Skocz do zawartości

Naprawa Gruba

JanuszWo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Namieszałem z poleceniami. W pełnosprawnej fedorze doprowadziłem do stanu, gdy mam napis grub> z kursorem. Nie wiem, jak zmusić gruba do załadowania jądra. Boot mam na sda1 partycję systemową na sda6. Proszę o pomoc w doprowadzeniu systemu do używalności,

Pozdrawiam - JanuszWo

Uruchom tryb rescue (z plyty, badz z czegokolwiek bootowalnego z twoim systemem)

wklepac w konsoli

chroot /mnt/sysimage/

grub-install /dev/sda (sda - w twoim wypadku tam gdzie grub powinienen byc)

Jesli o to chodzi to powinno zadzialac, ale juz bylo na forum wiele razy.

Powodzenia

Uruchom tryb rescue (z plyty, badz z czegokolwiek bootowalnego z twoim systemem)

wklepac w konsoli

chroot /mnt/sysimage/

grub-install /dev/sda (sda - w twoim wypadku tam gdzie grub powinienen byc)

Witam! Dzięki za szybką odpowiedź. Chyba nie o to chodziło. Gruba to ja mam (chyba). Nie wiem, jak mu skazać moje kernele. Jakie powinno być polecenie, gdy już mam napis grub> i migający kursor.

Polecenia do wykonania kolejno:

root (hdX,Y) gdzioe X i Y to cyfry odpowiadające dyskom i partycjom na nich np.(hd0,0) to odpowiednik urządzenia /dev/sda1, (hd0,1) - /dev/sda2, (hd1,3) - /dev/sdb4 itd itd

potem

kernel /vmlinuz i wciśnij [TAB] - pokażą się dostępne jądra, wybierz jedno a potem

initrd /init i wciśnij [TAB] pokażą się dostępne obrazy RAM dysków, wybierz obraz o numerze takim jak poprzednio wybrałeś dla kernela a potem

boot

A wszystkie polecenia możesz zobaczyć wpisując help albo znak zapytania (nie pamiętam dokładnie).

Albo uruchom system w trybie odzyskiwania ( → http://wiki.fedora.pl/wiki/GRUB#GRUB_-_jak_odzyska.C4.87.3F ) i po chrootowaniu przejdź do /boot/grub, wcześniej sprawdź jakie masz kernele i initramfs w /boot i wpisz co trzeba do /boot/grub/grub.conf (przykładowe wpisy widoczne pod linkiem, który podałem wyżej).

Witam!

Kernele, które wybieram do bootowania nie potrafią tego zrobić. Pojawiają się komunikaty o jakiś błędach jakiś modułach, które się nie ładują... nie umiem ich przeczytać, bo za szybko... Potem oglądam na konsoli komunikaty o podłączanych urządzeniach usb ewentualnie. Może wyczyścić partycję boot? Może tam są jakieś błędne wpisy?

Pozdrawiam

Pojawiają się komunikaty o jakiś błędach jakiś modułach, które się nie ładują... nie umiem ich przeczytać, bo za szybko...

Spróbuj zbotować się w singlu - w tym celu dopisz do linii wywołania kernela na końcu

Single

następnie poczytaj komunikaty /var/log

np

less /var/log/boot.log

Mam pytanie, dyski masz spięte w raid czy "normalnie"?

Hej!

Dysk mam normalnie. Ciekawe rzeczy z boot.log: Enabling the nvidia driver: etc/rc.d/init.d/functions: line 520: 949 Naruszenie ochrony pamięci. Wcześniej jakieś normalne komunikaty, potem też... Kończy się na: Starting jexec servicesRejestrowanie obsługi plików binarnych dla aplikacji Windows z jakimiś numerkami

Czyli jak wystartować ten bałagan?

Dzięki wszystkim za reakcję. Wcześniej miałem problemy z kartą, ale miałem chociaż tryb tekstowy...

Może wyczyścić partycję boot?
Oszalałeś?? :ph34r: :lammer: Przecież jak to wyczyścisz to usuniesz od razu jądro i obraz inicjalnego RAMdysku.

Jeśli masz płytę instalacyjną (nawet od starszej wersji Fedory), to uruchom w trybie awaryjnym, zrób chroot (wszystko krok po kroku pokazuje się na ekranie) i pokaż jakie pliki masz w /boot i jak wygląda zawartość /boot/grub/grub.conf

@3k_PL - z tego co pisze JanuszWo widać, że system mu wcale nie startuje, bo otrzymuje prompt powłoki GRUBa, więc do trybu single-user to jeszcze daleko ;)

Jeśli masz płytę instalacyjną (nawet od starszej wersji Fedory), to uruchom w trybie awaryjnym, zrób chroot (wszystko krok po kroku pokazuje się na ekranie) i pokaż jakie pliki masz w /boot i jak wygląda zawartość /boot/grub/grub.conf

Jeszcze nie wyczyściłem /boot. ;-) Ale jestem już gotów na wszystko :-/ Widziałem wpisy. Nie potrafię ich ocenić. Spróbowałem jeszcze jednej rzeczy - wsadziłem płytkę instalacyjną, wybrałem instalowanie, a potem aktualizację systemu. Pojawił się komunikat, że nie można określić jaki linux jest zainstalowany, wybrałem aktualizację gruba... Niestety nic to nie dało. Ciągle brakuje jakiś modułów (coś w lib/moduled) , w tym jakiegoś od nvidii. Bo mam grafikę nvidii. Staje wszystko w tym samym miejscu. Logi są takie same - skromne, wszystko miga tak szybko, że nie nadążam. Jestem już mocno wkurzony. Bo trochę wypieściłem tę fedorkę. Ciągle czekam na magiczne rady.

Skoro możesz wybrać kernel to sprawdź czy możesz uruchomić w trybie 3. Ostatni komunikat jaki masz w logach dotyczy wine a on nie powinien startować na poziomie 3.

Ale jak zrobić telinit3? Wydaj mi się, że nie ładuje się całe jądro. No, a ponadto pragnę dodać, że ja cały czas nie mam takiego ładnego gruba, tylko konsolę z napisem grub>.

Ale jak zrobić telinit3? Wydaj mi się, że nie ładuje się całe jądro. No, a ponadto pragnę dodać, że ja cały czas nie mam takiego ładnego gruba, tylko konsolę z napisem grub>.

Witam!

Przeglądam logi i mam takie coś:

modprobe: FATAL: Could not load /lib/modules/2.6.31.6-145.fc12.x86_64/modules.dep: No such file or directory

albo:

Files needed for building modules against kernel

2.6.31.6-145.fc12.x86_64 could not be found as the following

directories are missing:

/usr/src/kernels/2.6.31.6-145.fc12.x86_64/

/lib/modules/2.6.31.6-145.fc12.x86_64/buil

Czyli? Co zrobić?

Edytowane przez WalDo
Połączenie kilku postów

[...]Widziałem wpisy. Nie potrafię ich ocenić. [...]
Pokaż to ktoś cos powie. Jak nie chcesz przepisywać, to zrób choćby fotkę komórką i wrzuć na jakiś imageshack.us czy podobny serwer (byle nie wymagający rejestracji żeby obejrzeć obrazek ;))

Spróbowałem jeszcze jednej rzeczy - wsadziłem płytkę instalacyjną, wybrałem instalowanie
Pisałem już, żebyś spróbował wybrać 3. od góry opcję "rescue installed system".

No i to co multics napisał powyżej.

P.S. Nie pisz postów pod własnymi - korzystaj z przycisku [EDYTUJ] pod postem.

Witam!

Bez mojej ingerencji... Grub zaczął reagować na klawisz SHIFT i wreszcie mogłem wygrać kernel za pomocą klikania. Wypróbowałem więc 2 kernele - 2.6.31-6-166* i 2.6.31.9-174*

W obu przypadkach pojawiał się błąd w tym samym miejscu - jak w załączonym logu.

Welcome to ^[[0;34mFedora^[[0;39m
               Press 'I' to enter interactive startup.
Uruchamianie udev: ^[%G^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Ustawianie nazwy komputera localhost.localdomain:  ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Ustawianie zarządzania dyskami logicznymi: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Sprawdzanie systemów plików
/dev/sda6: czysty, 260922/1239408 plików, 2970872/4947968 bloków
/dev/sda1: czysty, 48/34160 plików, 20614/136544 bloków
/dev/sda7: czysty, 29310/13492224 plików, 13976194/53950278 bloków
^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Przemontowywanie głównego systemu plików w trybie do odczytu i zapisu:  ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Montowanie lokalnych systemów plików:  ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Włączanie udziałów na lokalnych systemach plików:  ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Włączanie przestrzeni wymiany z /etc/fstab:  ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Przechodzenie do uruchamiania nieinteraktywnego
Zastosowywanie aktualizacji mikrokodu procesorów firmy Intel: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Enabling ondemand cpu frequency scaling: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
ip6tables: zastosowywanie reguł zapory sieciowej: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
iptables: zastosowywanie reguł zapory sieciowej: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Checking for module nvidia.ko: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Enabling the nvidia driver: /etc/rc.d/init.d/functions: line 520:   908 Naruszenie ochrony pamięci   "$@"
^[[60G[^[[0;31mNIEUDANE^[[0;39m]^M
Uruchamianie auditd: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Uruchamianie portreserve: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Uruchamianie dziennika systemowego: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Uruchamianie irqbalance: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Uruchamianie rpcbind: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Uruchamianie magistrali komunikatów systemowych: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Uruchamianie demona Avahi... ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Uruchamianie cups: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Uruchamianie demona ACPI: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Uruchamianie demona HAL: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Uruchamianie demona kart smart PC/SC (pcscd): ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Ustawianie parametrów sieci... ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Uruchamianie demona menedżera sieci: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Uruchamianie NFS statd: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Uruchamianie RPC idmapd: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Uruchamianie usług NFS:  ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Uruchamianie udziałów NFS: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Uruchamianie demona NFS: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Uruchamianie NFS mountd: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Uruchamianie xinetd: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Uruchamianie ntpd: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Uruchamianie sendmail: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Uruchamianie sm-client: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Uruchamianie demona abrt: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Uruchamianie crond: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M
Uruchamianie atd: ^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M^[[60G[^[[0;32m  OK  ^[[0;39m]^M

a tu jest wiersz 520 /etc/rc.d/init.d/functions

# Run some action. Log its output.

action() { <<<---dokładnie tu

local STRING rc

System chodzi. Działa, chociaż oczywiście ni compiza a wydajność w glxgears 1/4 możliwości...

Dzięki za zainteresowanie

Usuń wszystkie *nvidia*

yum remove \*nvidia\*

Zaktualizuj system

yum update

i zainstaluj stery ponownie. A propos ponownej instalacji: jesteś pewien, że instalujesz właściwą wersję dla Twojej karty? Bo jest tego trochę kmod-nvidia, kmod-nvidia-PAE, kmod-nvidia-173xx (nie wiem czy 96xx jeszcze żyje).