HermeZ Napisano Luty 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2010 Witam Zastanawiam się, w jaki sposób podzielić dysk twardy, jeśli chcę zainstalować na nim dwa Linuksy. Mam jeden dysk i jak mam go podzielić, żeby zainstalować Fedorę i np Debiana? Dysk będzie szyfrowany, więc na pewno /boot musi być wydzielony jako pierwsza partycja (200MB). Instaluję akurat Debiana na VirtualBoksie i resztę wolnego miejsca przeznaczyłem na wolumin szyfrowany, który będzie zamontowany jako / No ale gdzie miałbym doinstalować Fedorę, skoro nie mogę mieć dwóch / ? Pomińmy kwestię "po co mi dwa Linuksy?" - po prostu jestem ciekaw, jak powinno wyglądać partycjonowanie jednego dysku. Z góry dzięki za odpowiedzi EDIT: Byłbym zapomniał - chodzi głównie o naukę, więc jakieś kreatory, czy automatyczne instalatory mnie nie bardzo interesują - lubię wiedzieć jak coś działa, bo wtedy można to zoptymalizować pod swoje potrzeby Jakby były jakieś ciekawe stronki (konkretne, nie google:P) na ten (lub podobny) temat, to również będę wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Luty 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2010 możesz mieć nie tylko dwa, ale i 200+ korzeni "/" - powiedzmy, że masz utworzone 3 partycje: sda1-3, dla obu systemów musisz mieć inny zapis w fstab debian /dev/sda1 /boot /dev/sda5 / /dev/sda6 /mnt/fedora fedora /dev/sda1 /boot /dev/sda5 /mnt/debian /dev/sda6 / - w czasie instalacji debiana wybierasz sda5 dla "/" po instalacji możesz sobie utworzyć folder /mnt/fedora i zamontować do niego fedorę - w czasie instalacji fedory wybierasz sda6 dla "/" podobnie z /mnt/debian [EDIT] - i jeszcze jedno: sda1-4 to partycje główne, w jednej z nich tworzysz partycje logiczne sda5-100 i nie ma znaczenia co gdzie podłączasz - podobno partycja SWAP musi być osobna dla każdego systemu (podobno, nie wiem, nie sprawdzałem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2010 - podobno partycja SWAP musi być osobna dla każdego systemu (podobno, nie wiem, nie sprawdzałem)Po co? Jeśli nie hibernujesz to nie ma sensu robienia kilku partycji swap. A nawet jeśli ktoś hibernuje system to i tak przy następnym uruchomieniu komputera musi wybudzić uśpiony system. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi