matron Napisano Styczeń 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2010 Szukam, szukam i znaleźć nie mogę bardzo istotnej sprawy jaką są automatyczne aktualizacje, które były w F10 a tu ich nie widzę. Nie ma ich w menu System/Preferencje, czyżby usunięto ten przydatny feature? Nie mogę też znaleźć dodaj/usuń programy (a było w F10). Radzę sobie bez tych udogodnień (yum update itp), ale chciałbym wiedzieć czy ich nie ma czy się nie zainstalowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HermeZ Napisano Styczeń 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2010 Dziwne, bo u mnie jak najbardziej są takie wpisy w menu. Na pewno jednak w wersji i 11 i 12 były automatyczne aktualizacje i zawsze były domyślnie włączone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matron Napisano Styczeń 27, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2010 Dziwne, bo u mnie jak najbardziej są takie wpisy w menu. Na pewno jednak w wersji i 11 i 12 były automatyczne aktualizacje i zawsze były domyślnie włączone. Dodam iż mam spin Fedory z KDE, a że KDE strajkowało tak często jak często ostatnio jest mróz na dworze, to zainstalowałem Gnome i go używam - ale już w KDE nie było automatycznych aktualizacji, może prościej będzie jak mi powiecie jaki za to pakiet odpowiada i ja sobie to doinstaluje - bo szukam w google ale nie mogę znaleźć. :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Styczeń 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2010 Sprawdź jakie masz zainstalowane pakiety PackageKit. Pewnie przyda się PackageKit-yum-plugin, PackageKit-qt (Kde), lista paczek na fedora community Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Styczeń 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2010 Reklama dźwignią handlu: yum-zupdate Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matron Napisano Styczeń 27, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2010 Dzięki Borzole za ten skrypt, ściągnąłem i wypróbuję. Ale wciąż nurtuje mnie jedna rzecz czy w F12 nie powinno być czasem jakiegoś narzędzia do update`sów? To mam zainstalowane: PackageKit-yum-plugin Jednak... nie mam w trayu automatycznego powiadamiania o nowych aktualizacjach - mógłbym co prawda dodać do programów startowych PackageKit, ale on nie ma w trayu ikonki. Kiedyś było ustrojstwo (w F10) które za mnie sprawdzało czy są aktualizacje i mnie powiadamiało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Styczeń 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2010 * Zupełnie zapomniałem, że zrobiłem rpm do tego skryptu yum-zupdate-0.1.3-1.fc12.noarch.rpm (nic mądrego, ot ikonka i wpis do rc.local) * Przysiągłbym, że w F11 było coś takiego z "PackageKit" w nazwie, teraz nie widzę [EDIT] korekta paczki (ścieżka do ikony była w kosmos ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Styczeń 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2010 Jest dalej, co wersja Fedory wstecz to i wersja PackageKita starsza. O ile dobrze pamiętam PackageKit-qt nie siedzi non stop w trayu, tylko pokazuje dymek jak są aktualizacje, a jak nie ma to znika. Ale może się coś zmieniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HermeZ Napisano Styczeń 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2010 W F12 też pojawia się ikonka tylko, jak znajdzie zaktualizowane pakiety. Po za tym jest w aplikacjach startowych w Gnome. Wyjątkowo denerwujące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Styczeń 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2010 Pakiet dla GNOME odpowiedzialny za narzędzia graficzne (w tym i aktualizacje w trayu) nazywa się gnome-packagekit, a dla KDE jest to kpackagekit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matron Napisano Styczeń 28, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2010 Dzięki Raven - działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi