Pirouette Napisano Grudzień 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2009 Mam Lenovo S 10, na którym instalowałem Ubuntu, potem Ubuntu Netbook Remix, w końcu Xubuntu ( jako niby najlżejsze ) - przy wszytskich jednak netbook grzał sie jak cholera ( przy używaniu sprzętu tylko do serfowania po necie - zero filmów, muzyki itp ). Po zainstalowaniu Fedory 12 - po aktualizacjach, instalacjach i parogodzinnej pracy netbook jest ciepły, ale nie "parzy". Chwala Fedorze. Przy okazji - nie mogę zainstalować wtyczki Adobe Flash Player. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2009 Do kontrolowania obciążenia procesora (i innych parametrów także) najlepiej sprawdza się htop . W Atomie można regulować częstotliwością taktowania procesora? Pokaż wyjście cpufreq-info (ewentualnie cat /proc/cpuinfo). Jeśli chcesz dowiedzieć się jaką temperaturę wskazują czujniki zamontowane na płycie głównej to użyj programu lm_sensors (trzeba najpierw wykryć poleceniem sensors-detect, a potem można już komenda sensors). Do sprawdzania temperatury dysku jest fajna nakładka o nazwie hddtemp (hddtemp /dev/sda za sda można wpisać inny dysk). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Grudzień 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2009 Jeśli chcesz dowiedzieć się jaką temperaturę wskazują czujniki zamontowane na płycie głównej to użyj programu lm_sensors (trzeba najpierw wykryć poleceniem sensors-detect, a potem można już komenda sensors). To ja się tak przebiegle spytam, skąd pochodzą dane min/max? bo mi parę danych ostro przebija. ps. tak jakoś mi się z rana skrypt do tych alarmów "lm_sensors" napisał: http://dl.dropbox.com/u/409786/pub/bin/sensors-alarm (mam nadzieje, że nikogo nie wkurzam tymi półdziałającymi skryptami ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2009 To ja się tak przebiegle spytam, skąd pochodzą dane min/max? bo mi parę danych ostro przebija.To zależy, ale mniej więcej jest to katalog /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/ dla pierwszego rdzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi