Jump to content

Pobieranie źródeł Aplikacji Z Repo.

Jusko
 Share

Recommended Posts

Witam.

Mam pewien kłopot. Potrzebuję pilnie pobrać źródła pewnej gry, ponieważ link do źródeł na oficjalnej stronie wygasł. Znalazłem w sieci poradę, by wklepać:

yumdownloader --source nazwa_aplikacji

Z tym, że ja nie potrzebuję pakietu do instalacji srpm, tylko źródło gry (jestem przyzwyczajony do nieco innego systemu pobierania źródeł, nawyk z poprzedniego distra). Przedstawię to na przykładzie. Piszę art o grze Atom'o'Run X-Mas Edition. W repo Ferory gra jest, ale w innych distrach nieszczególnie, więc takim userom pozostaje kompilacja. Nie mogą jednak skompilować, gdyż link do źródeł wygasł. Chciałem więc pobrać źródła z repo, wrzucić na zewnętrzny FTP i każdy byłby zadowolony. Potrzebuję jednak katalogu ze źródełkami. W przypadku Fedory nie znam się jeszcze na tym, więc może idzie wydobyć to z pakietu srpm - nie wiem.

Z tym, że ja nie potrzebuję pakietu do instalacji srpm,
W środku *src.rpm jest (prawie) na pewno plik tar.gz czy tar.bz2 ze źródłami. Jeśli masz zainstalowanego krusadera, to możesz sobie zajrzeć do paczki i rozpakować z pomocą tej aplikacji.

Jeśli nie to jako zwykły użytkownik instalujesz paczkę rpm -ivh *.src.rpm. Wcześniej musisz utworzyć określoną strukturę katalogów (→ http://wiki.fedora.pl/wiki/Rpmbuild#Przygo...rodowiska_pracy )

Czyli rozumiem, że po instalacji takiego srpm, źródła wylądują w /usr/src, a po odinstalowaniu znikną? Jeśli tak - nie widzę tu problemu. A źródełka wydobyłem dzięki radzie WalDo. Sprawa rozwiązana - źródła wydobyte i uploadowane na zewnętrzny serwis hostingowy :)