olllga.d Napisano Styczeń 20, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2010 Chcę sprawdzić, czy skrypt działa poprawnie, ale nie mogę zatrzymać usług, na których pracują użytkownicy... Da się to wykonać jakoś "na sucho"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 20, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2010 Twoje pytanie jest trochę za ogólne, żeby w ogóle próbować pomóc. Więcej konkretów. Właściwie to ja nie widzę problemu. Chyba, że skrypt przetwarza dostarczone dane i wysyła gdzieś dalej. Najlepiej wtedy jest testować na innym komputerze dostarczając mu spreparowane dane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olllga.d Napisano Styczeń 20, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2010 Skrypt zatrzymuje BD, na której pracują userzy. Wiem, że mogę go przetestować na innej maszynie, ale podobno można zrobić to w tzw. trybie diagnostycznym...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Styczeń 20, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2010 Chyba nie zupełnie, raczej proste parametry ułatwiające debugowania np.: - wyświetl polecenie i wykonaj je #!/bin/bash -x Jest jeszcze parę przełączników, ale bez rewelacji. Poza tym jest to raczej niemożliwe z automatu w shell. Radziłbym raczej stosownie pisać skrypty, tak by imitowały realne zachowanie i wlepiać komunikaty np: DEBUG=TRUE ( ... ) # prosta funkcja debug(){ if [ "$DEBUG" == "TRUE" ]; then echo -e "[ DEBUG ] $@" fi } ( ... ) # poczym gdzieś w skrypcie debug "Wartość x = $x" do tego testować szczegółowo każdą funkcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi