Skocz do zawartości

[/] I /home Z Backupu I Kolejność Partycji.

pawlorz

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam na nowym dysku zrobić [/] i /home z bakapu.

Chciałbym partycje ustawić w innej kolejności niż na starym dysku skąd zrobiono backupy.

(/ była 3 /home 4)

Mbr wprowadzę grubem.

Jak [/] szuka /home ? Czy po etykiecie partycji , czy ma zapisaną lokalizację /home ?

Chodzi o to czy muszę zrobić identyczny z poprzednim układ ,kolejność partycji czy nie ma to znaczenia.

"/" nie szuka "/home", to jest z góry wiadome ;) "/home" jak widać jest zbudowany jako podkatalog o nazwie "home" od głównego katalogu ("/").

Montowanie robisz przez /etc/fstab i możesz to zrobić na kilka sposobów:

1.(od jakiegoś czasu rzadko używany) wskazanie bezpośrednio partycji i punktu montowania, np.

/dev/sda1 /home ext3 defaults 1 0

2. zamontowanie po nazwie etykiety, np. zakładając, że partycja /dev/sda1 ma etykietę "etykieta" (man e2label)

LABEL=etykieta /home ext3 defaults 1 0

3. sposób (stosowany w Fedorze chyba od wersji 10 albo 11) to montowanie przez UUID (man blkid), czyli np.

UUID="f7e4709c-2514-633d-fec9-45ad4302972f" /home ext3 defaults 1 0

Oczywiście wszystkie parametry (typ partycji, parametry montowania) trzeba odpowiednio dobrać.

Obawiam się, że nie rozumiem co chcesz zrobić. Sądziłem, że zamierzasz utworzyć na dysku partycję (fizyczną na dysku) jako główną partycję "/" systemu, kolejną partycję dyskową (fizyczną) jako partycję po "/home" systemu. W takiej sytuacji prawdopodobnie na "/" w podkatalogu "/etc" znajdzie się już plik "fstab".

Ale tak jak powiedziałem mam wrażenie, że nie rozumiem co chcesz czynić :blink: Albo, że Ty sam też nie bardzo wiesz co chcesz zrobić :)

Mam na dysku "a" zainstalowaną fedorę 10 i chcę za pomocą backapów przenieść ją na nowy dysk wraz z partycją /home co ilustruję schematem:

dysk stary: sda5-swap-[/]sda3-[/home]sda4

przeniesione backupem obrazy partycji

dysk nowy: swap-[/]sda5-[/home]sda6

Tu zachodzi inne ustawienie i chodzi o to by na nowym dysku dalej użytkować sprawnie ten system.

1.Prawdopodobnie będziesz musiał zmienić w /etc/fstab UUID partycji (w tym partycji swap).

2.Będziesz musiał zmienić wpisy w /boot/grub/grub.conf. W grub.conf masz w tej chwili prawdopodobnie odniesienia "root (hd0,4)" czyli /dev/sda3. Na nowym będzie to "root (hd0,6)" czyli /dev/sda5

Poza tym nie powinno być problemów.

Przygotuj sobie LiveCD/LiveUSB żebyś mógł uruchomić system i dostać się do plików na nowym dysku w celu ich przeedytowania, odczytania UUID nowych partycji itp.

Jak zamierzasz to kopiować? Zwykłe cp raczej się do tego nie nadaje. Polecam rsync -avz . Ostatnio robiłem taki system do testów to właśnie w ten sposób. Na nowy dysk nie powinieneś kopiować folderów /proc i /los+found. Opcjonalne są /tmp i /boot.