Skocz do zawartości

Lxdm I Problem Z Network Managerem

Andrzej Orkan

Rekomendowane odpowiedzi

Na codzień używam Fluxboxa. Wraz z instalacją F12 (z płyty LiveCD Gnome) postanowiłem zmienić sobie menedżera logowania z GDM na LXDM. Zrobiłem to edytując plik /etc/X11/prefdm:

...
quit_arg=
preferred=
if [ -f /etc/sysconfig/desktop ]; then
    . /etc/sysconfig/desktop
    if [ "$DISPLAYMANAGER" = GNOME ]; then
        preferred=/usr/sbin/gdm
        quit_arg="--retain-splash"
    elif [ "$DISPLAYMANAGER" = KDE ]; then
        preferred=/usr/bin/kdm
    elif [ "$DISPLAYMANAGER" = WDM ]; then
        preferred=/usr/bin/wdm
    elif [ "$DISPLAYMANAGER" = XDM ]; then
            preferred=/usr/bin/xdm
        elif [ -n "$DISPLAYMANAGER" ]; then
        preferred=$DISPLAYMANAGER
    else
    fi
else
fi

preferred=/usr/bin/lxdm
...

po reboocie mam jakieś problemy z uprawnieniami, nie startuje mi np NetworkManager:

$ nm-applet 

** (nm-applet:1459): WARNING **: <WARN>  request_name(): Could not acquire the NetworkManagerUserSettings service.
  Error: (9) Connection ":1.24" is not allowed to own the service "org.freedesktop.NetworkManagerUserSettings" due to security policies in the configuration file

ale też np nie zadziała reboot bez sudo itp

szukałem trochę na forach internetowych, podobne problemy miał tam ktoś z instalacją SLIMa, ale dyskusja zakończyła się konkluzją, że to jest "dirty little secret of Gnome - it's not modular" i że trzeba dostęp do nm, pulseaudio, montowanych urządzeń itp ustawiać potem osobno

czy ktoś ma podobne doświadczenia lub mógłby mi pomóc?

To jest strzał, ale co by się stało jakbyś w pliku /usr/share/polkit-1/actions/org.freedesktop.policykit.policy dla akcji id="org.freedesktop.policykit.exec" zmienił te trzy auth_admin na yes ?

próbowałem, podobnie jak pobawiłem się ustawieniami /usr/share/polkit-1/actions/org.freedesktop.network-manager-settings.system.policy

no niestety nie działa - jako, że system skonfigurowałem niedawno, to postanowiłem, że zrobię to wyłączając NetworkManagera i włączając usługę network + system-network-config i zobaczę jak to wszystko będzie działać

najwyżej sprawdzę sobie LiveCD LXDE, podobno już są re-spiny dostępne, odświeżone po tej katastrofalnej wpadce przy premierze F12

EDIT no i spróbowałem. LXDE-spin bez LXDE (za to z Fluxboksem) działa wyśmienicie i tak jak chcę :) polecam wszystkim