matron Napisano Styczeń 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2010 Używam Fedory 12. Zainstalowałem VMWARE Workstation z ich strony. Jednak po zainstalowaniu Vmware twierdzi że nie ma gcc, wszedłem więc do wiki http://wiki.fedora.pl/wiki/VMware pod hasłem VMware i zastosowałem się do instrukcji, nie pomogło również to http://forum.fedora.pl/lofiversion/index.php/t20906.html Obecnie Vmware wiesza się podczas instalacji, w czasie Configuration, przestaje reagować na polecenie i nie da się już nic zrobić. Vmware to jest absolutnie niezbędna dla mnie sprawa... Wie ktoś jak to zrobić by zaczęło działać? edit: Gdyby ktoś chciał mi polecić VirtualBox - to niestety, virtualbox nie obsługuje USB (a przynajmiej trzeba się nagimnastykować by obsługiwał - mi się nigdy nie udało - wolę vmware). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2010 virtualbox nie obsługuje USBWersja zamknięta z ich strony obsługuje usb w standardzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matron Napisano Styczeń 24, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2010 Zamknięta czyli płatna (sorry za głupie pytania ale nie jestem w temacie) czy chodzi o tą Sunowską? Właśnie instaluję VirtualBoxa - według wiki.fedora.pl - czy dobrą wersję instaluje? (w razie gdyby nie udało się przekonać vmware do działania, ale wolałbym vmware) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Styczeń 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2010 Zaznaczyłem tylko jeden ptaszek i działa mi drukarka przez USB z wirtualnego Windowsa. Na wiki jest też wzmianka, co zrobić jak usb nie działa http://wiki.fedora.pl/wiki/VirtualBox ja nie miałem potrzeby jej stosować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matron Napisano Styczeń 24, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2010 Zaznaczyłem tylko jeden ptaszek i działa mi drukarka przez USB z wirtualnego Windowsa. Na wiki jest też wzmianka, co zrobić jak usb nie działa http://wiki.fedora.pl/wiki/VirtualBox ja nie miałem potrzeby jej stosować. Spróbuję się pobawić w VirtualBox, ale przyzwyczajenie robi swoje no i z F10 mam swój własny obraz windowsa xp + obraz dysku. Windowsa na wirtual używam do robienia filmów, bo jak narazie nikt nic lepszego niż windows movie maker nie wymyślił do klejenia filmów (np. Kino czy avidemux nie są takie intuicyjne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2010 narazie nikt nic lepszego niż windows movie maker nie wymyślił do klejenia filmów... dobre. Jak programy typu kdenlive czy openshot, które oczywiście przewyższają możliwościami movie makera nie są intuicyjne to ja nie wiem co rozumiesz przez pojęcie intuicyjności, jeśli chodzi o software. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matron Napisano Styczeń 24, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2010 dobre. Jak programy typu kdenlive czy openshot, które oczywiście przewyższają możliwościami movie makera nie są intuicyjne to ja nie wiem co rozumiesz przez pojęcie intuicyjności, jeśli chodzi o software. Tych co podałeś nie używałem ale intuicyjny oznacza ŁATWY W UŻYCIU, a nie o większych możliwościach. Pod windowsa też jest cała masa programów o ogromnych możliwościach, których nie używam bo nie można się w nich połapać... p.s. zainstalowałem kdenlive - potem zerkne, wygląda dobrze i co jest ważniejsze jest po Polsku, zobaczymy czy będzie dało się na tym pracować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Styczeń 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2010 no i z F10 mam swój własny obraz windowsa xp + obraz dysku No i w czym problem? Obrazy systemów są dosyć przenośne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Styczeń 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2010 Ostatnio stawiałem na VMware OpenSUSE - wystarczyło dociągnąć gcc (+jego zależności, co normalne) oraz header kernela, by zbudowało sobie samo moduł (nie trzeba tu żadnego how-to). Sam program śmigał. Co do VirtualBox - nigdy nie instalowałem okrojonej najczęściej w każdym distrze wersji repowej. Zawsze pobierałem paczki z oficjalnej strony Sunowskiego VBoxa. Czasy, gdy trzeba było dodawać grupy do plików tekstowych by uzyskać USB minęły. Jeśli nie działa w standardzie USB, to działało zawsze, gdy odpaliłem Vboxa z roota - i to wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matron Napisano Styczeń 28, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2010 Niestety nie mogę wciąż zainstalować vmware ... [edit] Ok, poradziłem sobie już, temat do zamknięcia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi