LenoX Napisano Czerwiec 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2010 Chyba popełnię sepuku Nie wiem czy można spytać. Po co tracić nerwy na "floppy", który powinien być w muzeum? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2010 Nie wiem czy można spytać.Można, ale z poznawczego punktu widzenia odpowiedź jest oczywista - dlaczego to nie działa? Tym bardziej, że ja obraz dyskietki włączyłem pod VBox, i bez problemu podmontowałem Archaiczne "toto" fakt, ale czasem są dane do odzyskania. "Wrażliwe" też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endrjun Napisano Czerwiec 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2010 Dziękuję wszystkim za pomoc i cenne porady. Winnym całego zamieszania jest kabelek od stacji dyskietek. Jednocześnie uszkodzone floppy i kabelek zmyliły mnie Już floppy działa poprawnie i odczytuje dyskietki. Aleee... tylko ręcznie mogę moUntować / umoUntować dyskietkę i tylko jako root. Jako user otrzymuję komunikat: [an@localhost ~]$ mount -t vfat /dev/fd0 /mnt/floppy mount: only root can do that [an@localhost ~]$ Czy tylko jako root mogę podmontować floppy? W F10 i F11 nie było tego ograniczenia. F12 instalowałem na nowym dysku z CD Live. Jest też i drugie Aleee : Po uruchomieniu systemu brak jest ikony floppy w oknie Komputer. Pojawia się tam dopiero po wykonaniu (jako root): modrobe floppy i nawet ma na sobie symbol dyskietki. Klikając w nią (jako user) prawym klawiszem myszki i wybierając Zamontuj otrzymuję komunikat: Zamontowanie położenia nie jest możliwe Brak nośnika w napędzie Chyba nadal mam coś nie tak w konfiguracji, bo niemożliwe aby nikt tego nie zauważył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2010 Po to jest root i po to jest zwykły użytkownik, żeby zwykły użytkownik nie mógł robić tego co root. To nie Windows. Trochę wysiłku, własnej pracy i pomysłów. Polecam lekturę wiki → http://wiki.fedora.pl/wiki/Artykuły Hasła pomocnicze do poszukania w Googlach: /etc/rc.local, sudo Przeszukiwanie forum - tak jak w mojej sygnaturce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2010 Dla F11 to tak będzie: kernel-modules-persistant można się pokusić o sprawdzenie czy wpis w fstab zacznie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Czerwiec 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2010 Ja doradzę tylko tyle ; dopisać zwykłego użytkownika do pliku /etc/sudoers i wtedy będziesz montował dyskietkę z opcją 'sudo' i hasłem zwykłego użytkownika . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endrjun Napisano Czerwiec 14, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2010 Wiem i dlatego... Windy używam tylko do wjazdu na 5 piętro. Odróżniam też prawa roota i usera. Stawiałem pierwsze pingwinie kroki na RH 5, używałem Debiana... wróciłem do Fedory i CentOS'a. Ale nie jestem badaczem Linuksa, a raczej użytkownikiem komputera z tym systemem (do konsoli sięgam w trudnych sytuacjach). Dlatego zdziwiłem się, że cichaczem usunięto moduł floppy z kernela F12 i tylko root ma z konsoli dostęp do floppy. A skoro po wywołaniu <modprobe floppy> pojawia się w Komputer ikona floppy, to dlaczego nie działa - także z konta root ? Dzięki za porady, skorzystam z nich, bo mam do przejrzenia sporo dyskietek. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi