Skocz do zawartości

Ile Czasu Wspierane Jest Wydanie Fedory?

Jusko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam się tak właściwie, ile czasu wspierane jest standardowe wydanie Fedory? Wbrew różnym opiniom, mnie generalnie F12 działa bezproblemowo póki co, jednak nieco przeraża mnie, iż po upgrade w przyszłości do wersji 13, coś może się posypać. Dlatego skoro wersja 12 działa, to po co zmieniać. Ile w takim razie mogę używać wydania 12? I po wydaniu nowszej wersji, jak wygląda sprawa z dostarczaniem do niej aktualnego oprogramowania? Pytam przykładowo o to, czy najnowsze wersje np. Firefoxa będą wydawane już tylko na 13, czy nadal na F12 będzie się mieć aktualne aplikacje?

Dwa wydania wstecz. Potem w legacy jakiś czas z poprawkami bezpieczeństwa. Na aktualizacje oprogramowania typu Firefox nie licz.

Używać można oczywiście dłużej - wystarczy poczytać forum. Od czasu do czasu pojawiają się tematy od ludzi korzystających jeszcze z FC5 czy innych przestarzałych wersji.

W sumie przeskakiwanie co dwa wydania mi odpowiada - albo choćby co jedno, ale tak z dwa miesiące po premierze, by popracowali nad aktualizacjami :) Kiedy zainstalowałem F12, SELinux i ABRT co chwilę wysyłały monity, a teraz spokój bo minął czas od premiery to bardziej ją dopracowali, więc odczekanie to dobry pomysł :) Aż do Legacy wpadać może nie chcę, lecz może nie do końca zrozumiałem - na aktualizacje oprogramowania typu Firefox nie mam co liczyć przy pozostaniu na F12, czy gdy wpadnę już do Legacy?

Chodzi raczej o to, że np. Firefox zatrzyma się na jednej wersji (2, 3, 3.5) i tylko będą aktualizacje bezpieczeństwa do niego. Raczej nie pamiętam, żeby którykolwiek program w jednym wydaniu fedory zmienił "gruby" numer wersji.

Pół roku na nowe wydanie to sporo czasu. Proponuje więc wstrzelić się na miesiąc-dwa po wydaniu. Ja dopiero wczoraj zrobiłem upgrade do 12 i 99% systemu grało "out of the box". Wstrzemięźliwość się opłacała w tym wypadku.