Jusko Napisano Grudzień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2009 Witam. Mój dostawca filtruje moje połączenie PPPoE po MAC karty. Da się to przeżyć, lecz w regulaminie zastrzega, że nie można łącza udzielać drugiej maszynie. Oznacza to, że jeśli kupiłbym i chciał podłączyć laptop to nie mogę (bo filtracja MAC), ponieważ jest to drugi komputer i mogą wykluczyć mnie z swoich usług Z pomocą przychodzi tu zmiana adresu MAC. W PC mam dwie karty sieciowe (domyślną PCI eth0 i zintegrowaną eth1). W regulaminie dostawca zaznacza, że bez ich wiedzy nie mogę wymienić nawet karty sieciowej - absurd, a gdy wymieniłem i zadzwoniłem, to parę godzin przestawiali mi MAC na ten z nowej karty w ich bazie :lammer: Przypuśćmy teraz, iż mam problem z eth0, więc zmieniam MAC eth1 na ten, który miał eth0. Zmieniam go tak: ifconfig eth0 down ifconfig eth1 down ifconfig eth1 hw ether adres_mac_z_eth0 ifconfig eth1 up I tym sposobem mam eth1 z MAC eth0 i mogę na nowej karcie używać internetu. Niestety tu jest problem, bo co, jeśli chciałbym przywrócić fabryczny MAC eth1? Po zmianie MAC karta też nie figuruje już jako eth1, lecz jako eth1_rename lub samo _rename (nawet po wpisaniu starego adresu karty). Można jakoś zresetować te ustawienia, by bez problemu po tym działaniu karta była eth1 z fabrycznym adresem? Podobno po tej metodzie i restarcie komputera wszystko powinno wracać do oryginalnego stanu, ale ani na Fedorze, ani poprzednim distro tak się nie działo, więc nie jest to prawda. Dlatego chciałbym wiedzieć, czy po takiej zmianie MAC można jakoś powrócić do defaultowych ustawień? Na zasadzie: Mam laptop w którym zmieniam adres MAC na ten z karty w PC. Po zrobieniu na laptopie tego co miałem, resetuję co trzeba i mam znów oryginalne dane karty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Grudzień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2009 a nie lepiej zainwestować w router adsl i twoj dostawca bedzie widzial tylko jeden mac adres a ty zorganizujesz sobie siec w domu jak chcesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Grudzień 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2009 Nie opłaca mi się - mam tylko jeden PC Planuję jednak kupić laptop, a wtedy tylko podpinam kabel, zmieniam MAC i instaluje czy aktualizuję system. Potem kabel odpinam, resetuję zmieniany przed chwilą MAC tak, by on i nazwa karty powróciły do oryginalnego stanu i idę dalej Wprawdzie mam w pobliżu jakieś sieci Wi-Fi, w tym jakąś niezabezpieczoną, ale nie chcę być pijawką, a poza tym ta sieć jest wolniejsza od mojego łącza 3Mb/s po kablu. Dlatego zależy mi na podmianie MAC, lecz muszę znaleźć sposób by później te zmiany odkręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2009 To jeszcze nie masz a już zakładasz, że nie przywróci? Ja czasami zmieniam tak napisałeś ifconfig eth0 hw adres i potem przywracam domyślny w ten sam sposób. Poza tym przy ponownym uruchomieniu automatycznie się resetuje (chyba z pamięci EEPROM). To jest takie standardowe zachowanie, jeśli u Ciebie jest inaczej to jest to raczej wina samego sterownika do karty sieciowej. Może jakiś bug, ale w laptopie nie powinno być takich problemów jak zmiana nazwy interfejsu czy nie przywracanie adresu. Przynajmniej z popularnym r8169 nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2009 Nie opłaca mi się - mam tylko jeden PC Planuję jednak kupić laptopZaplanuj więc razem z zakupem routera. Proste, szybkie i przy obecnych cenach niedrogie rozwiązanie. [EDIT] No a jeśli się upierasz przy zmianach adresu sprzętowego, to wystarczy napisać prosty skrypt, który odczyta wartość MAC adresu, zachowa w pliku (lub wręcz zmodyfikuje skrypt zapisując starą wartość) i ustawi inny adres. Nie rozumiem dlaczego i gdzie widzisz to "_rename"? [EDIT2] A może należy zmienić adres eth0 a dopiero potem przypisać stary adres eth0 do eth1 - inaczej to być może system jakoś się broni żeby nie mieć dwóch fizycznych interfejsów z tym samym MAC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Grudzień 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2009 Cóż...skoro więc faktycznie standardowo dane się resetują, to może faktycznie sterownik. Używam troszeczkę leciwej już karty Realteka sprzed może...6-7 lat. Sprawuje się dobrze, nie narzekam. Póki działa po co zmieniać Dzięki za rady. Teraz przynajmniej wiem gdzie jest przyczyna. Może winą jest ten mój stary Realtek: 03:03.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10) Ale tego nowszego Realteka zintegrowanego czasem nie chce wykrywać w systemie - raz jest, a jak nie, to po restarcie będzie. Na dłuższą metę okazało się to strasznie irytujące, dlatego jej nie używam. Cóż...wydaje mi się w takim razie, iż wyczerpaliśmy pulę możliwych odpowiedzi. Dzięki Serdeczne. EDIT: _rename widzę potem w poleceniu ifconfig. A system się broni, owszem przed takimi manewrami - nie chce się uruchamiać wtedy, lub uruchamia z oporami. Pokombinuję jeszcze. Ostatnio nazwy wróciły do ładu, gdy wypiąłem eth0, zmieniłem eth1_rename MAC na oryginalny i wpiąłem eth0. Wtedy nazewnictwo wróciło do ładu. Zmiana MAC to nie problem - gorzej, że później nazwy kart najczęściej są przekręcone. Nie wiem, czy wpływa to ujemnie na pracę (chyba nie, nie zauważyłem), ale nie wygląda to fajnie, gdy zamiast eth widzisz samo _rename, i miast wpisywać ifconfig eth coś_tam, pisać musisz ifconfig _rename coś_tam (bo taką nazwę karta przyjęła po zmianie MAC, lub eth_rename). No i ten minus, że skoro nie resetują mi się dane, to muszę mieć cały czas MAC na kartce pod ręką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi