.3.12-1.fc9.i386 phonon-backend-gstreamer-4.3.1-2.fc9.i386 gstreamer-plugins-base-0.10.19-4.fc9.i386 gstreamer-0.10.20-1.fc9.i386 gstreamer-tools-0.10.20-1.fc9.i386 gstreamer-plugins-pulse-0.9.5-0.5.svn20070924.fc9.i386 gstreamer-plugins-good-0.10.8-10.fc9.i386 lspci | grep "Audio device" 00:10.1 Audio device: nVidia Corporation MCP51 High Definition Audio (rev a2) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2009 Sprawdź czy masz polecenie amixer? Jeśli tak to daj coś w rodzaju amixer set 'IEC958,0' off Mogą być też inne urządzenia z IEC958. Zobaczysz je przez amixer scontrols Oczywiście "man amixer", amixer --help. W F11 amixer jest w paczce alsa-utils. Myślę, że w F9 masz tak samo, więc polecenie powinno być dostępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Grudzień 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2009 amixer set 'IEC958,0' off amixer: Unable to find simple control 'IEC958',0 amixer scontrols Simple mixer control 'Master',0 Simple mixer control 'Headphone',0 Simple mixer control 'PCM',0 Simple mixer control 'Front',0 Simple mixer control 'Front Mic',0 Simple mixer control 'Front Mic Boost',0 Simple mixer control 'Line',0 Simple mixer control 'CD',0 Simple mixer control 'Mic',0 Simple mixer control 'Mic Boost',0 Simple mixer control 'PC Speaker',0 Simple mixer control 'Capture',0 Simple mixer control 'Caller ID',0 Simple mixer control 'Digital',0 Simple mixer control 'Input Source',0 Simple mixer control 'Off-hook',0 Jak juz pisalem kiedys mialem to iec958 ale teraz nie mam tego nigdzie i nie wiem co sie z tym stalo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2009 To pokombinuj z innymi kontrolkami. Powyłączaj wszystkie, z których nie korzystasz albo wyłączaj po prostu wszystkie kolejno aż do skutku. Innego sposobu nie znam niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hUBI Napisano Grudzień 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2009 Panowie... IEC958 to cyfrowe wyjście audio, inaczej S/PDIF i kolega może nie mieć tego w swoim sprzęcie więc mu się nie pojawi w mixerze też To mi nasunęło też myśl o dodaniu do poradnika coś na temat cyfrowego dźwięku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Grudzień 4, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2009 W mixerze probowalem wszystkiego - wlaczac, wyciszac, wylaczac, sciszac itp To iec958 kiedys - w poprzedniej wersji alsy mialem. Teraz zniknelo, nie wiem czemu do konca. Buczy caly czas a ja sie wkurzam. Odinstalowanie alsy i na nowo instalka, albo wczesniejszej wersji jest sensowna? I w sumie czy jak sie da yum remove alsa to czy nie wytnie mi polowy systemu? Zaczalem ponownie grzebac w necie i wszedzie jest zalecane, jako lekarstwo na moj problem, wylaczenie IEC958. Tyle, ze ja tego ustrojstwa nie mam. Jak moge to doisntalowac, zeby potem moc to wylaczyc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Grudzień 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2009 U mnie na takie buczenie pomogło podpięcie izolatora galwanicznego przy wejściu antenowym do wieży. Nie buczy niezależnie od włączonego systemu (wcześniej tak samo buczało). Jeśli żadne przestawianie konfiguracji nie pomoże to możesz sprawdzić z takim izolatorem. Kosztuje ok 20-30 zł. Więcej informacji musisz sam poszukać. Ja tylko wiem jak mam podłączone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Grudzień 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2009 Wolalbym jednak cos w sterownikach zmienic niz dokupowac zagluszacze czy cos tam. A nigdzie nie moge znalezc czy jakos ta funkcje iec958 mozna na nowo doinstalowac bo na pewno kiedys mialem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2009 [...] czy jakos ta funkcje iec958 mozna na nowo doinstalowac bo na pewno kiedys mialem.A nie ukryłeś po prostu tych kontrolek? Nie wiem z jakiego mixera korzystasz, ale ja pod XFCE korzystam z xfce4-mixer. Jest przycisk "Wybierz elementy sterujące" i po wciśnięciu pokazuje się lista kontrolek z checkboksami do zaznaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Grudzień 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2009 Wszystkie mozliwe kliknalem zeby sie pojawialy. Tego pierunskiego IEC958 nigdzie nie ma. Uzywam gnoma i jego mixera. alsa-mixer tez nie pokazuje iec Moze to byc powodem usuniecia pulseaudio? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi